Hoe voer ik een goed functioneringsgesprek?
Veel werkgever voeren één of twee keer per jaar een functioneringsgesprek met de medewerkers. Hierin worden onder andere de prestaties van de werknemers besproken. Waar moet u als werknemer op letten bij een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek vindt plaats tussen de leidinggevende en de werknemer. In het gesprek staat het functioneren van de medewerker centraal. Deze gesprekken vinden niet alleen plaats indien de medewerker slecht presteert. De meeste managers en leidinggevenden hebben jaarlijks een vast evaluatiemoment met alle werknemers. Niet alleen het functioneren van de medewerker komt aan de orde, maar ook factoren die het functioneren kunnen beïnvloeden en die voor verbetering vatbaar zijn.
Het doel van een functioneringsgesprek?
Niet iedereen ziet het nut in van een functioneringsgesprek. De leidinggevenden en managers nemen het vaak niet serieus waardoor een dergelijk gesprek het doel mist. Het doel is niet om kritiek te uiten op de werknemer, maar om de kwaliteit van de prestaties te verbeteren. Als tweede doel kunnen werkgevers een dergelijk gesprek houden om de werknemer te motiveren en te betrekken bij het bedrijf. Het dient een gelijkwaardig gesprek te zijn voor beide partijen waar zaken ter sprake komen die in andere situaties en gelegenheden niet aan de orde komen.
Heeft een functioneringsgesprek nut?
De CNV heeft onder haar leden een enquête gehouden over de toegevoegde waarde van deze gesprekken. De meeste werknemers zagen geen toegevoegde waarde. Ze moesten de gesprekken beoordelen met een cijfer. Het gemiddelde cijfer is niet hoger gekomen dan een “5”. Dit wordt natuurlijk ook gedeeltelijk veroorzaakt door managers en leidinggevenden die zelf de toegevoegde waarde niet inzien.
Tips voor het voeren van een functioneringsgesprek
1) Zorg voor een goede voorbereiding
Door u goed voor te bereiden kunt u zich wapenen tegen het eventuele commentaar van de leidinggevende. Indien u eerder een functioneringsgesprek hebt gehad, kunt u deze nog een keer doornemen. Deze gesprekken worden over het algemeen namelijk schriftelijk vastgelegd. Door u goed voor te bereiden kunt u eventuele bezwaren mogelijk weerleggen. Ook doet u er verstandig aan om uw functieomschrijving nog een keer door te nemen. Hierin staat exact wat de werkgever van u verwacht. Op het internet kunt u voorbeelden van functioneringsgesprekken raadplegen om het verloop van een dergelijk gesprek inzichtelijk te krijgen. Een vaste vraag die u waarschijnlijk krijgt is: “Wat zijn uw verbeterpunten voor de toekomst”.
2) Maak een overzicht van uw wapenfeiten
Door voor uzelf vooraf op te schrijven wat u hebt weten te bereiken in de te evalueren periode, kunt u eenvoudig de leidinggevende overtuigen van uw prestaties. De leidinggevende heeft mogelijk niet alle resultaten van u inzichtelijk.
3) Denk alvast na over uw volgende stap in uw loopbaan
In een functioneringsgesprek zal ook de toekomst aan de orde komen. Wat zijn de ambities op lange termijn? Welke opleidingen horen daar bij? Er moeten afspraken gemaakt worden over wat u de komende jaren wilt gaan bereiken en hoe u dat gaat bereiken.
4) Werkomstandigheden
Een functioneringsgesprek is ook en ideaal moment om andere zaken aan de orde te stellen waar u mee rondloopt. Zijn er wrijvingen binnen het team of andere zaken met betrekking tot het werken of functioneren, dan kunt u dit naar voren brengen.