Ontslag nemen: Rechten en plichten
Je kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten en plichten? Vaak heb je namelijk te maken met een wettelijke opzegtermijn.
Vrijwillig ontslag nemen
Stel je voor: je hebt een nieuwe baan gevonden. Je hebt gesolliciteerd en bent aangenomen. Nu is het tijd om je oude baan op te zeggen. Hiervoor onderneem je de volgende stappen:
- Zorg ervoor dat je baas als eerste te horen krijgt dat je weggaat. Vraag een persoonlijke gesprek aan.
- Schrijf een formele ontslagbrief. Dit is een brief, die meer informatie bevat dan alleen “ik neem ontslag”.
- Referenties regelen. Als je werkgever tevreden over je kan zijn, kun je hem vragen om in te toekomst als referentie op te treden. Dit kun je ook aan collega’s vragen.
- Vraag een getuigschrift aan. Hierin staan de werkzaamheden die je verricht hebt, en of je deze naar tevredenheid hebt verricht.
Ontslag nemen bij een conflict
Schrijf een formele ontslagbrief, teken die, maak een kopie en bewaar het verzendbewijs.
Ontslag tijdens proeftijd
Tijdens de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen, zonder opzegtermijn.
Direct ontslag nemen
Er kunnen redenen zijn om direct ontslag te nemen. Een bijbaantje in de supermarkt valt je tegen, je hebt een conflict met je leidinggevende enzovoort. Direct ontslag nemen is mogelijk, maar dan moet je hier wel dringende redenen voor hebben, bijvoorbeeld dat je leidinggevende je seksueel lastigvalt.
Opzegtermijn
Maar als je ander werk hebt gevonden, of als er andere, minder dringende redenen meespelen, is er sprake van een wettelijk verplichte opzegtermijn. Deze opzegtermijn ligt vast in de CAO. Vaak is de opzegtermijn een maand tot zes weken.
Schadevergoeding
Als je je niet aan deze opzegtermijn houdt, kan de werkgever een schadevergoeding eisen. Dit geldt niet alleen voor een vaste baan, maar ook voor tijdelijk werk of zelfs vakantiewerk!
Conclusie
Denk dus goed na voor je een contract überhaupt ondertekent. Let op de opzegtermijn, want sommige werkgevers doen daar erg moeilijk over.