Taken BHV bij een ontruiming
Bij een ontruiming van een bedrijf is een voorname taak weggelegd voor de bedrijfshulpverlening. De taken die de bedrijfshulpverlening heeft zijn het controleren van de afdelingen, het geven van aanwijzingen aan personeel, het opvangen en informeren van externe hulpverleningsdiensten, het verzorgen van de registratie op de bedrijfsverzamelplaats en tenslotte het afronden van de ontruiming.
Het bedrijfsnoodplan
De meeste bedrijven hebben een bedrijfsnoodplan. In dat bedrijfsnoodplan is aangegeven hoe te handelen bij verschillende soorten noodsituaties. Te denken is aan brand, een bommelding, een gaslek, etc. Een bedrijfshulpverlener moet goed op de hoogte zijn van het bedrijfsnoodplan en weten hoe te handelen in verschillende noodsituaties.
Starten van ontruiming
Wanneer er ontruimd moet worden wordt dit kenbaar gemaakt via het ontruimingsalarm of door een mondelinge mededeling. In eerste instantie moet een bedrijfshulpverlener handelen zoals iedere andere werknemer. De eigen veiligheid mag nooit in gevaar worden gebracht en de bedrijfshulpverlener stelt eerst de eigen werkplek veilig. Een bedrijfshulpverlener moet herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een hesje. De bedrijfshulpverlener zorgt ervoor dat iedereen apparatuur afsluit en zijn of haar werkplek verlaat en dat er niemand meer in het pand aanwezig is. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat iedereen op een rustige en kalme wijze het pand verlaat. Het personeel kan bijvoorbeeld naar de bedrijfsverzamelplaats worden geleid.
Controleren ruimten
Omdat het altijd mogelijk is dat er mensen achterblijven in een pand is het zeer belangrijk dat de bedrijfshulpverleners het pand controleren op achterblijvers. Controleer bivoorbeeld de toiletruimtes, technische ruimten, liften, etc. Zonodig zet de bedrijfshulpverlener apparatuur uit die de werknemers zijn vergeten uit te schakelen. Denk hierbij ook aan faxapparatuur, kopieermachines, afzuiginstallaties en zelfs koffieapparatuur. Het aanlaten van apparatuur kan een calamiteit mogelijk verergeren. De bedrijfshulpverlener moet ook ramen en deuren afsluiten, zodat het pand zo veilig mogelijk wordt achtergelaten.
Opvangen medewerkers op verzamelplaats
Op de verzamelplaats worden de medewerkers opgevangen door bijvoorbeeld één van de bedrijfshulpverleners. De bedrijfshulpverlener moet er ook voor zorgen dat het personeel daadwerkelijk op de bedrijfsverzamelplaats blijft. Personeel mag de bedrijfsverzamelplaats niet verlaten zonder toestemming van de bedrijfshulpverlening. Het beste is wanneer er op de bedrijfsverzamelplaats wordt geregistreerd wie er allemaal aanwezig zijn, waardoor er zekerheid bestaat dat die personen dus niet meer in het pand zijn achtergebleven.
Opvang van externe hulpverleningsdiensten
Een belangrijke taak voor de bedrijfshulpverleners is de externe hulpverleningsdiensten (brandweer, ambulance en politie) op te wachten bij de toegangsweg tot het bedrijf en hen te begeleiden naar de plaats van het incident. Hierbij moet een bedrijfshulpverlener zoveel mogelijk informatie doorgeven aan de hulpdiensten. Denk hierbij aan welke acties reeds zijn ondernomen, hoeveel slachtoffers er nog binnen zijn, of er nog mensen in gevaar zijn, wat de gevaren zijn voor de hulpverleners, etc.
Afronding ontruiming na afloop van de noodsituatie
Na afloop van de noodsituatie moeten de bedrijfshulpverleners het geheel weer afronden. Als de situatie weer veilig is moeten de bedrijfshulpverleners het personeel weer naar binnen begeleiden. Na afloop is het goed om een evaluatie te houden zodat er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
Lees verder