Vakantiewerk vanaf 13 jaar
Veel schoolgaande jongeren willen graag zelf wat geld verdienen. Vaak sparen ze voor een mobile telefoon, vakantie of kleding. Een bijbaantje is niet de enige oplossing. Het zogenaamde vakantiewerk is ook erg populair. Er zijn verschillende regels omtrent vakantiewerk, zoals de werktijden en het soort werk dat je mag doen. Of je nu 13, 14, 15, 16, 17 of 18 jaar of ouder bent, een vakantiebaan is geschikt. Daarnaast zijn er ook vele bedrijven met een vacature in deze periode.
Wanneer mag je vakantiewerk doen
Werken in de schoolvakanties is toegestaan. Er zijn echter voorwaarden aan gesteld. Ten eerste moet je 13 jaar of ouder zijn. Verder zijn er speciale regels die jongeren beschermen. Deze gelden voor normale bijbaantjes, maar ook voor vakantiewerk. Deze regels zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet en voor jongeren onder de 16 jaar de Nadere Regeling Kinderarbeid.
Wat voor werk mag je doen
Als je jonger dan 18 jaar bent, mag je alleen licht werk uitvoeren dat geen risico's met zich meebrengt. Gevaarlijk werk zoals het werken met gevaarlijke stoffen of machines is dus niet toegestaan. Onder de 18 jaar is nachtwerk of overwerken ook niet toegestaan. Dit betekend niet dat er geen werk overblijft. Aardbeien plukken of kranten bezorgen is geen probleem! Als je jonger dan 18 jaar bent gelden er nog een aantal andere regels;
13 of 14 jaar:
- Als je 13 of 14 jaar bent, mag je in sommige gevallen werken. Op dagen dat er geen school is mag je maximaal zes uur werken.
- Per week mag je maximaal twaalf uur werken.
- Je hebt geen recht op minimumloon.
15 t/m 17 jaar:
Wanneer je 15, 16 of 17 jaar bent, gelden de volgende regels:
- Je mag maximaal 4,5 uur achter elkaar werken. Daarna moet je minstens een half uur pauze krijgen
- Je mag maximaal 8 uur per dag werken. (Als je zelf je werktijden mag indelen zijn dit 9uur per dag)
- Tussen de dagen moet je minstens 12 uur rusten
- Op kantoor of in fabrieken mag je alleen werken tussen 07.00-18.00
- In andere sectoren mag je werken tussen 7.00-19.00
Bij een leeftijd van 18 jaar of ouder gelden deze regels niet.
Veiligheid
Neem veiligheidsinstructies altijd uitermate serieus op! Vraag om beschermende kleding wanneer dit nodig is. Bij tijdelijke werknemers wordt dit nogal eens vergeten. Als je jonger dan 18 jaar bent mag je niet werken met gevaarlijke stoffen en gevaarlijke machines. Situaties waarbij ernstige verwondingen opgelopen kunnen worden zijn ook niet toegestaan. Het werken in afgesloten ruimtes en eentonig of eenzaam werk zijn ook uit den boze.
Wat ga je verdienen
Voor vakantiewerk geld net als ieder ander baantje het minimum(jeugd)loon. Zorg er altijd voor dat je een arbeidscontract afsluit, al doe je het werk maar voor een korte tijd. In dit contract staat bijvoorbeeld hoeveel je gaat verdienen en wat voor soort werk je gaat doen. Vaak betaal je bij vakantiewerk te veel belasting. Vergeet aan het begin van het volgende jaar niet je belasting terug te vragen!
Voor- en nadelen van vakantiewerk
Voordelen:
- Je leert nieuwe mensen kennen
- Je kunt in een korte tijd veel geld verdienen
- Je kunt lange dagen werken als je geen school hebt
Nadelen:
- Je hebt minder tijd over voor leuke dingen in de vakantie
- Het werk is vaak minder leuk, omdat je minder nauw betrokken bent met het bedrijf
Lees verder
Reactie
Lucas, 02-06-2016
Ik ben ook al 13 jaar ik ben aan het sparen voor een paard en ik zou echt zo graag een klein bedrag opsparen. Zou ik al mogen werken in de horeca? Al mogen opdienen ofzo desnoods afwassen?
Vriendelijke groeten,
Reactie infoteur, 05-07-2016
Hoi Lucas,
Met 13 jaar ben je vaak nog te jong om te mogen werk in de horeca. Veel bedrijven hanteren een leeftijd van 14 of 16 jaar. Wellicht kun je wat klusjes rondom het huis doen? Mogelijk is een reclamefolder bezorgen een optie voor je, hier zou je eens naar kunnen kijken.