Tien goede redenen om geen ontslag te nemen
Sleep je jezelf iedere ochtend naar werk waar je een hekel aan hebt? Gaat er geen dag voorbij zonder dat je je ergert aan je baas of collega’s? Het maakt niet uit of je nou 5 of 15 jaar voor een bedrijf werkt, je hoeft jezelf niet iedere week af te vragen of het geen tijd wordt om op te stappen. Bedenk dat er tien goede redenen zijn om geen ontslag te nemen!
Het is niet altijd zo makkelijk om een baan op te zeggen waar je niet blij van wordt. Je hoeft jezelf dus geen slapjanus te vinden als je blijft hangen in werk waar je geen passie voor voelt. Je bent zeker niet de enige en zijn er genoeg redenen waarom het slim is je baan (nog even) te koesteren.
1. Je hebt geen back-up plan
Wat heb je eraan om je baan op te zeggen als je daarna op zoek moet naar een andere, mogelijk nog slechtere baan? Of als een andere baan zelfs helemaal niet voor het oprapen ligt? Het is slimmer om eerst een back-up plan te maken, een carrièreplan waar je naartoe kunt werken. Het helpt om een vervelende baan minder vervelend te vinden als je je realiseert dat je bezig bent om iets op te bouwen voor de toekomst. En mogelijk zit er dan op termijn ook een nieuwe, betere baan in.
2. Geld is nu eenmaal belangrijk
Het klinkt misschien geldbelust, maar de realiteit is dat je nu eenmaal geld nodig hebt. En het opzeggen van je baan betekent dat je geen salaris meer krijgt. Dus je baas vaarwel zeggen, is alleen verstandig als je een flinke financiële buffer hebt opgebouwd.
3. Zonder baan loopt de realisatie van je dromen vertraging op
Misschien droom je van een nieuwe keuken, een wereldreis of het krijgen van een kind. Welke droom je ook hebt, voor het realiseren van die droom moet je vaak even sparen. Vraag jezelf dus af hoe belangrijk je droom voor je is en of dit wel het moment is om ontslag te nemen.
4. Je baan stelt je in staat om te genieten
Hoe zou je je zonder baan kunnen verdiepen in allerlei interessante hobbyprojecten? Zou je dan zorgeloos kunnen genieten van het maken van aquarellen of het oefenen op je tuba? Wellicht moet je erkennen dat het werk je de rust oplevert om onbezorgd van je vrije tijd te kunnen genieten.
5. Vergeet niet dat je ook veel leert van een vervelende baan
Zijn je collega’s onaardig en is je baas een lastpak? Lopen alle bijeenkomsten die je bijwoont stroef? Geen nood: door met deze situaties te leren omgaan, doe je veel vaardigheden op die je later nog van pas kunnen komen. Ook als je je niet prettig voelt omdat je vervelende problemen moet oplossen, hou jezelf dan voor dat het de moeite loont voor later.
6. Waarom ben je eigenlijk ongelukkig in je baan?
Wat is de reden dat je je werk zo vervelend vindt? Is het je baas? De bedrijfscultuur? Onderzoek eens goed wat de oorzaak van het vervelende gevoel is. Zeker als je bij een fatsoenlijk bedrijf werkt en een mooi salaris krijgt, zou je het zelfs om kunnen draaien: je mag blij zijn als je zo'n baan kunt vinden, dus je zou ook redenen hebben om ongelukkig te zijn als je je baan zou verliezen.
7. Het gras is elders altijd groener
Droom je van een baan waarbij je iedere ochtend uit kunt slapen of met werkdagen van 2 uur? Dat lijkt misschien begeerlijk, maar zou in de praktijk wel eens tegen kunnen vallen. Als het nieuwtje ervan af is, biedt een makkelijk baantje wellicht onvoldoende uitdaging. Voor je het weet, zit je je iedere dag te vervelen. Of loop je in een nieuwe baan tegen soortgelijke problemen aan als waarvoor je bent weggegaan.
8. Werk houdt je cv gezond
Als je zonder meer je baan opzegt, zul je bij een volgende sollicitatie moeten uitleggen waarom je thuiszit (misschien al wel zes maanden). Het is vele malen makkelijker om vanuit een dienstverband te solliciteren dan vanuit werkloosheid. Bovendien riskeer je dat je vaardigheden verliest als je ze niet meer dagelijks toepast, zeker als het gaat om kennis die snel veroudert.
9. Het gaat ook om je netwerk
Als je werkt, blijf je ook betrokken bij je vakgebied en netwerk. Je komt allicht eens oude collega’s tegen op bijeenkomsten, of spreekt af met klanten van je bedrijf om te gaan lunchen. Zonder baan zou het contact met die zakenrelaties waarschijnlijk verwateren. Dat zou zonde zijn, want juist je netwerk kan je helpen bij het zoeken naar een betere baan.
10. Deze situatie is tijdelijk, profiteer ervan!
Wat ook de moeilijkheden zijn die je op je werk ervaart, zeg tegen jezelf dat de situatie tijdelijk is en dat ze kan veranderen. Probeer je te focussen op kleine dingen die het werk draaglijker maken en die je de dag helpen doorkomen. Het kan ook helpen om aan anderen te vertellen wat je doet. Zij vinden je werk mogelijk heel interessant en kunnen je doen beseffen wat er wel leuk is aan het werk. Bedenk dat je deze dingen zult missen op de dag dat je (uiteindelijk) ontslag neemt!
© 2016 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clickworker, wat is het?Extra geld verdienen vanuit huis? Data entry bij bedrijven als Clickworker is een van de vele mogelijkheden. Zonder verp…