Beroep onder de loep: brandweerman

Beroep onder de loep: brandweerman De brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Toch is er nog steeds een klein percentage beroepsbrandweermannen. Het salaris van een brandweerman is modaal te noemen. Het beroep brandweerman onder de loep. Voor het woord brandweerman kan ook brandweervrouw worden gelezen.

Opleidingen brandweerman

De opleiding tot brandweerman hangt af van de keuze tussen vrijwillige brandweer of beroepsbrandweerman. De vrijwillige brandweer leidt de mensen intern op, het gaat dan vooral om de ervaring die men opdoet. Maar soms ook krijgt de vrijwillige brandweer een beroepsopleiding. Voor beroepsbrandweerman kan men vaak doorstromen na een tijd als vrijwillige brandweer gewerkt te hebben. Ook hangt het af van de functie die men wilt gaan doen. Brandweeropleidingen zijn er op alle niveaus: van VMBO tot en met HBO+. Voor een officiersfunctie heeft men een HBO-opleiding nodig of voldoende ervaring op HBO denk- en werkniveau. Men volgt dan een opleiding bij de brandweeracademie.

Salaris

Het salaris van een brandweerman bestaat voornamelijk uit de eer die hij krijgt voor zijn werk: het redden van mensenlevens. Een brandweerman helpt de mens en de samenleving. Naar verhouding is het zware werk dat een brandweerman doet en de hulp die hij biedt, niet in verhouding met zijn salaris, maar dit stoort de brandweerman vaak niet. Hij heeft gekozen voor dit beroep omdat het hem voldoening geeft.
  • Bruto maandsalaris: 1.694 euro
  • Bruto jaarsalaris: 24.698 euro
  • Aantal werkuren: 40 per week
De bedragen zijn gemiddelden, alles hangt ook af van leeftijd, werkervaring, functie, opleiding etc.

Functie brandweerman

Als brandweerman help je de samenleving. Dit kan in vele vormen. Als eerste worden er blanden geblust, van klein tot zeer grote branden. Denk aan kleine branden in een container, tot grote branden in woningen of bedrijven, die tot de grond toe af branden. Ook het redden van mensen uit beknelde situaties is een taak van de brandweerman. Bij ongelukken kunnen slachtoffers bekneld zitten in hun voertuig. Ook het redden van mensen uit brandende woningen, of mensen die vastzitten in bijvoorbeeld een openbaar toilet. Katten uit bomen redden is een echt klassiek klusje voor de brandweer. Ook bij ongelukken met gevaarlijke stoffen is de brandweer aanwezig. Voorlichting geven over brandveiligheid behoort ook tot de functies. Bij natuurgeweld rukt de brandweer ook uit.

Beroepsorganisatie

De brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Vaak werken een aantal korpsen in de regio samen, en vormen zo hun eigen beroepsorganisatie, waar men terecht kan met problemen, klachten en ideeën en suggesties.

Brandweermannen in het nieuws

Augustus 2009: In Gelderland rukte de brandweer met groot geschut uit na een melding dat er een vliegtuig in Elburg zou zijn neergestort. Ter plekke kon de brandweer het vliegtuig niet vinden, de vrouw die de melding had gemaakt wist zeker dat ze iets neer had zien storten. Uiteindelijk werd er een neergestort radiografisch bestuurbaar vliegtuigje gevonden. De eigenaar had het vliegtuigje zelf geblust nadat die in brand was gevlogen.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 – BrandweermanDe Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…
De organisatie van de brandweerHoe is de brandweer eigenlijk georganiseerd? Welke soorten korpsen zijn er? Wat zijn de taken van de brandweer?
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…

Beroep onder de loep: verpleegsterBeroep onder de loep: verpleegsterVerplegend personeel heeft het soms zwaar, maar het werk geeft veel voldoening. De functies zijn zeer uiteenlopend maar…
Wat is een normaal startsalaris?Wat is een normaal startsalaris?Een startsalaris waarmee je in dienst komt bij een werkgever is maatgevend voor de rest van jouw loopbaan bij die betref…
Reacties

Marco, 07-05-2010
Nou Jef jij leest ook niet goed, er staat toch wel deglijk dat de vrijwillige brandweer ook een beroepsopleiding kan krijgen. Leuk artikel en goede info. En geen correctie nodig wat mij betreft ;) Reactie infoteur, 07-05-2010
Dank je wel voor je reactie en veel leesplezier!

Jefdebruijn (infoteur), 04-05-2010 #2
Niet geheel correct artikel. De vrijwilligers (ik ben zelf vrijwilliger) hebben ook gewoon een beroepsopleiding gehad en worden niet intern opgeleid.

Tevens: brandweeracademie (correcte spelling).

Verder leuke toelichtingen, zoals het gemiddelde salaris van een brandweerman. Reactie infoteur, 04-05-2010
Hallo Jef,
Dan heb je eroverheen gelezen want het staat er wel degelijk. Nu nog zelf wat gaan schrijven, ik ben erg benieuwd naar die van jou. ;-)

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-09-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.