Wat is IPMA voor project managers

Naast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze roerige tijden waar elke organisatie onderhevig is aan veranderingen is het ook belangrijk om jouw kwaliteiten als project manager te onderbouwen met gepaste opleidingen. Dit artikel laat zien wat IPMA nou precies is.

Waarom IPMA?

IPMA staat voor International Project Management Association. IPMA is een overkoepelende organisatie van de beroepsverenigingen voor project management. Er is een aantal redenen waarom IPMA certificering slim is om te doen. De certificaten zijn erkend in 40 landen, dus internationaal levert dat weinig problemen op. Daarnaast is het toepasbaar op elke brache en elk niveau project manager kan een level volgen. Net als andere groeperingen draagt IPMA certificering bij aan de professionalisering van het vak; project management.

IPMA Certificeringen

IPMA kent 4 levels van certificering.
  • IPMA-D: Certified Project Management Associate;
  • IPMA-C: Certified Project Manager;
  • IPMA-B: Certified Senior Project Manager;
  • IPMA-A: Certified Projects Director.

Vanaf level C wordt naast het schriftelijk examen ook een assesment afgenomen.

IPMA D

Aan het IPMA D examen mag iedereen meedoen. Elke beginnende project manager of geïnteresseerde kan zich hiervoor inschrijven. Het is verstandig een examentrainingscursus te volgen omdat dit op een goede en snelle manier inzicht geeft in de examen materie.

IPMA C

Alvorens aan dit examen deel te kunnen nemen dient men minimaal 3 jaar als project manager gewerkt te hebben. Tevens moet men assisent project manager zijn geweest van een complex project en zelfstandig niet-complexe projecten kunnen managen.

IPMA B

IPMA-B
IPMA B vereist een minimale project management ervaring van 5 jaar. Van deze 5 jaar moet minimaal 3 jaar een complex project zelfstandig gemanaged zijn.

IPMA A

Voor het behalen van IPMA A certificaat moet men in staat zijn om alle projecten van een bedrijf of branche te leiden.
8 jaar ervaring als manager van complexe projecten is een vereiste. Van deze 8 jaar moet minimaal 5 jaar gewerkt zijn in een multi-project omgeving. Tevens dient men van deze 5 jaar minimaal 3 jaar uitvoerend en eindverantwoordelijk te zijn geweest van een complex programma met als doel het bereiken van strategische visies.

Wil je meer weten over IPMA, examendata en toelatings eisen? Ga dan naar de site www.ipma.nl.
© 2008 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke projectrollen zijn er en wat doen ze?Welke rollen komen voor in een project? Als je een project gaat uitvoeren heb je bepaalde rollen nodig om het project to…
De projectmethode MoSCoW in projectmanagementDe projectmethode MoSCoW in projectmanagementProjectmanagement omvat de volledige opzet, uitvoering en afronding van een project, samen met een aantal projectleiders…
Runescape level 1-99 Cooking GuideRunescape is een spel wat beheert wordt door Jagex ltd. Het belangrijkste aspect van Runescape is het trainen van je ski…
Rol P&O in relatie tot integraal managementRol P&O in relatie tot integraal managementIn veel organisaties wordt er gewerkt volgens het model van integraal management. In sommige organisaties levert dit vaa…
Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.