Wat of hoeveel verdient een...?

Wat of hoeveel verdient een...? Wat verdient een bepaald beroep? Hoeveel inkomen krijgen bepaalde functies? We willen bijna allemaal wel weten wat de buurman verdient, of hoeveel we kunnen verdienen als we een ander beroep kiezen of een opleiding gaan doen. In sommige gevallen is het goed om hiernaar te informeren.

We willen weten wat iemand verdient

Waarom willen we weten wat de buurman verdient, of een ander? Drie kwart van de mensen wil weten wat de ander verdient, en wil dit vergelijken met zijn eigen salaris. Echter, uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Economic Journal, blijkt dat een vergelijken van salarissen ongelukkig maakt. We voelen afgunst, jaloezie of onvrde over ons eigen inkomen, wanneer blijkt dat een ander meer verdient. Het weten dat een ander luxueuzer kan leven, maakt ons soms groen van jaloezie.

Waarom toch salaris vergelijken?

Sommigen willen een carrièreswitch maken: het veranderen van baan. Soms gaat hier een opleiding aan vooraf, soms is dit niet nodig wanneer er voldoende ervaring is of er niet zoveel ervaring wordt geëist. Een carrièreswitch kan je helpen om meer te gaan verdienen, maar kan ook helpen om een leukere baan te vinden. Niet iedere gekozen baan is namelijk wat je ervan verwacht had: soms kan het werk dermate vies tegenvallen dat je wilt overstappen op een geheel andere baan of functie.

Vóór het veranderen van baan of het starten van een bepaalde opleiding, is het soms handig om te weten wat je ongeveer gaat verdienen. Wanneer blijkt dat je er flink op achteruit zal gaan, zal de keuze nog eens heroverwogen moeten worden, tenzij je graag minder wilt gaan verdienen.

Wat verdient een..?

Er is een lijst samengesteld met de meest opgevraagde beroepen. Wat verdient bijvoorbeeld een advocaat, een wielrenner of een tandarts? Er zijn minstens 25.000 beroepen, waarvan niet alle salarissen opgenoemd kunnen worden. Vaak is er binnen een beroep ook nog een afzonderlijke functieverdeling: assistent, leidinggevende, directeur etc, wat telkens een andere benaming krijgt. Toch zijner een aantal beroepen die vaak opgevraagd worden wat betreft salaris: deze staan in onderstaande tabel.

De bedragen zijn per maand bij een fulltime baan. Fulltime is 38 tot 40 uur per week. De salarissen kunnen soms erg uiteenlopen en zijn afhankelijk van de functie, de werkervaring en de leeftijd. Ook is er een verschil tussen dienstverband of werken als zelfstandige.

BeroepSalaris per maand, bij fulltime werkOpmerking
Advocaat3.200 tot 6.000 euroHet salaris tussen advocaten verschilt enorm.
Buschauffeur1.800 tot 2.600 euroAfhankelijk van het busbedrijf en de regio.
Chirurg5.000 tot 10.000Vaak werkweken van 45 uur. Salaris is afhankelijk van dienstverband of zelfstandige. Ook het specialisme telt mee.
Dierenarts3.500 tot 5.500 euroEen dierenarts maakt soms lange dagen en werkt ook in het weekend en op feestdagen.
Elektromonteur2.200 tot 3.500 euroVast dienstverband of zelfstandige telt mee.
Fysiotherapeut2.100 tot 3.300 euroAfhankelijk van de CAO en het soort instelling.
Gastouder720 tot 800 euroDit geldt voor de opvang van één kind, en is een adviessalaris, meerdere kinderen opvangen geeft een hoger salaris.
Huisarts4.000 tot 6.500 euroLeefytijd en ervaring speelt een rol, ook het draaien van een weekenddienst.
ICT-er2.100 tot 3.300 euroHoger opgeleide verdienen meer.
Jurist3.200 tot 6.000 euroZie advocaat.
Kok1.700 tot 2.600 euroVerschil zit hem in zelfstandig werkende, sous en chef-kok.
Leraar1.800 tot 3.300 euroAfhankelijk van het soort onderwijs en de ervaring.
Makelaar1.600 tot 3.300 euroEen makelaar werkt veelal op provisiebasis.
Notaris3.800 tot 5.000 euroRuim tien procent van de makelaars verdient minder dan 50.000 euro per jaar.
OK-assistent1.900 tot 3.500 euroSalaris verschilt per ziekenhuis: de functie is overal anders.
Piloot1.800 tot 3.500Geen groter verschil in de salarissen dan bij de piloot. Soms loopt het salaris op tot wel 6.000 euro per maand of zelf meer, dit is wel uitzonderlijk.
Rij-instructeur1.800 tot 2.800 euroVaak veel uren maken als zelfstandige. Een rij-instructeur in dienstverband zit veelal aan de onderste helft van de salarisindeling.
Schilder1.900 tot 2.200 euroIn dienstverband.
Tandarts3.500 tot 5.500 euroEr is een verschil tussen een zelfstandige of in loondienst werken.
Uitvoerder2.200 tot 4.400 euroEen hoofduitvoerder verdient meer dan een uitvoerder: een assistent uitvoerder verdient tussen de 2.000 en 2.2000 euro.
Vrachtwagenchauffeur1.600 tot 2.400 euroDit is het basissalaris zonder overuren en onkostenvergoeding.
Wielrenner2.250 tot 12.000 euroEen ProTour-renner verdient veel meer dan een continentale-prof.
ZZP-er4.000 tot 5.500 euroMede afhankelijk van de fiscale regelgeving.

Is jouw salaris anders dan in aangegeven tabel? Maak de lijst compleet door hieronder een reactie achter te laten en vermeld wat jouw salaris is. Hiermee help je andere zoekenden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…

Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Een droombaan vinden? Opeens een nieuwe carrière beginnen? Met de tips uit dit artikel weet je precies hoe je dat succes…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteBij ziekte krijgen werknemers doorbetaald in het eerste twee ziektejaren. De doorbetaling bedraagt minimaal 70 procent v…
Bronnen en referenties
  • Youchooz.nl
  • Salariswijzer.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.