Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?

Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op? Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienstbetrekking aangaat, zal ook zijn oude baan moeten opzeggen. Hoe zeg je je baan op zonder je huidige baas teveel voor het hoofd te stoten en het allemaal fatsoenlijk af te sluiten? Voor veel mensen kan het namelijk best eng zijn om hun baan op te zeggen. Als je weet aan welke voorwaarden je ontslag is gebonden, weet je in ieder geval hoe dat werkt.

Je baan opzeggen

Wie een nieuwe baan vindt, moet zijn oude opzeggen. Dat is nu eenmaal een feit. Toch hebben veel mensen daar best veel moeite mee, zeker in kleinere organisaties. Want vertellen dat je niet langer voor een bedrijf wilt werken, betekent ook dat je denkt het elders beter te kunnen krijgen. En soms neemt iemand ook wel een heel centrale plaats in of heeft de baas geen enkel idee dat de persoon in kwestie weg wilde. Hoe pak je dat het beste aan?

Organisaties kunnen best zonder mensen: je hoeft geen buikpijn te krijgen omdat je je baan opzegt

Niemand is onmisbaar, dat is van belang bij het opzeggen van een baan. Want hoe belangrijk een persoon ook is, als hij of zij sterft zal er toch ook iemand anders moeten worden aangenomen. Met buikpijn dagen rondlopen omdat je denkt dat de baas niet zonder je kan, is dan ook niet nodig. Bovendien zou een organisatie niet goed in elkaar steken als dat wel het geval is.

Handel de zaken netjes af als je je ontslag indient

Wie zijn ontslag aandient, moet dat zo snel mogelijk doen zodat de baas de kans heeft om iemand anders voor die functie te vinden. Mogelijk is er dan ook nog een inwerkperiode mogelijk.

Hoe dien je je ontslag in?

Wie zijn baan op wil zeggen, doet dit zo snel mogelijk eerst mondeling. Dus gewoon in een gesprek met de baas of met iemand van de Human Resource afdeling of Personeel en Organisatie om aan te geven dat je je baan opzegt. Eerst uitzoeken hoe lang de opzegtermijn is, is wel handig.

Gesprek met de baas over het opzeggen van je baan

Als het opzeggen van je baan betekent dat de baas wil weten waarom je dat gaat doen, is het wel zo fatsoenlijk om dat gesprek aan te gaan. Vaak wil de werkgever weten waarom iemand weggaat. Vaak hebben mensen zaken die ze niet zo leuk vinden aan een baan en daarom willen ze vertrekken. Maar zeg dat niet bij een afsluitend gesprek bij je baas. Geef aan dat je je wilt verbeteren, meer geld kunt verdienen of naar een ander deel van het land vertrekt. Houd het positief, zodat je het dienstverband positief afsluit. Zorg er wel voor dat je vrij neutraal over je nieuwe baan vertelt. Het is voor een baas nooit leuk om tussen de regels door te horen dat het bij zijn bedrijf niet veel soeps is, maar bij de nieuwe werkgever een soort paradijs. Houd het neutraal.

Je wilt je baan opzeggen, maar je baas komt met een nieuw en beter voorstel

Soms gaan werkgevers in de tegenaanval als ze horen dat je je baan op wilt zeggen. Dat kan betekenen dat ze met een tegenbod komen. Dat kan betekenen:
  • Een hoger loon
  • Een betere positie
  • Een grotere auto
  • De mogelijkheden om door te groeien
  • Een studie
Als iemand het waard vindt, om die redenen toch bij de oude werkgever te blijven, dan is het een overweging waard. Vraag wel altijd bedenktijd aan en vraag de details op papier, zodat je de zaken tegen elkaar kunt afzetten.

Een officiële ontslagbrief schrijven

Wie zijn ontslag mondeling heeft aangekondigd, moet daarna nog officieel per brief aankondigen dat hij weggaat. Het maakt daarbij niet uit welke positie iemand heeft, van hoge functie tot lagere functie, iedereen hoort per brief aan te geven dat hij zijn baan opzegt.

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

In een ontslagbrief moet het volgende staan:
  • Naam van degene die ontslag neemt
  • Adres
  • Datum (niet vergeten in verband met de opzegtermijn)
  • De persoon aan wie de brief is gericht
  • De mededeling dat je ontslag neemt en vanaf welk moment dat zal zijn
  • De handtekening om de brief te bekrachtigen

Geen baan opzeggen voordat je een arbeidscontract bij je nieuwe baas hebt

Je baan opzeggen zonder dat je een arbeidscontract hebt bij je nieuwe baas is erg onverstandig. Wacht dus met het opzeggen van je baan voordat dit geregeld is. Beter in je oude baan blijven zitten dan overstappen naar een slechtere positie. Of erger nog, zonder baan te komen zitten.

Maak je werk goed af voordat je weggaat bij je oude werkgever

Wie zijn baan heeft opgezegd heeft nog wel eens de neiging om het er dan maar een beetje bij te laten. Doe dit niet. Je weet nooit of je nog eens een terug wilt komen. Bovendien vertelt zo’n werkhouding zich snel door. Zet je tot het allerlaatste moment in voor je baas en mocht hij dat willen, werk dan een nieuwe persoon goed in. Bovendien is het ook voor collega’s wel zo aardig om het werk tot de laatste snik goed te doen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…
Ontslagbrief schrijven: inhoudOntslagbrief schrijven: inhoudAls je ontslag neemt, maak je dit formeel kenbaar door het schrijven van een ontslagbrief. De inhoud van de ontslagbrief…
Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Er zijn meerdere omstandigheden op het werk, waarbij je ontslag wilt nemen. Je kunt niet door dezelfde deur met je baas,…

Loon bij stakingHeeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting als de werknemer staken? De postbezorgers, de vuilnismannen die het…
Proeftijd en arbeidsovereenkomstEen proeftijd is alleen van toepassing bij een arbeidsovereenkomst als die echt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst.…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.