Clickworker, wat is het?

Clickworker, wat is het? Extra geld verdienen vanuit huis? Data entry bij bedrijven als Clickworker is een van de vele mogelijkheden. Zonder verplichtingen of benodigde diploma's of certificaten kan iedereen zich hiervoor aanmelden en vrijwel direct beginnen. Clickworker is een veelbelovende optie voor iedereen die op zoek is naar relatief gemakkelijk thuiswerk. Het aanbod van Clickworker bestaat uit onder andere data entry, het schrijven van artikelen, vertalen, en het invullen van enquêtes. Voor sommige soorten werk is een basistest in bijvoorbeeld Engels vereist, met andere soorten werk kan iedereen meteen beginnen.

Inhoud


Het bedrijf

Het Duitse, maar ondertussen internationale bedrijf Clickworker is opgericht in 2005. Bij Clickworker worden verschillende grote projecten onderverdeeld in kleine taken, die 'clickworkers' kunnen voltooien tegen een vergoeding. Clickworker heeft in 2018 meer dan 1 miljoen leden in 155 landen. Daarvan is ongeveer 1/3 regelmatig actief. Doordat de freelancers van Clickworker mensen van over de hele wereld zijn, met verschillende beroepen en uit verschillende leeftijdsgroepen, is de kennis van Clickworker als bedrijf zeer uitgebreid, waardoor het in staat is een groot aantal verschillende taken uit te voeren. Bedrijven kunnen Clickworker bijvoorbeeld gebruiken voor 'vervelende' of tijdrovende klussen, zoals het rangschikken van gegevens, zodat ze dat zelf niet hoeven te doen.

Voor je kunt beginnen

Voordat je als clickworker met bepaalde taken aan de slag kunt moet je eerst bewijzen dat je in staat bent bepaalde dingen te begrijpen en uit te voeren. Daarom heeft Clickworker een aantal testen die je moet maken voordat je kunt beginnen. De belangrijkste testen die je maakt zijn er simpelweg om je Engelse taalvaardigheden vast te stellen. Je krijgt daarin wat vragen over de Engelse grammatica en vocabulaire. Wanneer je deze testen haalt, krijg je toegang tot de 'marktplaats'. Hier is een groot deel van het werkaanbod van Clickworker te vinden. Je kunt vervolgens een van de beschikbare projecten kiezen. Omdat bijna al het werk verschillend is, moet je in de meeste gevallen een paar oefeningen succesvol voltooien voordat je echt mag beginnen. Je krijgt drie tot vijf pogingen om die te halen. Sommige testen kunnen niet opnieuw gedaan worden, daarom is het belangrijk altijd goed de beschrijving door te lezen.

Het werk

Clickworkers zijn inzetbaar voor verschillende soorten werk. Nadat je de testen hebt gehaald, kun je ergens mee beginnen.
Voorbeelden van wat clickworkers kunnen doen, zijn onder andere;
 • Vertalen van teksten
 • Schrijven van teksten
 • Informatie zoeken op websites
 • Gegevens invullen
 • Enquêtes maken
 • Tekst inspreken

Dit zijn de meest voorkomende taken die je als clickworker kunt verwachten. Je krijgt bijvoorbeeld een website toegewezen, waarvan je de gegevens zoals de telefoonnummers opzoekt en invoert in de database. Een andere taak die regelmatig voorkomt is het categoriseren van producten. Veel van deze taken zijn niet ingewikkeld, maar nemen simpelweg teveel tijd in beslag voor de bedrijven om zelf te doen.

De verdiensten

Wat je kunt verdienen is voor iedereen anders. Het ligt niet alleen aan de hoeveelheid tijd dat je aan het werk besteedt, maar ook aan het soort werk dat je doet. Je krijgt per voltooide taak een (kleine) vergoeding, die hoger of lager is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de benodigde tijd. De opbrengsten per taak liggen in de meeste gevallen tussen de € 0,05 en € 5,00. Je wordt uitbetaald via PayPal of overboeking. Bij PayPal word je uitbetaald vanaf € 5,00 en bij overboeking vanaf € 10,00. In tijden met grote hoeveelheden werk is het goed mogelijk om een paar honderd euro te verdienen in één maand. Daarnaast zijn er regelmatig prijzen te winnen door mee te doen met wedstrijden of andere acties. Volgens Clickworker zijn de gemiddelde verdiensten $9.00 per uur.

Ervaring clickworkers

Clickworker is een redelijk goede optie voor mensen die wat extra geld willen verdienen. Let wel op dat er niet altijd werk beschikbaar is en je hier dus niet op kunt vertrouwen voor een vast inkomen. Een voordeel van Clickworker is dan weer dat je zelf kunt beslissen waar, wanneer en hoeveel je werkt, aangezien je een freelancer bent. Bovendien heb je alleen een computer met internet nodig om aan het werk te kunnen. Het wordt aangeraden om je bij meerdere websites zoals Clickworker aan te melden, zodat je afwisseling hebt en meer kunt werken en verdienen.

Alternatieven voor Clickworker

Er zijn uiteraard nog veel meer soortgelijke bedrijven waar iedereen zich als freelancer kan aanmelden. Ook hier zijn het werk en de verdiensten afhankelijk van verschillende factoren, en is het in de meeste gevallen niet nodig in het bezit van een diploma of iets dergelijks te zijn. Enkele voorbeelden zijn:
 • OneSpace
 • Amazon Mechenical Turk
 • Fiverr
 • Crowdflower
 • Outsourcely
 • Appen
 • Upwork
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als freelancer geld verdienen met UpworkAls freelancer geld verdienen met UpworkDankzij het internet kunnen enorm veel beroepen vanuit huis beoefend worden. Dit heeft een aantal voordelen; zo bespaart…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Auto starten zonder sleutel: KessyVoor de Volkswagen Golf, Scirocco en Tiguan is er tegenwoordig een systeem waarbij de auto zonder sleutel kan worden ges…
Snel geld verdienen met thuiswerk mogelijk?Snel geld verdienen met thuiswerk mogelijk?Je hebt het vast wel eens gezien: aanbieders voor thuiswerk die vaak duizenden euro’s per maand beloven. Veel mensen dro…

Een sollicitatiebrief en cv schrijven - tips en voorbeeldEen sollicitatiebrief en cv schrijven - tips en voorbeeldEen sollicitatiebrief schrijven, dat lukt nog wel. Maar een goede sollicitatiebrief schrijven die uitnodigt tot een soll…
Tien goede redenen om geen ontslag te nemenSleep je jezelf iedere ochtend naar werk waar je een hekel aan hebt? Gaat er geen dag voorbij zonder dat je je ergert aa…
Bronnen en referenties
 • http://www.leerwiki.nl/Geld_verdienen_met_Clickworker
 • https://www.clickworker.com/about-us/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Clickworkers
 • Eigen ervaring als clickworker
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 16-04-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.