Een perfecte CV maken

Een perfecte CV maken Een Curriculum Vitae (CV) vormt een vast onderdeel van een sollicitatie. Een perfecte CV maken is vrijwel onmogelijk. Door een paar tips aan te houden kunt u uw CV meer aan laten opvallen. De brief moet samen met de CV u als sollicitant verkopen. U kunt een aansprekende loopbaan opgebouwd hebben, maar als de CV niet aanspreekt valt de keuze al gauw op iemand anders. In de CV komen de persoonlijke zaken te staan. Door de CV krijgt de werkgever een indruk van u als persoon. Daarnaast krijgt hij ook een duidelijk beeld van de door u gevolgde opleidingen en de opgedane werkervaring. De perfecte CV is onmogelijk om te maken, omdat iedereen weer een andere mening heeft over hoe een CV er uit moet zien.

CV opstellen

Met de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt is het belangrijk om op te vallen. Kiezen voor een verrassende indeling van uw CV kan uw sollicitatie net iets meer doen opvallen. Aan de andere kant is het niet de bedoeling, dat het onoverzichtelijk gaat worden. Uw sollicitatiebrief geeft de reden aan waarom u solliciteert en de CV vult de ontbrekende gegevens aan. Op het internet kunt u diverse verschillende varianten van sollicitatiebrieven en CVs als voorbeeld vinden.

Tips om uw CV beter op te laten vallen:

1) Profiel opnemen

De meeste CVs zijn een eenvoudige opsomming van allerlei feiten. U kunt de Curriculum Vitae persoonlijker maken door het opnemen van een kort profiel. In een paar zinnen gaat u omschrijven wat uw ambities zijn en het kan ook iets zeggen over uzelf als persoon. Een goed gemaakte profiel geeft de lezer het gevoel dat u de juiste persoon bent voor het bedrijf.

2) Wijk af van standaard

Recruiters en personeelsfunctionarissen hebben tijdens hun carrière al heel veel CVs gezien. Door een eerste blik op de CV kunnen zij al iets zeggen over de persoon die er achter zit. De meeste mensen maken de CV erg standaard met een vaste indeling. Door bijvoorbeeld alleen al met het lettertype en vetgedrukt te spelen kunt u uw CV er anders uit laten springen. Hij mag ook wel een verrassend element bevatten, maar u moet wel oppassen met te sterk afwijkend gedrag.

3) Licht feiten toe

Bij het arbeidsverleden kunt u het beste een korte toelichting over de verrichte werkzaamheden toevoegen. Bij een korte functieomschrijving is het voor de meeste mensen niet duidelijk hoe uw werkzaamheden er uit hebben gezien bij eerdere functies. De feiten die u in u CV opneemt moeten niet een eenvoudige opsomming zijn. Indien u noemt dat u zeer commercieel bent, moet u dat ook toelichten met feiten waar dit uit blijkt.

4) Werkzaamheden of behaalde resultaten

De toelichting per werkgever bevat vaak een omschrijving van de werkzaamheden. Het is beter om hier uit te gaan van de behaalde resultaten. Hierdoor zal de CV meer aanspreken en het zegt iets over het rendement in plaats van de taken die u moest verrichten. Hierdoor wordt uw CV persoonlijker en zal het de werkgever meer aanspreken.

5) Controleren, controleren en controleren

Vaak besteden sollicitanten veel tijd aan het opstellen van een sollicitatiebrief en CV, maar vergeten de controle. U doet er verstandig aan om het meerdere keren door te lezen voordat u het verstuurd. U moet vooral letten op kleine details waar u eenvoudig overheen kunt lezen. Zodra u er van overtuigd bent dat het helemaal goed is, laat u het nog door iemand anders doorlezen. Mogelijk zijn er onjuistheden waar u zelf steeds over heen leest.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…

Assistent makelaar wonenAssistent makelaar wonenVanaf 2010 is het voor iedere assistent makelaar verplicht om het branche erkend diploma van SVMNIVO te halen, mits je w…
Hoe voer ik een goed functioneringsgesprek?Hoe voer ik een goed functioneringsgesprek?Veel werkgever voeren één of twee keer per jaar een functioneringsgesprek met de medewerkers. Hierin worden onder andere…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.