Detachering: voordelen & nadelen
In dit artikel wordt besproken wat detachering is, wat de kosten zijn en welke rol de werkgever speelt bij detachering. Daarnaast gaat het over wat de voordelen en nadelen van detachering zijn, voor zowel de werkgever als de gedetacheerde.
Wat is detachering?
Detachering is het lenen van werknemers van een derde partij. Het personeel wordt ingehuurd via een uitzendbureau of detacheringsbureau. Het bureau is de formele werkgever van het personeel: jij bent de opdrachtgever en inhuurder. Het detacheringsbureau loopt de werkgeversrisico’s bij ziekte en bij ontslag. Detacheren komt veel voor in de techniek, ICT en de financiële wereld.
Kosten van detacheren
Detacheren is duurder dan het inhuren van personeel via een uitzendovereenkomst. Dat komt omdat het detacheringspersoneel het werkgeversrisico draagt en verplicht is tot het doorbetalen van loon bij ontslag en bij ziekte. Het is goedkoper om een uitzendkracht in te huren, want zij worden niet doorbetaald bij ziekte, vanwege het principe “geen werk, geen loon”. Hoeveel het uurtarief bedraagt, hangt af van de specialisatie en ervaring van het gedetacheerde personeel.
Procedure detachering
Het detacheringsbureau biedt mensen aan, waar je als werkgever een gesprek mee hebt om te kijken of er mogelijkheden zijn tot samenwerking. In de meeste gevallen hebben de sollicitanten al ruime ervaring opgedaan in verschillende bedrijven. Ze brengen dus kennis en ervaring met zich mee.
Arbeidsvoorwaarden detacheren
Gedetacheerden worden meestal volledig in dienst genomen door het detacheringsbureau. Er is sprake van een driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, de detacheerder en het detacheringsbureau. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bij detachering vaak erg goed.
Rol van werkgever bij detacheren
De werkgever blijft bij detacheren verantwoordelijk voor de medewerker op de werkvloer. Hij is echter niet de formeel werkgever.
Voordelen van detacheren (voor werkgever)
Detacheren heeft de volgende voordelen:
- Door detachering kun je hoogopgeleid personeel inhuren.
- Werknemers met kennis en ervaring
- Je bindt de mensen tijdelijk aan je en hoeft ze niet te ontslaan als het minder goed gaat met je bedrijf.
- Het kan goed zijn voor de organisatie om nieuwe medewerkers met frisse ideeën in dienst te hebben. Zij kunnen inspireren en veranderingen implementeren.
Voordelen van detacheren (voor werknemer)
Een voordeel voor de werknemer is dat hij snel gevarieerde werkervaring kan opdoen bij verschillende opdrachtgevers. Daarnaast hoeft de werknemer zich niet “vast te leggen” in de richting van de kennis die hij opdoet en wisselt hij regelmatig van werkzaamheden en omgeving. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden erg goed en is het loon hoger dan voor werknemers in vaste dienst.
Nadelen van detacheren:
Detacheren brengt een aantal nadelen met zich mee.
- Gedetacheerd personeel is minder betrokken bij de organisatie. Ze weten dat ze er tijdelijk zijn en hebben minder binding met het bedrijf.
- Detacheerders hebben een inwerkperiode nodig. Dit kost tijd en geld. Daar staat tegenover dat ze relatief snel weg zijn.
- Detacheerders krijgen een salaris dat hoger kan liggen dan dat van het vaste personeel. Dit kan scheve verhoudingen tot gevolg hebben.
Nadelen van detacheren voor werknemer
- De gedetacheerde blijft een buitenstaander
- De gedetacheerde heeft altijd te maken met twee partijen waarmee hij moet overleggen