10 dingen waar we Steve Jobs voor bedanken
Op 5 oktober 2011 is Steve Jobs, mede oprichter van Apple, op 56 jarige leeftijd overleden. Hij heeft jarenlang aan het roer gestaan van Apple en heeft, na een tussenpauze van 1985 tot 1997, het bedrijf geleid van een noodlijdende organisatie tot het grootste bedrijf ter wereld. Mede door zijn inbreng heeft Apple meerdere malen een revolutie in de ICT ontketend. In dit artikel worden 10 dingen beschreven waar wij Steve Jobs krediet voor kunnen geven.
Op 5 oktober 2011 is Steve Jobs, mede oprichter van Apple, op 56 jarige leeftijd overleden. Hij heeft jarenlang aan het roer gestaan van Apple en heeft, na een tussenpauze van 1985 tot 1997, het bedrijf geleid van een noodlijdende organisatie tot het grootste bedrijf ter wereld. Mede door zijn inbreng heeft Apple meerdere malen een revolutie in de ICT ontketend. In dit artikel worden
10 dingen beschreven waar wij Steve Jobs krediet voor kunnen geven.
1 - De iPod and iTunes
Voor veel consumenten was de introductie in 2001 van het kleine apparaat, de iPod, de eerste kennismaking met digitale muziek. Er zijn in de jaren ervoor meerdere dragers van digitale muziek de revue gepasseerd, maar geen van hen had die kracht om ook op de markt te blijven, zoals de iPod die had. De kleine verbeteringen en varianten op de iPod, zoals de iPod Touch dragen hier ook aan bij. Gekoppeld aan het succes van de iPod, en misschien nog wel belangrijker is de digitale Mediaspeler iTunes, welke ook in 2001 is gelanceerd. De muziekindustrie worstelde al jaren met de vraag, hoe traditionele verdienmodel (CD’s en nog eerder LP’s) kon opboksen tegen de opkomst van digitale muziek en het (illigale) downloaden. iTunes werd het platform waar muziek werd gekocht, verkocht en gedeeld. Het brak het oude model van de muziekindustrie af, en gaf platenmaatschappijen de mogelijkheid om controle te krijgen en houden over de muziekverkopen. Ook muzikanten hadden voordeel bij het nieuwe medium: men had geen platendeal bij een platenmaatschappij meer nodig om hun muziek bij het publiek kenbaar te maken..
2 - Het niet voor het geld doen
Ver voordat de CEO van Citigroup, Vikram Pandit een salaris van één dollar per jaar aanvaardde, had Steve Jobs hetzelfde idee al omarmd. Toen hij in 1997 weer bij Apple kwam werken, nadat zij in 1985 uit elkaar waren gegaan, wilde Jobs een salaris van één dollar. Steve Jobs, niet geheel onfortuinlijk door investeringen in ondermeer Apple en Disney, wilde duidelijk maken dat hij niet terugkwam voor het geld. Zijn woorden waren "I never did it for the money." Ook in 2010 was zijn beloning één dollar.
3 - Zijn focus op design
Op de originele Macintosh computer na, heeft Steve Jobs altijd zijn focus gelegd het design van de producten: het moest klein, lichtgewicht en vooral baanbrekend zijn. Het publiek omarmde de ideeen, en veel producenten van andere merken moesten wel volgen. Dit heeft in de technologische industrie geleid tot ontwikkelingen die zeker aan Jobs kunnen worden toegeschreven: door zijn toedoen zijn ondermeer de inbelmodems, floppy drives (diskettes) en de faxmachine van het toneel verdwenen.
4 - Inspiratiebron voor anderen
Steve Jobs is inspiratiebron voor veel, heel veel ondernemers. Maar niet alleen Jobs zelf heeft ondernemers bewogen, ook Apple als bedrijf met haar producten heeft vele ondernemers een platform gegeven om te gaan ondernemen. Wat te denken van die vele honderdduizenden applicaties op iTunes, de ontelbare bedrijven en bedrijfjes die aanvullende producten en diensten aan bieden op Apple producten. Zonder Apple zouden zij niet kunnen bestaan.
