Zijn duursporters de betere managers?

Zijn duursporters de betere managers? Elk jaar in augustus is er in Zwitserland een monstertocht op de fiets, de "Tortour", 1000 km. non-stop en 14.500 hoogtemeters. In die tocht fietsen opvallend veel topmanagers mee, onder meer de CEO van Saxo Bank. Zijn sporters de betere bazen?

CEO’s meten zich met elkaar op de fiets

Van de meer dan 6000 deelnemers aan de wielertocht met de naam Tortour (“Tor” in de betekenis van “doel”) komen er zo’n dertig uit de top van het bedrijfsleven. Daaronder ook topbankier Søren Mose, CEO van Saxo Bank Zwitserland. Jaarlijks zit de topman van Saxo Bank 7000 tot 12.000 km in het zadel.

Duursporten als statussymbool onder managers

Triathlon, marathon, ultracycling: duursporten gelden in managementkringen als een statussymbool, als een teken van vastberadenheid en ambitie. Jaarlijks in augustus meten zich daarom tal van managers met elkaar tijdens die non-stop wielerwedstrijd. Vanaf de start in Schaffhausen gaat men Zwitserland pakweg helemaal rond: 1000 km en 14.500 hoogtemeters. Weer eens wat anders dan een middagje netwerken op de golfbaan, nietwaar?

Concurrentie en competitie helpt mensen in hun ontwikkeling

De uitdaging die je alleen of in kleine teams van maximaal vier fietsers kan volbrengen, is al maanden vooraf volgeboekt. De tocht kent meer dan 6000 deelnemers, onder hen ook de belangrijkste werkgevers van Zwitserland. Topmanagers hebben doorzettingsvermogen nodig. Iedereen die de finish haalt is een winnaar. In 2014 staat ook Søren Mose, hoofd van Saxo Bank Zwitserland weer aan de start. Hij volbrengt de non-stop race als lid van een vierkoppig team van zijn bank. Mose is ervan overtuigd dat een zekere mate van concurrentie en competitie mensen in hun ontwikkeling vooruit helpt. Ze komen in beweging zodra ze een doel (“Tortour”) voor ogen hebben.

Sporters gaan beter om met spanningen op de werkvloer

Welke managers hij absoluut wil verslaan? "Allemaal”, zegt de bankier met een knipoog en benadrukt dat het om gezonde concurrentie gaat. "Wie aan sport doet, kan veel beter omgaan met de spanningen op het werk”. Sportende managers zijn fysiek gezonder, wat op zijn beurt de prestaties op de werkvloer weer positief beïnvloedt.

Headhunters bewust op zoek naar sportieve leidinggevenden

Ook deelnemers aan extreme sportbelastingen als de Tortour bezitten positieve eigenschappen. Zulke mensen kunnen tot aan de grenzen van hun kunnen gaan, ook in hun werk, zeggen experts. Sportieve ambities en prestaties zijn na opleiding en ervaring een niet te onderschatten factor bij de uitverkiezing van leidinggevenden in Zwitserland.

In gesprekken met klanten hebben headhunters de ervaring opgedaan dat bedrijven bewust op zoek zijn naar sportende managers. Bepaalde sectoren hebben alleen al om geloofwaardig naar klanten over te komen behoefte aan een sportieve CEO.

Sporten om zakelijk succesvol te blijven

Jaarlijks zit de CEO van Saxo Bank Zwitserland zo’n 7.000 tot 12.000 kilometer in het zadel. Zo vaak als mogelijk gaat hij met de fiets naar het werk. Voor de topmanager is dat de enige manier om door de week voldoende trainingsuren te halen. Een fietsritje om zes uur ’s morgen is een zegen beweert hij. Volgens artsen maken leidinggevenden doorgaans op een leeftijd van omstreeks veertig jaar weer meer tijd om gezond te sporten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiderschapstijlen (managementstijlen)Leiderschapstijlen (managementstijlen)Een manager kan verschillende leiderschapstijlen of managementstijlen toepassen om de werknemers die onder hem staan te…
Leiderschap: management, omspanningsvermogen, spanwijdteElke onderneming heeft leidinggevenden en management nodig. Die managers zijn verdeeld over verschillende managementnive…
Het voorbereiden van een functioneringsgesprek als managerHet voorbereiden van een functioneringsgesprek als managerEen goed functioneringsgesprek is afhankelijk van een goede voorbereiding. Dit geldt zowel voor de manager als de werkne…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Beoordelen op basis van afspraken: wel zo eerlijk?Beoordelen op basis van afspraken: wel zo eerlijk?Als werknemer verdien je een salaris. En na een jaar werken hoop of verwacht je meer te gaan verdienen of een bonus te k…
Beste tijd voor periodiek werkoverleg vaak vrijdag 15.00 uurBeste tijd voor periodiek werkoverleg vaak vrijdag 15.00 uurAfdelingsvergaderingen zijn nuttig maar ook tijdverslindend. Belangrijk voor werkoverleg is daarom een duidelijke agenda…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.20min.ch/finance/news/story/Topmanager-messen-sich-auf-dem-Rennrad-30511443
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.