Werken als 15-jarige: Soort werk, arbeidstijden en loon

Werken als 15-jarige: Soort werk, arbeidstijden en loon Veel jongeren hebben een bijbaantje. De hoeveelheid uren dat een jongere mag werken en de tijden waarop arbeid verricht mag worden zijn opgenomen in de Nederlandse wet. Hierbij geldt, hoe jonger de jongere, hoe minder uur er gewerkt mag worden. Tevens verschilt het soort werk dat verricht mag worden per leeftijd. Hier een overzicht van het soort werk dat toegestaan, de arbeidstijden en het minimumloon voor 15-jarigen.

Soort werk

Jongeren van 15 jaar mogen zelfstandig licht niet-industrieel werk uitvoeren. Tevens mogen 15-jarigen meehelpen in het bedrijf van hun ouders.

Licht niet-industrieel werk

Hieronder valt:
 • Lichte werkzaamheden in een winkel, zoals vakken vullen
 • Lichte werkzaamheden in de landbouw, zoals het plukken van groente en fruit en het voeren van dieren
 • Lichte werkzaamheden op bijvoorbeeld een manege, camping, pretpark of museum
 • Werkzaamheden in de horeca. Jongeren van 15 jaar mogen niet daar werken waar alcohol geschonken wordt
 • Bezorgen van avondkranten en reclamedrukwerk. Voor het bezorgen van ochtendkranten zie onder

Het bezorgen van ochtendkranten

Voordat de 15-jarige ochtendkranten mag bezorgen moet de werkgever een bezorgovereenkomst met de jongere afsluiten. Deze overeenkomst moet ook getekend worden door de ouders of verzorgers. Ochtendkranten mogen bezorgd worden onder de volgende voorwaarden:
 • Niet meer dan 2 uur werk per dag
 • Dagelijks minimaal 12 uur onafgebroken rust, minstens tussen 19.00 en 6.00 uur, of tussen 18.00 en 6.00 wanneer de 15-jarige om 6.00 die ochtend begonnen is met werken
 • Op zaterdagen vrij, wanneer men een zondagskrant bezorgt

Werkzaamheden die niet door een 15-jarige gedaan mogen worden

Natuurlijk mogen 15-jarigen geen werkzaamheden uitvoeren die ook voor 16-, 17- en 18-jarigen verboden zijn. Een speciaal verbod voor 15-jarigen geldt voor:
 • Fabriekswerk
 • Werk met of dichtbij machines
 • Werk met gevaarlijke of giftige stoffen
 • Werk achter de kassa
 • Werk in de horeca als daarbij alcohol geschonken wordt
 • Vrachtwagens laden of lossen, dingen van meer dan 10 kg tillen, dingen van meer dan 20 kg duwen of trekken

De werktijden

15-jarigen mogen op schooldagen buiten schooltijd alleen werken tussen 9.00 en 19.00 uur, en op vakantiedagen en in het weekend alleen tussen 9.00 en 21.00 uur. In de onderstaande tabel zijn de maximale arbeidstijden voor jongeren uit deze leeftijdsgroep af te lezen:

maximum arbeidstijden per:uren
schooldag2 uur per dag
niet-schooldag8 uur per dag
vakantiedag8 uur per dag
schoolweek12 uur per week
vakantieweek40 uur per week
max. aantal gewerkte vakantieweken per jaar6
waarvan max. aaneengesloten4 weken
max. aantal werkdagen per week5 dagen

Het kan voorkomen dat een 15-jarige vrijgesteld is van de leerplicht. In dat geval mag er maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week gewerkt worden. Is de jongere gedeeltelijk vrijgesteld van de leerplicht? Dan geldt de tijd die op school doorgebracht heeft mee voor de maximale dagelijkse werktijd.

De rusttijden

Naast regels voor de arbeidstijden gelden strenge regels voor de minimale rusttijden voor 15-jarigen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen leerplichtige en niet leerplichtige 15-jarigen.
rusttijdenleerplichtigniet leerplichtig
minimum dagelijkse rust12 uur12 uur
in elk geval tussen19.00 - 7.00 uur19.00 - 7.00 uur
in vakanties, zaterdag en zondag tussen21.00 - 7.00 uur21.00 - 7.00 uur
aaneengesloten pauze bij werktijd van meer dan 4,5 uur30 minuten30 minuten

Werken op zondag

15-jarigen mogen onder sommige omstandigheden ook op zondag werken. Hiervoor moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
 • Het is opgenomen in het arbeidscontract
 • Het soort werk maakt het nodig op zondag te werken
 • De ouders of verzorgers hebben toestemming gegeven
 • Er worden minimaal 5 vrije zondagen per 16 weken gegeven
 • Wanneer op zondag gewerkt wordt, is de zaterdag ervoor een vrije dag

Minimumloon

Het wettelijk minimum loon is een bedrag per maand en gelden voor een volledige werkweek. Voor 15-jarigen is dit per 1 juni 2013 443,35, en per 1 januari 2014 445,70. Het minimumuurloon is niet wettelijk vastgesteld. Een richtlijn voor de minimumuurloon voor een 15-jarige is per 1 juli 2013 2,56 bij een 40-urige werkweek, 2,69 bij een 38-urige werkweek en 2,84 bij een 36-urige werkweek. Vanaf 1 januari 2014 is dit 2,57 bij een 40-urige werkweek, 2,71 bij een 38-urige werkweek en 2,86 bij een 36-urige werkweek.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaantje of vakantiebaantje: regels, welk werk mag wel?Werken bij een bijbaantje of vakantiebaantje brengt diverse regels met zich mee. De wet heeft verschillende regels opges…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Geld verdienen: Bijbaantjes voor jongeren van 13 jaarGeld verdienen: Bijbaantjes voor jongeren van 13 jaarJe bent net dertien geworden of ondertussen al veertien en je bent klaar voor je eerste bijbaantje of vakantiewerk. Er i…
Kinderen mogen werken, maar niet alle werkzaamhedenKinderen mogen werken, maar niet alle werkzaamhedenHet is goed voor jongeren om alvast kennis te maken met werken en geld verdienen. Op deze manier leren ze ermee om te ga…

Wat betekent WIA?Wat betekent WIA?Iedereen is wel eens ziek. Vaak is dat na een paar dagen of hooguit een paar weken weer over. Helaas geldt dat niet voor…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Bronnen en referenties
 • www.rijksoverheid.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.