Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)
Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier staat onder andere in welke opleiding(en) je gedaan hebt, wat voor werkervaring je al hebt en verder natuurlijk je persoonsgegevens. Hoe hoort zo’n Curriculum Vitae er nou eigenlijk uit te zien en wat moet er allemaal precies in staan?
Curriculum Vitae
Het doel van het schrijven van een
CV (Curriculum Vitae) is natuurlijk dat je je vaardigheden en mogelijke werkervaring aan je toekomstige werkgever aanprijst. Je solliciteert op een baan en werkgevers willen natuurlijk graag zien aan jouw CV waarom ze nou juist JOU uit zouden moeten nodigen voor een gesprek en eventueel aan zouden moeten nemen.
Regels voor het schrijven van een CV
Als we nog even niet kijken naar wat er precies allemaal ín een
Curriculum Vitae zou moeten staan, maar puur en alleen naar de opmaak en andere dingen, zijn er de volgende regels;
- Houd het eenvoudig. Zet geen dingen in je CV waar de werkgever niets aan heeft en die niets toevoegen,
- Wees eerlijk over alles,
- Zorg dat het goed leesbaar is en dat er geen schrijffouten in staan,
- Gebruik actieve werkwoorden, zoals bereikte, leerde, was verantwoordelijk voor, regelde, etc.,
- Vermeld waar je bereikbaar bent (adres, telefoonnummer, e-mail adres),
- Werk niet met kopieën maar stuur een origineel.
De opbouw van je CV
Een CV bestaat altijd uit vaste dingen, in een vaste volgorde. Zo is het voor de werkgever makkelijk te vinden wat hij zoekt. Daarom hier een uitgebreide uitwerking van die gegevens in de goede volgorde.
Persoonlijke gegevens
Hier vermeld je je naam, adres, telefoonnummer (eventueel ook mobiel), e-mail adres, burgerlijke staat, geboortedatum en geboorteplaats.
Opleiding(en)
Beperk dit tot het hoogste niveau dat je behaald hebt. Het doet er na een afgeronde HBO opleiding niet meer toe hoe je je HAVO diploma gehaald hebt. Vermeld wel begin- en einddatum en of je het diploma gehaald hebt.
Werkervaring(en)
Vermeld hier zowel vol- als deeltijdbanen, onderzoeken, stages, vrijwilligerswerk, vakantiewerk. Begin met de meest recente en noem steeds begin- en einddata. Je kunt hier ook opsommen wat voor resultaten, vaardigheden en taken je allemaal hebt gehad. Heb je een poos niet gewerkt? Leg dan duidelijk, maar beknopt, uit waarom niet.
Activiteiten en kwalificaties
Geef hier een overzicht van je kwalificaties op beroeps-, wetenschappelijk- en/of sociaal niveau. Vermeld van welke organisaties je lid bent en geef aan hoe vertrouwt u bent met het gebruik van computers en internet. Hierbij is het ook belangrijk dat je vermeld met welke programma’s op de computer je ervaring hebt.
Referenties
Als je referenties wilt verlenen, verstrek deze dan op een aparte lijst, buiten je CV. Zorg er voor dat de vermelde referenties ook echt op verzoek beschikbaar zijn. Ben je er niet zeker over, vermeld de referentie dan liever niet.
Pasfoto
Eventueel kun je een pasfoto met je CV en
sollicitatiebrief meesturen, maar dit is geen vereiste. Er zijn natuurlijk beroepen te bedenken waarbij het wel een voordeel kan opleveren als je er één mee stuurt.
Activiteiten buiten opleiding of werk
Als je activiteiten doet naast je opleiding of werk, zoals functies in verenigingen, overlegorganen of projecten etc. kun je dit ook vermelden in je CV. Het geeft de werkgever namelijk een indruk van je pro-activiteit, verantwoordelijkheidsgevoel en energieniveau.