Ted van Tol, 28-11-2015
Ik werk als vaste nachtdienstmedewerker/ vaste wacht, in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot voor kort werkte ik op 2 locaties waarvan er één met clienten met ernstige meervoudige handicaps. Nu ik 63 jaar ben begon ik die werklocatie te zwaar te vinden, kreeg allerlei signalen van fysieke overbelasting. Uit eigen initiatief ben ik gestopt op deze locatie en heb op de andere uitbreiding van contract uren gekregen. Ik ben daardoor van een contract van 80 % naar 68,89 % gegaan. Dit betekende natuurlijk ook een financiele achteruitgang.
Nu wil mijn werkgever op mijn huidige locatie mijn functie veranderen. Het zou inhouden dat ik
i.p.v. een wakende wacht in het vervolg 4 uur per nacht als slaapwacht moet gaan werken. De reden hiervoor is dat mijn werkgever dit financieel nodig heeft om deze locatie gezond te krijgen. Voor mij betekent dit een ingrijpende verandering.
1. Ik heb nooit problemen gehad met mijn bioritme. Als ik nu 4 uur per nacht zou slapen (met tussentijdse werkmomenten die niet te voorspellen zijn) denk ik dat ik nu overdag niet meer zal kunnen slapen. Alhoewel ik mij fit voel lijkt mij dit niet goed voor mijn gezondheid.
2. na vrijwillige inlevering van ruim 20 % zal er nu weer een aanzienlijk deel van mijn inkomen wegvallen omdat de slaapdiensturen minder betaald worden. Hierdoor kom ik in de financiele problemen en kan ik de vaste lasten, hypotheek e.d. straks niet meer betalen en moet ik misschien zelfs mijn huis te koop zetten.
Kan mijn werkgever mij dit zomaar opleggen?
Reactie infoteur, 21-07-2016
Staat echt expliciet in een contract op welke tijden iemand gaat werken, dan staat de persoon in kwestie wel veel sterker dan als dit niet is genoemd. Vaak staat in de arbeidsovereenkomst ook wel genoemd op welke tijden iemand geacht wordt te werken of het staat in de cao. Wie er echt niet uit komt, kan ook altijd nog een vakbond inschakelen. De vakbond kan op dat gebied adviseren, maar ook nakijken wat er gebruikelijk is in een bepaald vakgebied. Is met een baas mondeling overeengekomen dat iemand maar op bepaalde uren hoeft te werken, dan geldt die overeenkomst ook.
Kom je er niet uit met je baas stap dan naar de vakbond of desnoods naar de rechter. Zeker gezien je leeftijd lijkt het me niet gezond zo'n verandering. Nachtdiensten zijn sowieso slecht voor de mens.
Neel Hehakaja, 08-09-2011
Ik werk bij de jeugdzorg als slaapwacht van 22.00-09.00 uur. Mijn baas heeft de zondagdienst veranderd van 19.00-09.00 uur. Ik ben er niet mee eens maar wordt wel verplicht om te werken. Help, wat kan ik hier tegen doen?
Reactie infoteur, 09-09-2011
In de tekst staan eigenlijk al uw vragen beantwoord. Als u het er niet mee eens bent, kunt u bij uw vakbond navraag doen of het zomaar kan. Als uw baas echter goede redenen heeft om dit te veranderen, dan is er ook goede kans dat u dit toch gewoon moet doen.