Praktijkvoorbeeld van een macro analyse (externe): Shell
Macro analyse van Shell haar omgeving. De macro analyse gaat over de omgeving die je niet kan sturen. Dit heeft allemaal met de economie te maken of met de regering. Het is moeilijk te voorspellen en het is lastig om op in te spellen. Met een macro analyse hebben bedrijven toch een duidelijk beeld wat hen te wachten kan staan.
Macro analyse
Er zijn verschillende externe ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de resultaten van een bedrijf. Die ontwikkelingen worden, macro economische variabelen genoemd. In dit deel behandelen we vijf verschillende variabelen namelijk:
- Conjunctuur
- Olieprijzen
- Loonkosten
- Rente
- Dollar
Conjunctuur
Wat houd conjunctuur in?
Conjunctuur is de verandering van het groeipercentage van de economie of de productie op de korte termijn. Het gemiddelde over de lange termijn noemen we de trendmatige groei. Als de productiegroei vertraagt of zelfs inkrimpt dan spreekt men van een recessie. Als de productiegroei achterblijft bij de trendmatige groei dan spreken we van een laagconjunctuur. Als de productiegroei groter is dan de trendmatige groei dan spreken we van hoogconjunctuur. Deze verhoogde groei kan leiden tot een oververhitting van de economie (overspanning), omdat de vraag het aanbod overtreft. Door onder andere bestedingsinflatie kan de hoogconjunctuur omslaan en begint de neergang naar een laagconjunctuur, een recessie. Het punt van omslaan heet crisis. Als de conjunctuur gelijk is aan de trendmatige groei dan is er een situatie van bestedingsevenwicht. Elk conjunctuurbeleid is erop gericht om tot een bestedingsevenwicht te komen, want daar ondervindt men niet de nadelige gevolgen van een laagconjunctuur en het gevaar dat een hoogconjunctuur met zich meebrengt.
De conjunctuur is dus belangrijk voor Shell omdat als je in een laag conjuctuur zit je minder verkoopt. Er varen dan minder schepen, waardoor ze inkomsten verliezen. Voor particuliere gebruikers van brandstoffen valt dit wel mee voor Shell, omdat mensen nog gewoon de auto gebruiken. Hier zullen ze in een laag conjuctuur niet veel geld aan verliezen. In een hoogconjunctuur daarin tegen maakt Shell wel een stuk meer winst. Meer schepen en vrachtwagens enzo gaan transporteren, omdat er mee vraag is naar producten. Dit komt omdat mensen meer geld te besteden hebben in een hoogconjunctuur en kunnen zij zich veroorloven om meer producten te kopen. Ook het particuliere verbruik van brandstoffen zou toenemen in een hoogconjuctuur, dit komt ook omdat mensen geld hebben. Zo zullen zij ook meer uitstapjes maken en vaker op vakantie gaan.
Toekomst beeld voor conjuctuur
Op dit moment zitten we in een hoogconjuctuur. Dit is dus gunstig voor Shell, het is moeilijk te voorspellen of er binnenkort een ommekeer zou komen naar een laag conjuctuur, als dit zou gebeuren zou Shell aardig wat inkomsten verliezen.
Olieprijs
Je zou zeggen olieprijs wat heeft Shell daar nou last van, die bepalen ze toch zelf? Dit is niet altijd zo, Ze hebben niet overal zelf de pompen, maar ook vaak hebben landen waar olie in de grond zit de pompen en verkopen dit weer door aan Shell.
De prijs van olie schommelt de laatste tijd heel veel. Zeker omdat er veel oorlogen zijn in het midden oosten, waar het meeste olie uit de grond wordt gepompt. Kan het nog wel eens zijn dat binnen een paar dagen de prijs per vat met meer dan een dollar stijgt. Zo was de prijs per vat in 2004 eens 45 dollar per vat en in 2005 eens 55 dollar per vat. Shell wil graag de prijs van ruwe olie naar beneden hebben, maar deze landen houden het ook tegen. Als de olieprijs lager was geweest hadden ze wel meer brandstoffen verkocht. Mensen pakken dan sneller de auto, een ticket voor een vliegtuig wordt goedkoper, waardoor mensen sneller het vliegtuig zouden pakken als ze op vakantie gaan. Zo heeft een hoge olieprijs zeker wel nadelen.
In 2008 is de olie prijs al 102 dollar.
Het toekomst beeld voor de olieprijs
Het is aan te nemen dat de olieprijs alleen nog maar verder omhoog zal gaan, omdat olie een uitputtende energie bron is. Er zal dus niet altijd olie blijven bestaan. Als olie schaars wordt zal de prijs alleen nog maar toenemen en dit is niet goed voor Shell. Shell doet al wel onderzoek naar een alternatief voor olie. En is aan het zoeken naar nieuwe brandstoffen. Dit is wel gunstig. Als ze deze brandstof uitbrengen zou het bedrijf veel aanzien krijgen, en misschien ook wel veel meer verkopen.
