mijn kijk op

Valkuilen en tips voor leidinggevende manager

Valkuilen en tips voor leidinggevende manager Een positieverbetering, promotie en hogere salarisschaal wil iedereen. Pas echter op dat je niet in een leidersrol terecht komt indien je daar (nog) niet geschikt voor bent. Menige topverkoper die tot verkoopleider werd bevorderd, moest het bezuren omdat er specifieke managementvaardigheden vereist zijn. Een goede vakman of succesvolle vertegenwoordiger is dus niet automatisch een geschikte ledinggevende zoals afdelingschef, bedrijfsleider, filiaalhouder, vestigingsmanager e.d.

Promotie op je werk

Als je graag positieverbetering wilt op je werk met als doel uiteindelijk te promoveren naar een leidinggevende functie met het daarbij behorende interessante salaris, gaat dat meestal niet vanzelf. Om te worden bevorderd moet je er namelijk voortdurend op gefocust zijn. Als je niet bereid bent je extra in te zetten is dat ook geen schande, maar dan zal het zelden lukken om te promoveren naar een betere functie met meer verantwoording en moet je tevreden blijven met het werk dat je doet. Trouwens elke fatsoenlijke ondergeschikte taak, die met inzet wordt verricht verdient respect.

Naast grote inzet en doorzettingsvermogen, zijn er nog andere karaktereigenschappen, vaardigheden en capaciteiten nodig wil je die begeerde managementfunctie ooit bereiken.

Juiste opleiding

Hoewel het op zichzelf misschien niet het allerbelangrijkste is om een succesvolle leider te zijn en kwaliteit te leveren, zal er vaak ook gekeken worden naar diploma’s en opleiding. We leven nu eenmaal in een gecertificeerde wereld, waarin iedereen en ieder bedrijf zich moet indekken tegen fouten. Verhoudingsgewijze bereik je die hogere positie eerder met diploma’s/zonder geschiktheid, dan zonder diploma’s/met geschiktheid. Alleen in een klein bedrijf lukt het soms zonder de vereiste papieren een zwaardere functie te bekleden.

Geschikt type en karakter

Om leiding te kunnen geven dien je naast kennis van zaken, tevens over de juiste vaardigheden, ervaring en karaktereigenschappen te beschikken. Bijvoorbeeld voldoende sociale intelligentie. Want je moet natuurlijk van nature, aangevuld met ervaring, makkelijk met anderen kunnen omgaan. Dus dingen van hen gedaan kunnen krijgen, zonder over je heen te laten lopen maar ook zonder steeds de autoritaire chef uit te hangen.

Die gemakkelijke omgang en daardoor mensen voor je winnen en motiveren is nodig bij collega’s, meerderen, minderen, personeel van andere afdelingen, leveranciers, klanten, relaties. Kortom bij je gehele netwerk binnen en buiten de onderneming. Eerlijkheid is daarbij prioriteit nummer 1, want met stiekem gedrag, elleboogwerk, van een andermans prestatie de eer opstrijken, val je op zeker moment door de mand. Je redt het alleen in die leidinggevende positie als men je een zekere mate van succes gunt en respecteert. Dus door hard te werken, kwaliteit te leveren en integer te zijn jegens de anderen. Ook bij getalenteerde politici die een politieke partij starten, blijkt het leiderschap dikwijls te ontbreken, waardoor er vaak ruzie ontstaat.

Netwerk

Zoals gezegd is een netwerk waar je op terug kunt vallen essentieel om goed te kunnen functioneren in een managementfunctie. Dat betekent dat je attent moet zijn jegens anderen, waardering moet tonen als men dat verdient, en vooral behulpzaam moet zijn als die anderen een keer jouw hulp nodig hebben. En altijd tijdig terugbellen/mailen als je dat hebt beloofd.

Opvallen is nodig

Een beetje durven opvallen moet je zeker, wil men je als leider accepteren, want mensen die zich verbergen, te bescheiden zijn, en nooit op de voorgrond willen/durven treden, zijn per definitie niet geschikt voor een leidersrol. Je moet dus:
  • het woord durven nemen in een vergadering, een praatje voor een groep kunnen houden, initiatieven nemen,
  • ideeën durven lanceren en verdedigen,
  • je gezond verstand uiten,
  • anderen openlijk steunen, als dat nodig is.

Kortom een beetje moed tonen, en af en toe het voortouw nemen, geeft aan dat je wellicht de maarschalksstaf in je ransel hebt.

Taalvaardigheid

Die gemakkelijke manier van communiceren helpt dus, maar dat is niet alleen op mondeling gebied doch ook via mail, brief, memo etc. Dat blijkt niet altijd het eenvoudigst te zijn, want een geboren leider communiceert mondeling wellicht makkelijk, maar wil nogal eens problemen hebben met het taalgevoel op papier. Oefening baart echter kunst en als je onzeker bent is er misschien wel een rechterhand van je die je graag helpt en de dingen even doorleest op begrijpelijkheid, spel en constructiefouten. Desnoods laat je het je partner thuis even lezen of er geen gekke dingen instaan. Uiteindelijk schreven Obama, Trump en Clinton ook niet zelf hun speechen.

Thuisfront

Vaak hoor je collega’s die jubileren of met pensioen gaan, hun echtgenote of partner bedanken voor de support, aangezien ze zonder hun steun nooit een succesvolle carrière hadden kunnen maken. De vaste levensgezel heeft inderdaad wel het een en ander te incasseren als je voluit voor je loopbaan gaat. Dikwijls zakelijke verplichtingen, buitenlandse fabrieksbezoeken, reisjes met klanten. En veel telefoon en email thuis, na een drukke werkdag.
© 2012 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn topverkopers zo succesvol?Waarom zijn topverkopers zo succesvol?Ambitieuze verkopers streven ernaar een topverkoper te worden. Weinigen zijn echter uitverkoren. Elk bedrijf is altijd n…
De voor- en nadelen van een demotieDe voor- en nadelen van een demotieEen demotie komt zelden voor. Er zijn schattingen dat ongeveer één procent van alle werknemers een keer met een demotie…
Verschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekVerschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekAfhankelijk van de organisatie waar je werkt houd en/of krijg je elk jaar een functioneringsgesprek of een beoordelingsg…
Welke eigenschappen bezit een goede bedrijfsleider?Welke eigenschappen bezit een goede bedrijfsleider?Om een goede bedrijfsleider te zijn en dus veel geld te kunnen verdienen met je bedrijf, moet je niet alleen maar veel k…

Bedrijfsvisie AkzoNobel ook goed voor kleinere bedrijvenBedrijfsvisie AkzoNobel ook goed voor kleinere bedrijvenAkzoNobel heeft als hoofdvisie: vooruit denken. Die visie wordt uitgedragen met de slogan Tomorrow's Answers Today. Akzo…
De mens tijdens het reorganisatietrajectDe mens tijdens het reorganisatietrajectMen noemt het vaak anders, want het is inmiddels een beladen woord. Echter, of je het nu herstructureren of migreren noe…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.