5 - De iPad
Er bestonden al E-readers, computers en mobiele apparaten toen de iPad haar intrede deed in 2010. Toch wist dit revolutionaire apparaat kwartaal na kwartaal stijgende verkoopcijfers te laten zien. Apple’s iPad, inmiddels al in een 2e generatie en over een 3e wordt al gesproken, introduceerde onder andere de mogelijkheid van een nieuwe manier van werken in het zakenleven. En daar sprong een nieuwe industrie op in: meer dan 100.000 apps (applicaties) zijn er alleen al voor de iPad ontwikkeld. Andere fabrikanten volgen en hebben hun eigen tablet ontwikkeld, maar geen enkele heeft het succes van de iPad kunnen evenaren.
6 - Investeerders versteld doen staan
Ruim 10 jaar geleden was een aandeel Apple slechts 9 dollar per aandeel waard. Vandaag de dag is dat ruim 370 dollar. Op de oliegigant Exxon Mobil na, is Apple één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld geworden.
7 - Een visionair zijn
Je hoeft het maar aan directe concurrenten van Apple te vragen: hoe moeilijk is het om de visie van Steve Jobs, en zijn focus op design, te verslaan. Jobs stond bekend als micro-manager, hij bemoeide zich met alles tot op detailniveau, hij is wel in staat geweest om Apple tot op excellent niveau te laten opereren. Hij heeft, vanuit zijn visionaire blik, producten ontwikkeld waarvan hij dacht dat de consument dar op zat te wachten. En hij had gelijk … niet één keer, maar keer op keer. Anekdote is de test die hij liet doen onder honderden testgebruikers. Hij liet de groep werken met een mobiel apparaat met toetsenbord en met een apparaat met touchscreen. Iedereen was het er over eens: een toestenbord was veel makkelijker en handiger. Jobs koos voor de touchscreen, die we later in de iPod Touch en iPhone terug zouden zien.
8 - Forceren van andere marktreuzen om innovatief te zijn
Dankzij de introductie van iTunes, waarin liedjes voor één dollar te koop aangeboden moeten worden, moesten platenmaatschappijen wel meegaan in het goedkoper aanbieden van hun muziek. Als men in business wilde blijven tenminste. Niet aanhaken bij Apple’s iTunes zou het missen van de boot betekenen. In 2007 heeft Cingular (nu onder AT&T) haar voice-mail system aangepast op de visual voice mail van iPhone. En in 2009 is AT&T, toch bekend als een stugge organisatie op de telecommarkt, overstag gegaan om haar klanten een maandelijks dataplan voor de iPad aan te bieden, zonder afsluiten van een (langdurig) contract.
9 - Laten zien dat een drastische ommekeer altijd mogelijk is
Toen Jobs in 1997 weer aan het roer van Apple kwam, sloot hij een deal met Microsoft om de overleving van Apple veilig te stellen. Onderdeel van deze afspraak was dat Microsoft 150 miljoen dollar zou investeren in een aandelenpakket. Het betrof een minderheidspakket, en zonder stemrecht. Tevens kwamen de bedrijven overeen dat men op verschillende fronten aangaande verkoop en technologische ontwikkeling zou gaan samenwerken. Daaropvolgend liet Steve Jobs in alle Apple computers de nieuwe G3 PowerPC microprocessor installeren en daarmee werden de Apple computers veel sneller dan de Pentium Pc’s. Hij gaf ook de ontwikkeling van de iMac een boost, zodat deze in augustus 1998 kon worden geïntroduceerd. Onder leiding van Steve Jobs werd het bedrijf al weer snel winstgevend.
10 - Werkgelegenheid
In 1997 had Apple en gelieerde bedrijven wereldwijd slechts 8.437 full-time werknemers en 1.739 tijdelijke en parttime medewerkers. In 2010 waren dat circa 46.600 full-time werknemers en 2.800 tijdelijke en parttime medewerkers.