Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen is het vinden van een verband tussen people, planet en profit en daarmee rekening houden met stakeholders. Deze verhouding leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Aan de basis van maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt dat de intentie helemaal bij het bedrijf zelf ligt. Bedrijven wachten niet op de regels van de overheid, maar leggen zichzelf regels op ter bevordering van people, planet en profit. Bedrijven die aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) doen houden rekening met het effect van de onderneming op het milieu en de samenleving. Vroeger streefden bedrijven naar het shareholdersmodel d.w.z. streven naar een zo hoog mogelijke winst om de aandeelhouders tevreden te stellen. Nu volgen bedrijven eerder het stakeholdersmodel in plaats van het shareholdersmodel. Dit houdt in dat de onderneming nu niet alleen rekening houdt met de winst voor de aandeelhouders, maar met de belangen van alle betrokken in de ondernemingsactiviteit. In deze groep vinden we onder andere de overheid, de klant, de leverancier, maatschappij, shareholders (aandeelhouders) ...
Door deze methode van werken verwerft een onderneming een beter imago en toont ze haar verantwoordelijkheid voor de wereld.
Bedrijven kunnen echter niet volledig duurzaam gaan produceren. Het kan hen in de problemen helpen. Duurzaam ondernemen vraagt veel tijd, inspanningen en geld. Vooral dat laatste kan een bedrijf in slechte cijfers brengen.
Cradle-to-cradle
C2C (Cradle-to-cradle) betekent letterlijk van wieg tot wieg produceren. Hierbij maakt een onderneming producten die volledig gerecycleerd kunnen worden. In 2002 verscheen het boek ‘From Cradle to Cradle, remaking the way’. Het boek werd geschreven door Michael Braungart waarin hij de manier waarop we vandaag producten maken bekritiseerd. De manier van produceren die men vandaag hanteert is van wieg tot graf. Nieuwe producten belanden uiteindelijk op de vuilnisbelt. Deze vorm van recycleren noemt men wel eens downcycling, omdat het product niet 100% gerecycleerd is en omdat de kwaliteit afneemt. Denk maar aan de bruine vellen gerecycleerd papier. Met C2C, van wieg tot wieg, maken we spullen waarvan de materie voor 100% recycleerbaar is. In Nederland gaat Braungart nu een krant ontwikkelen op basis van dit systeem. Je kan dan de informatie kopen in plaats van de krant volgens Braungart. De krant is volledig gemaakt van polyester. Nadat je de krant gelezen hebt, breng je deze terug zodat de inkt afgewassen kan worden.
‘Alles wat je consumeert moet zo ontworpen zijn dat het het milieu ten goede komt.’ , zegt Braungart.
Kleine bedrijven en duurzaam ondernemen
De uitgangspunten blijven hetzelfde, maar de praktijk is gedeeltelijk anders. Kleine ondernemingen richten zich bij duurzaam ondernemen in eerste instantie op de interne organisatie (milieu en medewerkers). Pas veel later wordt aandacht besteed aan het overleg met stakeholders (klanten, leveranciers ... ), waarbij ook de maatschappij onder de loep genomen wordt.
MVO is dus niet enkel voor grote ondernemingen. Ook kleine ondernemingen spelen een belangrijke rol bij de ondersteuning van duurzame ontwikkeling. KMO's spelen immers een belangrijke rol in onze samenleving. Zij maken de meerderheid van alle ondernemingen uit. In lokale gemeenschappen zijn het vaak de sterkste spelers. De maatschappelijke invloed van KMO's is dus zeer groot. Bovendien kunnen KMO’s vaak persoonlijke relaties onderhouden met hun stakeholders. Daardoor zijn economische relaties tegelijkertijd menselijke relaties.
Duurzaam ondernemen is de enige motor voor de economie en de samenleving om te vernieuwen!
© 2011 - 2024 Dictator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begrippen managementstijlenStelt je voor: je leest een boek over het doorvoeren van managementstijlen, maar blijft hangen bij een aantal lastige be…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Maatschappelijk_verantwoord_ondernemen