Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!

Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan! Een droombaan vinden? Opeens een nieuwe carrière beginnen? Met de tips uit dit artikel weet je precies hoe je dat succesvol aanpakt. Je leeft tenslotte niet om te werken, maar je werkt om te leven... en een leuke baan of carrièreswitch kan net zijn wat je nodig hebt om meer plezier in je werk en uiteindelijk in je leven te hebben.

Toe aan iets nieuws

Er kunnen talloze redenen zijn om een nieuwe baan te willen vinden. Je kunt uitgekeken zijn op je huidige functie, momenteel geen baan hebben, het heel anders willen aanpakken... vul het zelf maar aan! In elk geval geldt dat je klaar bent voor iets nieuws, wat de achterliggende gedachte ook moge zijn. En hoe vind je dan je droombaan?

Wat is je droombaan?

Een droombaan is een baan waar je stiekem je leven lang naar op zoek bent. Elke werkdag heb je genoeg te doen en vliegt de dag voorbij. Natuurlijk is zelfs je droombaan niet elke dag fantastisch en zullen er momenten zijn waarop je wat minder blij bent met wat je doet. Toch is er voor iedereen wel een droombaan te vinden; eentje waar je je passie, energie en ideeën in kwijt kunt en er nieuwe energie voor terugkrijgt.

Maar hoe weet je nu wat die droombaan voor jou is? Veel mensen denken bij het kiezen van hun studie al na over wat ze later willen gaan doen als ze hun diploma hebben. Het is echter zo dat nog geen twee op de tien mensen een droombaan heeft. Hoe komt het dat we allemaal zo hard studeren en werken zonder er uiteindelijk een topbaan aan over te houden?

Wat voor baan past bij jou?

Jij bent degene die jezelf het beste kent, als het goed is. Jij weet dus ook wat je wel en niet leuk vindt in een bepaalde baan. Gebruik die kennis in de zoektocht naar je ideale functie. Zo kun je online verschillende testen vinden die je een beroepskeuze aanbevelen. Beroepskeuzetesten zijn echter niet altijd toereikend. Je kunt er ideeën uit opdoen, maar de testen nemen niet altijd in hun resultaten mee wat de nadelen zijn van bepaalde functies. Het kan daarom ook helpen om je voor te stellen hoe een ideale werkweek eruit ziet.

Visualiseer je werkdag

Hoera, je hebt je droombaan! Tenminste, dat denk je nu even. Beeld je in dat je echt je droombaan hebt. Hoe word je wakker? Hoe laat sta je op? Ga je met de fiets, de auto of het openbaar vervoer naar je werk?

Noteer dit voor een hele week

Stop niet aan het eind van deze dag. Sommige banen hebben een zeer afwisselende werkweek en bij veel banen is geen dag hetzelfde. Pas als je op papier hebt hoe jouw werkweken (en je kunt het zelfs doortrekken naar een maand)

Twee uitgewerkte voorbeelden: A

  • Maandag
Om tien uur opstaan, ontbijten, thuis achter de computer gaan zitten en een aantal artikelen schrijven over een onderwerp dat me erg ligt. 's Middags werken aan een roman.

  • Dinsdag
Vroeg opstaan, een dagje netwerken met andere schrijvers op een beurs met seminars over schrijven voor het web.

  • Woensdag
Dagje bikkelen: vroeg opstaan, een paar hoofstukken schrijven voor mijn roman, misschien tussendoor een keer wat vertalen - vanuit het Engels lijkt me leuk.

  • Donderdag
Artikelen schrijven, verder een uitzoekdagje: welke uitgeverij is straks geschikt voor mijn roman?

  • Vrijdag
Een keertje uitslapen en de hele dag alleen aan roman werken.

Droombaan: schrijver/auteur/vertaler, fulltime zelfstandige
Actieplan: eerst parttime in vaste dienst gaan werken en vaste opdrachtgevers voor teksten zoeken, daarna fulltime zelfstandig werken - naar KvK voor informatie, eventueel kijken naar een extra opleiding of cursus voor tekstschrijven of vertalen.

Twee uitgewerkte voorbeelden: B

  • Maandag
Opstaan, naar kantoor (lekker op de fiets!) en mooie reclameposters en flyers ontwerpen in Photoshop.

  • Dinsdag
Een dagje vanuit huis werken; de laatste puntjes op de i zetten bij de posters en een nieuw project starten: banners voor de online marketing.

  • Woensdag
Overleg op kantoor. Zijn de posters af en hoe vindt men de voorbeelden van de online banners die ik heb gemaakt?

  • Donderdag
Banners afmaken en me extra verdiepen in DreamWeaver zodat ik ook websites kan ontwerpen.

