Hoe word ik een ski- en snowboard leraar in Oostenrijk?

Is het altijd jou droom geweest om skileraar of snowboardleraar in het buitenland te worden? In dit artikel staan informatie en tips over hoe je dit kan bereiken. Elk jaar trekt Nederland weer massaal naar de wintersport gebieden om te gaan skieen en snowboarden. In de meeste skigebieden zijn er weinig Nederlandse skileraren. Maar de Nederlandse skileraren die er zijn, hebben non-stop werk.

Hoe word ik een Ski- en snowboard leraar in Oostenrijk?

Elk jaar trekt Nederland weer massaal naar de wintersportgebieden om te gaan skiën en snowboarden. In de meeste skigebieden zijn er weinig Nederlandse skileraren. Maar de Nederlandse skileraren die er zijn, hebben non-stop werk. Dit komt omdat we meerdere talen beheersen. Buiten Nederlands zelf krijgen we van school uit Engels, Duits en soms Frans meegekregen. Het beheersen van enkele talen is een heel groot voordeel in de wintersporttoerisme.

Alle opleidingen tot skileraar worden theoretisch en praktisch getest. Hierbij overnacht je in een hotel waar je overdag praktijklessen en tegen de avond theorielessen krijgt. Een goede Duitse vocabulair is hierbij extreem van belang.

Opleidingen

Als beginnend ski- en snowboardleraar moet je je eerst oriënteren in welk Staatsgebied (Bundesland) je les wil gaan geven. Daarna moet je opgeven in de Bond van skischolen in dat Staatsgebied. Bijna elk staatsgebied heeft een eigen verband van skischolen, maar het zijn allemaal dochterbedrijven van de Österreichische Skischule Verband (ÖSSV)

StaatsgebiedBond van skischolenHomepage
Wenen (Wien)Wiener Ski- und Snowboardlehrer Verband
www.snowsports.at
Burgenland--
Karinthië (Kärnten)Kärntner Skischulverband
www.kssv.at
SalzburgSalzburger Berufsskilehrer und Snowboardlehrer Verband
www.sbssv.at
Neder-Oostenrijk (Niederösterreich)Niederösterreichischer Skilehrerverband
www.noeslv.at
Stiermarken (Steiermark)Steiermärkischer Skilehrerverband
www.skilehrerverband-stmk.at
TirolTiroler Skilehrerverband
www.snowsporttirol.at
Opper-Oostenrijk (Oberösterreich)Oberösterreichischer Skilehrerverband
www.wintersports.at
VorarlbergVorarlberger Skilehrerverband
www.skischulen.at

Basisopleidingen (Anwärter)

Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om de basisopleiding Oostenrijkse skileraar te doen:
  • Je moet minstens 16 jaar oud zijn
  • Je moet in een goede conditie zijn
  • Je moet een uitgebreide Duitse vocabulair bezitten
  • Je moet met zekerheid de rood gemarkeerde pisten af kunnen dalen
  • Je moet een standaard-uitrusting bezitten of huren (ski's, skistokken, skipak, helm en skibril en skischoenen)

Er zijn verschillende soorten opleidingen voor ski- en snowboardleraar. Bijvoorbeeld in de Kärntner Skischulverband (KSSV) heb je twee basisopleidingen. Basisopleiding voor Kinderskileraar of Kinderskilehrer Anwärter (KSA) en Opleiding voor Landelijke Skileraar en Snowboardleraar (LSA) dit wordt ook Schneesportlehrer genoemd. Als je alleen skileraar wilt worden is de KSA-opleiding de beste keuze.

Bij KSA heb je alleen een standaard-uitrusting voor skieen nodig. Bij LSA heb je ook een snowboard-uitrusting nodig. Er ook een mogelijkheid om vanuit de KSA-opleiding later de snowboardopleiding (SBA) er ook nog bij te doen. Dan heb heb je in principe ook de LSA-opleiding.

Na een van deze twee basis-opleiding voltooid te hebben kun je al aan de slag in een skischool. Na deze opleiding kun je jezelf vergelijken met een timmermansleerling voordat je een timmerman wordt, dus je wordt skileraarsleerling voordat je een skileraar bent. Om verdere opleidingen te doen is het vereist om eerst werkervaring op te doen en ook ski- en/of snowboardervaring buiten de pisten.

TIP: Als je een opleiding doet heb je ook een skipas nodig. Als je vantevoren al bij een skischool bent geweest kun je vragen naar een seizoenspas. Meeste skischolen vergoeden deze seizoenspas. Dit is goedkoper dan eerst de opleiding doen, waarvoor je aparte een skipas kunt kopen.

Let op! Zorg ervoor dat je je skipas kunt gebruiken voor de plaats waar je de opleiding doet en de plaats waar je skiles wilt gaan geven en dat je al je skipas binnen hebt voordat je aan de opleiding begint

Opleiding to skileraar

De volgende opleiding in de KSSV wordt KS1 (opvolgend aan KSA) of LS1(opvolgend aan LSA) genoemd. De opleidingen zijn identiek aan elkaar. Het enigste verschil is vanuit welke basisopleiding je door wilt leren. Bij de LS1 en KS1 krijg je een Geländeprüfung, In principe een "Proef van eigenkunnen buiten de pisten". Hiervoor moet je niet alleen in het bezit zijn van de standaard-uitrusting. Om verzekerd te zijn buiten de piste moet je ook in het bezit zijn van:
  • Een Lawineschep
  • Een Lawinesonde
  • Een Verschüttetensuchgerät (een Lawinepieper of Lawinebaken)

Na het afmaken van deze opleiding kun je jezelf een Staatsskileraar (Staatliche Skilehrer) noemen.

TIP: Het is heel handig om minstens een eigen paar skischoenen te bezitten voor de LS1 of KS1, want skischoen vormen zich na een paar maanden al naar jou voeten. Hierdoor krijg je meer controle over je ski techniek.

Let Op! Al ben je een gevorderde skiër begin nooit meteen aan een hogere flex*. Bouw het langzaam op, totdat je een hogere flex gewend bent.

*Flex: Flex is de buigzaamheid van een skischoen. De flex is belangrijk voor de overbrenging van kracht van skischoen op ski. Een hogere flex betekend dan ook meer krachtoverbrenging, dus meer controle. Kijk uit hogere flex kan leiden tot pijnlijke voeten, omdat je moet wennen aan de verminderde bloedcirculatie.

Je kunt ook nog verder leren en Oostenrijkse Landssneeuwsportleraar (Landesschneesportlehrer), maar daarvoor moet je een Alpinkurs en LS2 doen. Als Landesschneesportlehrer van Oostenrijkse komaf kun je overal op de wereld lesgeven. Dit is bijvoorbeeld niet zo als je bijvoorbeeld de Nederlandse opleiding hebt.
© 2011 - 2024 Bruce-lee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…
Klimaat in OostenrijkHet Oostenrijkse klimaat is zeer divers te noemen door het zeer bergachtige landschap. De uitersten lopen van een arctis…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…
Oostenrijk als vakantielandOostenrijk als vakantielandOostenrijk is als bestemming altijd één van de populaire vakantielanden geweest. Zowel in de zomer alsook in de winter i…

Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Detachering: voordelen & nadelenIn dit artikel wordt besproken wat detachering is, wat de kosten zijn en welke rol de werkgever speelt bij detachering.…
Bruce-lee (3 artikelen)
Laatste update: 01-05-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.