Beroep onder de loep: dierenpension-houder
Een dierenpensionhouder kiest dit beroep met zijn hart: met hart voor dieren, De opleiding is niet zo zwaar en erg leuk om te volgen. Het openen van een eigen pension vergt wel de nodige zakelijke en praktische kennis. Het werk is afwisselend en uitdagend, men moet vooral niet bang zijn voor grote honden. Het salaris kan sterk variëren, maar met een leuk modaal inkomen zijn de meeste wel tevreden. Het beroep dierenpensionhouder onder de loep.
Opleidingen dierenpension-houder
Om een dierenpension te beginnen, heeft men de opleiding dierenpension-/asielhouder nodig. Deze opleiding kan gevolgd worden in Bunnik of in Barneveld. Er is geen vooropleiding voor nodig. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan de theorie, maar er zal ook een bepaald aantal uren stage gelopen moeten worden.
Salaris
Het inkomen van een dierenpensionhouder is geheel afhankelijk van het aantal dieren dat gebracht wordt, en of de pensionhouder er nog nevenactiviteiten op na houdt, zoals de verkoop van dierenbenodigdheden. Ook het aantal personeel dat in dienstverband is, hangt ermee samen. De pensionhouder zelf zou na aftrek alle van kosten, er voor zichzelf een "normaal" inkomen aan over moeten houden, voldoende om te kunnen leven en zijn gezin te kunnen onderhouden. Dit zou dan minimaal 2500 euro bruto per maand moeten bedragen. Wanneer het bedrijf verliest begint te draaien, is het tijd om de zaken nog eens goed te bekijken en de plannen anders aan te gaan pakken.
Functie dierenpensionhouder
Dierenpensionhouder wordt men omdat men hart voor dieren heeft. In het dierenpension worden dieren opgevangen van mensen die op vakantie gaan of wegens werk een tijd niet voor hun huisdier kunnen zorgen. Men moet de klant ontvangen, voorlichting geven, hokken en kooien moeten worden schoongehouden en onderhouden. Er zal aandacht besteed moeten worden aan het individuele dier, waarbij ook op de gezondheid moet worden gelet. De dierenpensionhouder moet niet bang zijn een dierenarts in te schakelen wanneer hij twijfelt over de gezondheid van een dier. Planningen maken over de bezetting van de hokken en kooien, afrekenen met de klant en eventueel personeel (op)leiden. Daarnaast zal een dierenpensionhouder contact moeten onderhouden met de leverancier van de dierenvoeding en andere benodigdheden, voorraden aanleggen en bijhouden.
Beroepsorganisatie
Een dierenpensionhouder kan zich aansluiten bij de brancheorganisatie Dibevo. Deze organisatie bestaat uit leden uit verschillende branches: dierenwinkels, pensionhouders voor dieren, hondentrimsalons, groothandels en fabrikanten voor dierenbenodigdheden, tuincentra met een dierenafdeling, vijverwinkels en hengelsportwinkels. De brancheorganisatie behartigt de belangen van haar leden. Ze geven ook een vakblad uit. De dierenpensionhouder kan de algemene voorwaarden van de brancheorganisatie gebruiken, om voor zijn klanten te gebruiken.
Dierenpension in het nieuws
Een dierenpension is over het algemeen niet zo duur: dit vond een Amerikaan echter van wel. De man wou met zijn gezin op vakantie, waarbij de twee bastaardhonden van het gezin niet mee konden. Een hondenpension vond het baasje wat te duur: dus schoot hij zijn twee honden met een geweer dood. De man werd veroordeeld voor drie maanden cel.