Nul uren contract heeft alleen maar nadelen

Nul uren contract heeft alleen maar nadelen Een nul uren contract biedt voor de werkgever veel voordelen. Voor een werknemer heeft het alleen maar nadelen. Zoals de naam al doet vermoeden is er een overeenkomst gesloten tussen de werkgever en de werknemer, maar het aantal te werken uren is niet in het contract opgenomen. Het grote voordeel voor de werkgever is dat ze medewerkers achter de hand hebben die ze niet door hoeven te betalen in rustige periodes, maar zodra het druk is, kunnen deze werknemers ingeschakeld worden. Andere benamingen voor dit soort contracten zijn oproepcontract en contract met uitgestelde prestatieplichten.

Wanneer worden nul uren contracten gebruikt?

Dit zal vooral gebeuren is sectoren waar het werkaanbod sterk fluctueert. In de horeca kan het de ene dag druk zijn, terwijl de rest van de week het rustig blijft door slechte weer. Door nul uren contracten aan te bieden, kan de werkgever eenvoudig ingewerkte oproepkrachten inzetten, terwijl ze niet betaald hoeven te worden in rustige periodes. Nul uren contracten komen veel voor in de gezondheidszorg en de horeca.

Werknemer met een nul uren contract heeft ook rechten

Een nul uren contract wil niet zeggen dat de werknemer met dit contract overgeleverd is aan de grillen van de werkgever. De werknemer heeft rechten, waar de werkgever zich aan moet houden. Bepaalde rechten kan van afgeweken worden in de CAO, andere mag juist niet van afgeweken worden. Gedurende de eerst zes maanden van het contract, wordt er alleen loon betaald voor de gewerkte uren.

Bij contracten die langer lopen, kan de werknemer recht hebben op doorbetaling van het gemiddelde loon. Dit is door de werkgever te voorkomen door een nieuw nul uren contract af te sluiten. Het is echter niet toegestaan om tijdelijke contracten te blijven afsluiten. Het vierde contract is een contract voor onbepaalde tijd.

Nul uren contract loopt langer dan zes maanden

In de CAO mag van deze periode van zes maanden worden afgeweken. Indien het niet is vastgelegd in de CAO, geldt de termijn van zes maanden. In de volgende maanden heeft de oproepkracht recht op doorbetaling van het gemiddelde loon van de afgelopen drie maanden. De werkgever kan dit omzeilen door een nieuw nul uren contract af te sluiten.

Wat zijn de verplichtingen van de werkgever?

Het uurloon moet minimaal gelijk zijn aan het minimumloon, en ze moeten verzekerd zijn voor de sociale werknemersverzekeringen. De oproepkracht mag niet opgeroepen worden voor het verrichten van minder dan drie uren achtereen.

Nadelen voor de werknemer

Een werknemer gaat een nul uren contract aan, als het niet mogelijk is om een regulier arbeidsovereenkomst te krijgen. Het is een ideale manier om bij een werkgever in de kijker te komen. Het contract zelf biedt geen voordelen voor de werknemer. Ze moeten maar afwachten wanneer ze opgeroepen worden, en zijn hierin volledig afhankelijk van de werkgever. Het salaris zal gelijkgesteld zijn met het minimumloon. De werknemer heeft in beginsel de verplichting om te komen werken op momenten dat hij of zij wordt opgeroepen.

Kortom het is geen arbeidsovereenkomst waar op gebouwd kan worden, maar het kan wel kansen bieden voor de werknemer.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechten van de flexkrachtRechten van de flexkrachtSteeds meer mensen hebben een flexcontract. Dat betekent dat ze op oproepbasis werkzaam zijn. Er zijn verschillende soor…
Arbeidsovereenkomst – nul uren contractArbeidsovereenkomst – nul uren contractWerkgevers geven nauwelijks nog vaste contracten aan hun werknemers. Ze kiezen voor optimale flexibiliteit zodat ze in k…
Arbeidscontract voor bepaalde tijd verlengen: ketenregelingArbeidscontract voor bepaalde tijd verlengen: ketenregelingStel u hebt nu een arbeidscontract, een nuluren contract, wat betekent het gesloten sociaal akkoord dan voor u? Als het…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…

Hoog salaris is een kwestie van onderhandelenHoog salaris is een kwestie van onderhandelenOp het moment dat u in dienst gaat treden, moet u goed onderhandelen over het salaris. Zodra u in dienst bent getreden i…
Wat moet ik doen bij ontslag op staande voet?Wat moet ik doen bij ontslag op staande voet?Iemand die op staande voet wordt ontslagen doet er verstandig aan om zijn ontslag direct aan te vechten. Er zijn verschi…
Bronnen en referenties
  • http://www.hrpraktijk.nl/ads/Nul_uren_contract.html
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.