Taken BHV bij een ontruiming

Taken BHV bij een ontruiming Bij een ontruiming van een bedrijf is een voorname taak weggelegd voor de bedrijfshulpverlening. De taken die de bedrijfshulpverlening heeft zijn het controleren van de afdelingen, het geven van aanwijzingen aan personeel, het opvangen en informeren van externe hulpverleningsdiensten, het verzorgen van de registratie op de bedrijfsverzamelplaats en tenslotte het afronden van de ontruiming.

Het bedrijfsnoodplan

De meeste bedrijven hebben een bedrijfsnoodplan. In dat bedrijfsnoodplan is aangegeven hoe te handelen bij verschillende soorten noodsituaties. Te denken is aan brand, een bommelding, een gaslek, etc. Een bedrijfshulpverlener moet goed op de hoogte zijn van het bedrijfsnoodplan en weten hoe te handelen in verschillende noodsituaties.

Starten van ontruiming

Wanneer er ontruimd moet worden wordt dit kenbaar gemaakt via het ontruimingsalarm of door een mondelinge mededeling. In eerste instantie moet een bedrijfshulpverlener handelen zoals iedere andere werknemer. De eigen veiligheid mag nooit in gevaar worden gebracht en de bedrijfshulpverlener stelt eerst de eigen werkplek veilig. Een bedrijfshulpverlener moet herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een hesje. De bedrijfshulpverlener zorgt ervoor dat iedereen apparatuur afsluit en zijn of haar werkplek verlaat en dat er niemand meer in het pand aanwezig is. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat iedereen op een rustige en kalme wijze het pand verlaat. Het personeel kan bijvoorbeeld naar de bedrijfsverzamelplaats worden geleid.

Controleren ruimten

Omdat het altijd mogelijk is dat er mensen achterblijven in een pand is het zeer belangrijk dat de bedrijfshulpverleners het pand controleren op achterblijvers. Controleer bivoorbeeld de toiletruimtes, technische ruimten, liften, etc. Zonodig zet de bedrijfshulpverlener apparatuur uit die de werknemers zijn vergeten uit te schakelen. Denk hierbij ook aan faxapparatuur, kopieermachines, afzuiginstallaties en zelfs koffieapparatuur. Het aanlaten van apparatuur kan een calamiteit mogelijk verergeren. De bedrijfshulpverlener moet ook ramen en deuren afsluiten, zodat het pand zo veilig mogelijk wordt achtergelaten.

Opvangen medewerkers op verzamelplaats

Op de verzamelplaats worden de medewerkers opgevangen door bijvoorbeeld één van de bedrijfshulpverleners. De bedrijfshulpverlener moet er ook voor zorgen dat het personeel daadwerkelijk op de bedrijfsverzamelplaats blijft. Personeel mag de bedrijfsverzamelplaats niet verlaten zonder toestemming van de bedrijfshulpverlening. Het beste is wanneer er op de bedrijfsverzamelplaats wordt geregistreerd wie er allemaal aanwezig zijn, waardoor er zekerheid bestaat dat die personen dus niet meer in het pand zijn achtergebleven.

Opvang van externe hulpverleningsdiensten

Een belangrijke taak voor de bedrijfshulpverleners is de externe hulpverleningsdiensten (brandweer, ambulance en politie) op te wachten bij de toegangsweg tot het bedrijf en hen te begeleiden naar de plaats van het incident. Hierbij moet een bedrijfshulpverlener zoveel mogelijk informatie doorgeven aan de hulpdiensten. Denk hierbij aan welke acties reeds zijn ondernomen, hoeveel slachtoffers er nog binnen zijn, of er nog mensen in gevaar zijn, wat de gevaren zijn voor de hulpverleners, etc.

Afronding ontruiming na afloop van de noodsituatie

Na afloop van de noodsituatie moeten de bedrijfshulpverleners het geheel weer afronden. Als de situatie weer veilig is moeten de bedrijfshulpverleners het personeel weer naar binnen begeleiden. Na afloop is het goed om een evaluatie te houden zodat er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het opstellen van een BHV planBedrijfshulpverlening (BHV) is de hulp die verleend moet worden bij ongewenste gebeurtenissen in een bedrijf of organisa…
Ontruiming wegens huurachterstand; hoe werkt het?In tijden van crisis neemt het aantal woningontruimingen toe. Mensen die de maandelijkse huur niet meer kunnen opbrengen…
Huurachterstand en ontbinden huurovereenkomstHuurachterstand en ontbinden huurovereenkomstAls je een huurachterstand hebt, is het verstandig om onmiddellijk actie te ondernemen. Maatregelen die de huurder kan n…
Uitwinning van de Eigen WoningUitwinning van de Eigen WoningWanneer een debiteur zijn schuld(en) niet betaalt, bestaat de mogelijkheid om (executoriaal) beslag te leggen op de eige…

Vennootschap in oprichting (i.o.)De vennootschap ontstaat op het moment dat de notariële akte wordt verleden. Desalniettemin komt het vaak voor dat al vo…
Gebundelde krachten komen verderGebundelde krachten komen verderBeginnende ondernemers doen het al langer, maar ook bestaande ondernemingen zoeken de samenwerking op. Niet zo vreemd, w…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 02-11-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.