  • Vrijdag
Vrije dag

Droombaan: DTP'er of marketeer
Actieplan: (beter) leren omgaan met fotobewerkingsprogramma's, eventueel cursus(sen) of een opleiding volgen, zoeken naar functies voor een DTP'er, ontwerper of marketeer in de directe omgeving.

De banencoach of job coach

Kom je er niet zelf uit wat bij je past? Laat dan een ander eens met je meekijken. Een job coach of banencoach kijkt samen met jou wat je kernkwaliteiten zijn en wat er daarom voor banen bij je passen.

Job coach te duur?

Je kunt natuurlijk ook aan vrienden vragen wat zij in je waarderen. Of vraag familieleden en kennissen om eens na te denken over jouw beste en slechtste kwaliteiten. Wat voor baan vinden zij bij je passen?

Droombaan gevonden... en nu?

Je weet eindelijk welke baan je droombaan is. Hoe ga je er nu voor zorgen dat je hem krijgt?

Maak een actieplan

Zoals je je werkweek hebt gevisualiseerd en op papier hebt gezet, ga je nu kijken wat je nodig hebt om je droombaan te krijgen. Misschien moet je een korte studie volgen om gekwalificeerd te zijn, of is het nodig je cv een flinke update te geven. Je komt in elk geval meteen achter de vereisten voor je ideale functie als je vacatures gaat bekijken. Let wel: enthousiasme en leergierigheid worden vaak minstens zo belangrijk geacht als werkervaring en opleiding. Bovendien willen bedrijven soms personeel dat nog niet alles weet, zodat zij het hen op hun manier aan kunnen leren.

Wil je bijvoorbeeld een baan in de marketing maar heb je geen ervaring en de 'verkeerde' studieachtergrond? Je zou dan denken dat je niet kunt reageren op vacatures waar specifiek naar een marketing- of communicatieopleiding wordt gevraagd, of ervaring in die richting. Kijk eerst eens naar wat je precies moet doen. Ontleed de vacature. 'Ervaring met een CMS' klinkt misschien voor sommigen als abracadabra, maar een content management system (CMS) is simpelweg een systeem waarmee je één en ander kunt invoeren en wijzigen, zoals tekst op een website. Aangezien elk systeem weer anders is, zul je altijd even moeten wennen, dus maakt het weinig uit of je hier ervaring mee hebt of niet. Zeg in je brief of tijdens het gesprek: 'Dit specifieke CMS ken ik niet, maar ik weet zeker dat ik het zo onder de knie heb.' Zo kun je elk van de eisen nagaan en ontleden tot je precies weet wat er staat. Je kleedt de functie als het ware uit tot je weet hoe je werkdagen eruit zullen zien en gaat na of dat bij je past.

Blijf realistisch

Voor sommige functies heb je echt een andere opleiding nodig en als zelfstandige moet je ook rond kunnen komen. Kijk daarom dus altijd kritisch naar de haalbaarheid van je plan. Je kunt je suf solliciteren en tijdens elk gesprek zeggen dat je het allemaal wel redt, maar misschien is het zonder voorkennis van bijvoorbeeld HTML lastig om een website aan te passen, terwijl dat binnen je functie valt. Het schrijven van een roman is voor velen een droom, maar lang niet iedereen kan een boek gepubliceerd krijgen en daar genoeg aan verdienen om rond te komen. Houd er dus rekening mee dat je tijdens sommige weken alleen betaalde schrijfopdrachten doet die je misschien minder leuk vindt, maar die wel de rekeningen betalen. Kortom: vecht voor je droombaan, maar besef wel dat je er tijd voor nodig kunt hebben om precies te doen wat jij wilt. Positief is wel dat als het dan eindelijk zover is, je trotser dan ooit kunt zijn op wat je hebt bereikt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een carriereplan makenEen carriereplan makenOm iets te bereiken heb je vaak een plan nodig. Een plan helpt je om systeem aan te brengen in verschillende benodigde s…
Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Werken aan jezelf om je droombaan te bemachtigenOm je droombaan te bereiken is het, naast een duidelijk doel voor ogen hebben en een goed carriereplan opstellen, ook no…
Val op met deze tips om je droombaan te vindenVal op met deze tips om je droombaan te vindenJe kunt ervoor kiezen om een brief te schrijven als je je droombaan hebt gevonden. Je wilt die baan zo graag en dat stop…

Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Sollicitanten maken zich vooraf vaak al druk om het moeten voeren van een sollicitatiegesprek. Een deel van de stress is…
Wat of hoeveel verdient een...?Wat of hoeveel verdient een...?Wat verdient een bepaald beroep? Hoeveel inkomen krijgen bepaalde functies? We willen bijna allemaal wel weten wat de bu…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.