Beroep onder de loep: huisarts

Beroep onder de loep: huisarts Een huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met klachten: of dit nou grote of kleine klachten zijn, medisch of psychisch. Een huisarts heeft dan ook veel verschillende taken en met zeer uiteenlopende mensen te maken. Dit maakt het beroep veelzijdig en uitdagend. Huisartsen zijn over het algemeen aangesloten bij de Landelijke Huisartsen Vereniging. Het salaris van een huisarts is twee keer modaal te noemen. Toch kan dit aardig verschillen per huisarts. Opleiding, ervaring en leeftijd spelen hierbij een rol.

Opleidingen

Om huisarts te worden, zijn er verschillende opleidingen nodig. Als eerste is een VWO-diploma vereist, met natuur en gezondheidskunde en wiskunde B1+2. Of natuur en techniek met biologie 1+2. Een HBO-diploma of WO-diploma met natuurkunde1, scheikunde1, biologie 1+2 en wiskunde B1 voldoen ook. Daarna volgt men de universitaire opleiding Geneeskunde. Daarna volg je nog de opleiding Medische specialisatie tot huisarts. In totaal is men negen jaar aan het studeren.

Salaris

Als huisarts werkt men als zelfstandige of in dienstverband. Twee voorbeelden:

Huisarts met Universitair onderwijs 1:

  • bruto jaarsalaris: 80.000 euro
  • aantal werkuren: 40 per week
  • werkervaring: 2-3 jaar
  • soort contract: vast dienstverband

Huisarts met Universitair onderwijs 2:

  • bruto jaarsalaris: 50.000 euro
  • aantal werkuren: 40 per week
  • werkervaring: 1 jaar
  • soort contract: vast dienstverband
Let op: dit zijn slecht voorbeelden van twee werkzame huisartsen in het jaar 2010. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Functie huisarts

Als huisarts krijgt men met zeer veel verschillende soorten ziekten en aandoeningen te maken. De huisarts houdt patiëntengegevens bij, ontvangt de patiënten en hoort hun klachten aan. Hij verricht medisch onderzoek bij de patiënt. De huisarts schrijft medicijnen voor en/of verwijst de patiënt door naar een specialist. De huisarts geeft ook voorlichting op veel gebieden zoals seksualiteit, roken, sport en blessures, kinderziekten etc. De huisarts onderhoudt contacten met andere specialisten, logopedisten, fysiotherapeuten, verloskundigen en andere medische instanties. De huisarts heeft een beroepsgeheim: dit betekent dat hij of zij zonder toestemming van de patiënt geen informatie mag verstrekken aan derden. Soms kan de rechtbank de huisarts verzoeken om deze informatie wel door te geven.

Beroepsorganisatie

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) behartigt de belangen van de aangesloten leden. Ruim 90 procent van alle huisartsen is hierbij aangesloten. Het is geen verplichting om hierbij aangesloten te zijn. Verder is er nog het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dit is een wetenschappelijk vereniging, waar ook bijna alle huisartsen bij zijn aangesloten.

Wanneer een patiënt problemen of klachten heeft over de huisarts, kan deze zich in eerste instantie wenden tot de huisarts zelf. Daarna kan deze zich wenden tot een geschillencommissie. Overstappen op een andere huisarts is ook mogelijk, mits de andere huisarts nog nieuwe patiënten aanneemt.

Huisarts in het nieuws

Een Belgische huisarts nam een HIV test af bij een vrouw uit Leuven. Twee weken later vertelde hij de vrouw dat ze HIV-positief was. De vrouw schrok hier zo erg van, dat ze zelfs niet meer wilde leven en aan zelfmoord dacht. De vrouw ging voor een second-opinion naar een ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat ze HIV-negatief was. De huisarts deed het af als niets, hij vertelde dat de vrouw blij moest zijn met het goede nieuws. De rechter eiste van de huisarts 750 euro morele schadevergoeding voor de vrouw. Dit soort medische missers komen we vaker tegen, niet alleen bij huisartsen maar ook bij andere medische specialisten. Soms is er zelfs sprake van opzet.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Werken als logopedistWerken als logopedistWerken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen…
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…

Beroep onder de loep: kapperBeroep onder de loep: kapperKapper, kapster, opleiding of cursus: Opleidingen zijn er genoeg in het kappersvak. Het salaris van een kapper is modaal…
Beroep onder de loep: dierenpension-houderBeroep onder de loep: dierenpension-houderEen dierenpensionhouder kiest dit beroep met zijn hart: met hart voor dieren, De opleiding is niet zo zwaar en erg leuk…
Reactie

James, 12-04-2010
Ik vroeg me af of het mogelijk is om over te stappen naar een andere huisarts? En zo ja welke stappen je dan moet nemen. Reactie infoteur, 12-04-2010
Dat is mogelijk, mits de nieuwe huisats nog nieuwe patiënten aanneemt. Bel hiervoor de huisarts van je keuze en vraag of deze nog patiënten aan neemt. Vervolgens bel je je huidige huisarts en deelt eme dat je je wilt afmelden bij hem/ haar. Vervolgens zal de huisarts eventueel toestemming vragen om de gegevens door te sturen naar de nieuwe huisarts.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.