Een zelfstandige ondernemer heeft hoge kosten

Een zelfstandige ondernemer heeft hoge kosten Het zelfstandige ondernemerschap wordt vaak geïdealiseerd. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is, dat er flink verdient moet worden. Naast het inkomen moeten er namelijk ook nog aanvullende voorzieningen getroffen worden. Op momenten dat het slecht gaat met de arbeidsmarkt, kiezen werknemers vaker om zelfstandig ondernemer te worden. Dit is niet altijd vanuit een diepgewortelde wens, maar vaak uit noodzaak. Dit gaat vooral op voor oudere werknemers die het moeilijker hebben in vergelijking met jongere werkzoekenden. Werkgevers zullen bij gelijke geschiktheid eerder kiezen voor een jonge arbeidskracht in plaats van een oudere werknemer, ondanks de ervaring die de oudere werknemer meeneemt. Een zelfstandige moet echter een flink inkomen per maand hebben om rond te kunnen komen en om zekerheden te hebben.

Werknemersverzekeringen gelden niet voor zelfstandige ondernemers

Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen zelfstandige ondernemers geen beroep doen op de werknemersverzekeringen, zoals de WW-uitkering en de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. De zelfstandige ondernemer moet hier zelf voorzieningen voor treffen. De werkloosheidsuitkering hebben ze geen recht op, en kan ook geen verzekering voor worden afgesloten. Op het moment dat het inkomen wegvalt of te laag is, kunnen ze bijstand aanvragen, maar dat is echt het bestaansminimum. Tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid kunnen zij zich verzekeren.

Afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Beginnende zelfstandige ondernemers, moeten ook nadenken over de gevolgen van het ondernemerschap. Op het moment dat ze arbeidsongeschikt raken, verliezen zij ook hun bron van inkomsten. Voor hen geldt geen vangnet om toch te voorzien in een uitkering. In het geval ze niet meer rond kunnen komen, kunnen ze eventueel recht hebben op een bijstandsuitkering.

Eerst eigen middelen inzetten, voordat recht bestaat op bijstandsuitkering

Het is echter niet zo dat ze aan kunnen kloppen bij de gemeente indien ze een maand tegenvallende inkomsten hebben. Om recht te hebben op een bijstandsuitkering, worden er strenge eisen gesteld waar de aanvrager aan moet voldoen. In eerste instantie zal het spaarkapitaal (of vergelijkbare bezittingen) gebruikt moeten worden om te voorzien in de levensbehoefte. Ook de overwaarde in het huis kan hiervoor aangesproken worden.

Een zelfstandige ondernemer moet zelf zorgen voor pensioenopbouw

De meeste werknemers bouwen bij hun werkgever een aanvullend pensioen op. Dit geldt over het algemeen niet voor zelfstandige ondernemers. In bepaalde gevallen vallen ze verplicht in een pensioenregeling. In de andere gevallen moeten ze een deel van de winst uit hun onderneming gebruiken om een pensioenkapitaal op te bouwen. Zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, bestaat er wel recht op een uitkering uit de AOW. Deze regeling geldt namelijk niet alleen voor werknemers, maar voor alle Nederlanders.

Voordelen van het zelfstandige ondernemerschap

Het is echter niet voor niets dat zoveel mensen kiezen voor het leven als een zelfstandige ondernemer. Het grootste voordeel is de zelfstandigheid, maar dat brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Voor zelfstandige ondernemers zijn er zeer aantrekkelijke aftrekregelingen in het leven geroepen (zelfstandigenaftrek).

Nadelen van het zelfstandige ondernemerschap

Het grootste nadeel is de onzekerheid. Ze kunnen deze maand goed verdienen, maar de inkomsten voor de volgende maand is nog onzeker. Hier hebben werknemers veel minder onzekerheden over. Een ander nadeel is dat ze zelf moeten zorgen voor voorzieningen, waar werknemers gewoon recht op hebben. In bepaalde gevallen is het voor ondernemers mogelijk om de pensioenopbouw bij de laatste werkgever voort te zetten via het UWV, maar de kosten zijn hoog.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Dag van de ZelfstandigeDag van de ZelfstandigeDe Dag van de Zelfstandige, jaarlijks op de tweede woensdag in maart, is een evenement dat sinds 2008 wordt georganiseer…
Hypotheek voor een zelfstandigeHypotheek voor een zelfstandigeZelfstandige ondernemers hebben meer moeite een hypotheek te verkrijgen dan iemand in loondienst. De banken hebben ander…
Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken?Voor jezelf beginnen? Waar moet je om denken?Menig werknemer droomt ervan om zelf een onderneming op te zetten. Er zitten grote voordelen aan het ondernemerschap, ma…

Vereniging Landelijke Organisatie KlussenbedrijvenDe VLOK (Vereniging Landelijke Organisatie Klussenbedrijven) is opgericht in 1983 en inmiddels uitgegroeid tot een belan…
Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.