Ontslag nemen: Rechten en plichten

Je kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten en plichten? Vaak heb je namelijk te maken met een wettelijke opzegtermijn.

Vrijwillig ontslag nemen

Stel je voor: je hebt een nieuwe baan gevonden. Je hebt gesolliciteerd en bent aangenomen. Nu is het tijd om je oude baan op te zeggen. Hiervoor onderneem je de volgende stappen:
  • Zorg ervoor dat je baas als eerste te horen krijgt dat je weggaat. Vraag een persoonlijke gesprek aan.
  • Schrijf een formele ontslagbrief. Dit is een brief, die meer informatie bevat dan alleen “ik neem ontslag”.
  • Referenties regelen. Als je werkgever tevreden over je kan zijn, kun je hem vragen om in te toekomst als referentie op te treden. Dit kun je ook aan collega’s vragen.
  • Vraag een getuigschrift aan. Hierin staan de werkzaamheden die je verricht hebt, en of je deze naar tevredenheid hebt verricht.

Ontslag nemen bij een conflict

Schrijf een formele ontslagbrief, teken die, maak een kopie en bewaar het verzendbewijs.

Ontslag tijdens proeftijd

Tijdens de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen, zonder opzegtermijn.

Direct ontslag nemen

Er kunnen redenen zijn om direct ontslag te nemen. Een bijbaantje in de supermarkt valt je tegen, je hebt een conflict met je leidinggevende enzovoort. Direct ontslag nemen is mogelijk, maar dan moet je hier wel dringende redenen voor hebben, bijvoorbeeld dat je leidinggevende je seksueel lastigvalt.

Opzegtermijn

Maar als je ander werk hebt gevonden, of als er andere, minder dringende redenen meespelen, is er sprake van een wettelijk verplichte opzegtermijn. Deze opzegtermijn ligt vast in de CAO. Vaak is de opzegtermijn een maand tot zes weken.

Schadevergoeding

Als je je niet aan deze opzegtermijn houdt, kan de werkgever een schadevergoeding eisen. Dit geldt niet alleen voor een vaste baan, maar ook voor tijdelijk werk of zelfs vakantiewerk!

Conclusie

Denk dus goed na voor je een contract überhaupt ondertekent. Let op de opzegtermijn, want sommige werkgevers doen daar erg moeilijk over.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Beëindigen van de arbeidsovereenkomstWelke onderscheid is er met betrekking tot de arbeidsovereenkomsten, welke rechten en plichten heeft een werknemer en wa…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Ontslagrechten: waar heb je recht op als je wordt ontslagen?Ontslagrechten: waar heb je recht op als je wordt ontslagen?Wordt er gedreigd met ontslag, dan dien je als werknemer te weten wat je rechten zijn. De reden van ontslag moet namelij…

Wanneer stap je naar de rechter?Als je het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld de gemeente of je wordt verdacht van een strafbaar feit, d…
Dure sms-diensten opzeggenDure sms-diensten opzeggenDure sms-diensten opzeggen kan. Door iets te zien op tv en daarop te reageren met een sms-je, zitten sommige mensen vaak…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.