Een aantrekkelijk curriculum vitae

Een aantrekkelijk curriculum vitae Als je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld je wie je bent en wat je kunt. Werkervaring, opleidingen, kennis en vaardigheden horen deel uit te maken van jouw cv. Hoe maak je een voor een werkgever aantrekkelijk curriculum vitae?

Betekenis curriculum vitae

Curriculum vitae is de Latijnse benaming voor levensloop. In dit document, meestal kortweg cv genoemd, beschrijft iemand zijn/haar levensloop, voornamelijk gericht op werkervaring en behaalde diploma's. Het cv wordt gebruikt bij sollicitaties. Met de opkomst van Internet en social media is het mogelijk jouw cv algemeen beschikbaar te stellen. Voor dit doel kun je een moeder cv maken, waarin je al jouw opleidingen, werkervaringen, vaardigheden, kennis en interesses vermeldt. Dit basis cv kun je bij een sollicitatie aanpassen naar de functie-eisen van de vacature.

Waar moet een cv aan voldoen?

Om te beginnen moet je zorg besteden aan de lay-out van het cv. Let hierbij op de volgende punten:
 • Gebruik lettertype
 • Schrijf foutloos en in correct Nederlands
 • Goede, consistente uitlijning
 • Eenduidig gebruik van punten, komma's en opsommingstekens
 • Overal dezelfde regelafstand
 • Gebruik van kop en tekst

Gebruik lettertype

Het meest gebruikte lettertype is Times. Advies is, om niet voor dit lettertype te kiezen, als je wilt dat jouw cv opvalt. Beter kun je dan kiezen voor een duidelijk en zakelijk lettertype, bijvoorbeeld Arial.

Schrijf foutloos en correct Nederlands

Controleer jouw cv, voordat je deze verstuurt, op spelfouten. Laat eventueel iemand anders er nog even naar kijken. Zorg dat de tekst kort en bondig is.

Goede, consistente uitlijning

Door het gebruik van tabs, in plaats van spaties kun je zorgen voor een goede, consistente uitlijning van de tekst. Heb je de tekst van je cv gereed, sla dit dan op in een PDF-bestand. Dit voorkomt dat de tekst alsnog gaat verspringen.

Eenduidig gebruik van punten, komma's en opsommingstekens

Om de leesbaarheid van het cv te waarborgen is het verstandig te letten op het eenduidig gebruiken van punten, komma's en opsommingstekens. Overdrijf het gebruik van opsommingstekens niet.

Overal dezelfde regelafstand

Let op dat je overal dezelfde regelafstand hanteert. Je kunt dit in de menubalk instellen.Meestal wordt een regelafstand van 1,5 gebruikt.

Gebruik van kop en tekst

Door het gebruik van duidelijke kopjes boven de tekst, geef je het cv een ordelijk en verzorgd uiterlijk.

Hoe wordt een cv opgebouwd?

 • Personalia
 • Opleidingen
 • Werkervaring
 • Overige gegevens
 • Referenties

Personalia

Onder het kopje "Personalia" worden jouw persoonsgegevens vermeld. Dit kun je overzichtelijk weergeven:
Naam:
Adres:
Geboortedatum:
Geboorteplaats:
Geslacht:
Nationaliteit:
E-mail:
Telefoon:

Opleidingen

Onder het kopje "Opleidingen" vermeld je in omgekeerd chronologische volgorde alle opleidingen die je gevolgd hebt. Je begint dus bij de meest recent afgeronde opleiding en eindigt met de opleiding die je het langst geleden hebt afgerond. Dit zou er als volgt kunnen uitzien:
Jaar Opleiding Diploma behaald
2011-2012Interne opleidingenJa
2008-2011HBO BachelorJa
2002-2008HAVOJa

Werkervaring

Onder het kopje "Werkervaring" wordt eveneens in omgekeerd chronologische volgorde vermeld welke functies jij tijdens jouw levensloop hebt bekleed en bij welke werkgevers. Ook dit kun je overzichtelijk weergeven:
Jaar Werkgever Taken
2011-2012Bank- en verzekeringswezenAdvies
2009-2011VerzekeringskantoorAdministratie
2007-2009Supermarktkassiere

Overige gegevens

Onder overige gegevens kun je verschillende vaardigheden scharen. Dit kan van alles zijn: talenkennis, computerkennis, hobby's, rijbewijs.

Referenties

Heb je eerder bij verschillende werkgevers gewerkt, dan kun je er voor kiezen om in je cv referenties te vermelden. Licht de werkgevers die je in jouw cv noemt van te voren in.

Moeder cv

Het is handig een basis cv of moeder cv op te slaan op de computer. Wil je reageren op een vacature door het sturen van een sollicitatiebrief en een cv, kijk dan altijd of jouw moeder cv goed aansluit bij de vacature. Voeg eventueel relevante cursussen of behaalde diploma's toe. Per vacature kun je specifieke vaardigheden toevoegen, die van belang zijn voor de functie waar je op solliciteert. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan: communicatief sterk, betrouwbaar, geen 9 tot 5-mentaliteit, teamplayer etc. Vanuit de basis van jouw moeder cv kun je vrij eenvoudig elk gewenst chronologisch cv maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
CV opstellen: tipsCV opstellen: tipsDit artikel geeft tips voor het opstellen van het curriculum vitae (cv). Een cv moet een goed beeld geven van de persoon…

AH, uitbetaaldatum loon en personeelskortingAH, uitbetaaldatum loon en personeelskortingToen Albert Heijn 22 jaar was, nam Albert Heijn de kruideniers winkel van zijn vader over. De kruidenierswinkel van de v…
Mag ik bijverdienen naast de AOW?Mag ik bijverdienen naast de AOW?Naast een WW-uitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering mag u vaak niet ongestraft bijverdienen. Geldt dit ook voo…
Bronnen en referenties
 • http://www.mijnstudentenleven.nl/cv/tips-voor-een-goede-cv.html
 • http://www.nobiles.nl/cv
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.