Loonkosten
Royal Dutch Shell kent natuurlijk ook loonkosten. Als je kijkt naar de loonkosten van Royal Dutch Shell © kun je dat wereldwijd bekijken. Hou je het dichtbij kun je denken aan heel West-Europa, vooral Nederland en Engeland (omdat die samenwerken). Bekijk je het wereldwijd kun je werknemers vinden in dienst van Royal Dutch Shell © in de Verenigde Staten van Amerika, Het Midden Oosten en Afrika. Voor een in olie winnend en handelend bedrijf zijn olieplatforms niet te vergeten. Die olieplatforms zijn immers nodig voor het oppompen van de ruwe aardolie. Olieplatforms zijn gigantisch en werken natuurlijk niet uit zichzelf. Daar heb je werknemers voor. Personeel dat de administratie verzorgt maar ook personeel dat het harde arbeid verricht. Waar zijn die kosten het laagst? Natuurlijk in de ontwikkelingslanden. Denk dan bijvoorbeeld aan Afrika. Daar zijn de loonkosten laag en daar ik ook veel olie te vinden. Erg aantrekkelijk voor Royal Dutch Shell © zou je denken en dat is het ook. Wat wel terug zou kunnen slaan is dat een multimiljarden bedrijf zoals Royal Dutch Shell © zijn werknemers in zulke landen niet goed behandeld. Dit zou kunnen betekenen dat ze kunnen staken of erger rellen starten en schade aanbrengen. Hoe dan ook de levering van ruwe aardolie wordt vertraagd en dat kost miljoenen. Loonkosten kunnen dus een meespelen als een belangrijke factor en moet serieus worden genomen omdat het veel invloed kan uitoefenen. De werknemers tevreden houden is dus belangrijk. Dus als als de loonkosten zullen gaan schommelen, dan zal Shell dit goed merken. Als ze stijgen in negatieve zin en als ze dalen in positieve zin.
Het toekomstbeeld voor de loonkosten
De ontwikkelingslanden beginnen zich steeds meer te ontwikkelen. De lonen zullen dus ook wel sterk gaan stijgen dit is dus slecht voor Shell en zal hier dan ook vele gevolgen aan overhouden. Wel heb je in deze landen nog veel werklozen en boeren. Als je die een laag salaris aanbied heb je misschien nog wel goedkope werknemers.
Rente
Ook rente speelt een belangrijke rol. Wat voor rol? De rente in een land bepaalt of Royal Dutch Shell © meer of minder van zijn geld zou beleggen in een bepaald land. Zijn de rentes in een bepaald land hoog dan is het aantrekkelijk voor Royal Dutch Shell © om in dat land haar geld te beleggen omdat het geld daar meer waard kan worden. Zo kan Royal Dutch Shell © meer investeringen doen waar het bedrijf baat bij heeft zowel intern als extern. Denk daarbij aan verbeteringen binnen de organisatie maar ook uitbreiding en de verbetering van de concurrentiepositie van Royal Dutch Shell ©.
Het toekomstbeeld voor de Rentestand
Op dit moment gaat is de rentestand redelijk laag. Dat betekend dus dat er meer geïnvesteerd zal worden en minder zal worden gespaard. Dus zal Shell meer klanten hebben en meer winst. De rente stand zal de komende tijd wel aardig gelijk blijven. Maar er is één probleem bij Shell en dat is deze investeringen om zulk enorm hoge bedragen gaat dat een verandering van een half procent al een enorme invloed kan hebben. Dus ook al blijft de rente rond de 4 á 5 procent zal een kleine verandering toch veel zijn. Een voorbeeldje bij het plaatsen van een nieuw olieplatform. Een olieplatform kost laten we is zeggen zoon 50miljoen euro. De helft zal op rekening worden genomen. Dat is dan 25 miljoen euro. Als de rente 4 procent is dan zijn de rente kosten: 50000000/100= 500000
250000*4= 1000000
En bij 5 procent is dat: 250000*5= 1250000.
Toch al 125 duizend euro, dus enorm veel. Nou zullen die kosten niet heel vaak voor komen maar toch. De verwachting is dat het rond de 5 procent zal blijven dus niet erg voor Shell.
Dollarkoers
De dollarkoers is ook belangrijk voor Shell, Alles gaat via de VS en dus moet je een gunstige dollarkoers hebben.
Toekomstbeeld dollarkoers
Op dit moment is de dollarkoers gunstig voor Shell zie tabel:
Datum 21 augustus 2008
1 USD (USD) = 0.6728 EUR (EUR)
1 USD = 0.6728 EUR
1 EUR = 0.6728 USD
Je krijgt dus meer olie voor minder euro’s. De dollarkoers hangt samen met de beurskoers en de conjuctuur. In de toekomst zou dit nog erg gaan schommelen, je kan niet zeggen in welke richting dat ligt dus aan de conjuctuur en de beurskoers.
Lees verder