Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden Je hebt de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen. Jij bent als de geschikte kandidaat uit de bus gekomen. Nu wacht alleen nog het arbeidsvoorwaardengesprek. Een goede voorbereiding is daarbij belangrijk. Een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden: hoe doe je dat? Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek en welke vragen kun je verwachten? Hoe kun je je voorbereiden op de salarisonderhandelingen?

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek is een gesprek waarin er afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden. Het gaat uiteraard om afspraken over salaris en de manier waarop inschaling plaatsvindt, maar ook om secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, waardeoverdracht van het pensioen en het aantal te werken uren. Het arbeidsvoorwaardengesprek kan bestaan uit salarisonderhandelingen, maar heeft ook een informatief karakter. De werknemer krijgt informatie over verlofregelingen, werktijden, het pensioenfonds, reiskostenvergoeding et cetera.

Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Net als een sollicitatiegesprek vergt ook het arbeidsvoorwaardengesprek een gedegen voorbereiding.

Salarisonderhandelingen arbeidsvoorwaardengesprek

Allereerst het salaris. Zoek uit wat voor de functie een gangbaar salaris is. Dat kun je doen door personeelsadvertenties op te zoeken of door een loonwijzer in te vullen op internet. Houd er wel rekening mee dat er een reële kans is dat je lager wordt ingeschaald dan de functieschaal die in de advertentietekst vermeld staat. Die schaal is namelijk bestemd voor mensen die op dat functieniveau functioneren. Maar misschien moet je aanvullende cursussen volgen of is er een inwerkperiode vereist om op het gewenste niveau te presteren.

Onderhandelingen arbeidsvoorwaardengesprek

Onderhandelen houdt in dat je op bepaalde punten concessies zult moeten doen, want de P&O-adviseur zal niet aan al jouw wensen tegemoetkomen. Stel de onder- en bovengrens vast van wat je aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden wilt. Bepaal van tevoren welke concessies je wilt doen. Zet tijdens de salarisonderhandelingen hoger, maar blijf wel realistisch. Zorg er wel voor dat je goed kunt onderbouwen waarom jij dat salaris waard bent. Bereid je ook voor op de reactie van de “tegenpartij”. Als jouw suggesties worden verworpen, hoe reageer je dan?

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Misschien wil je een opleiding volgen op kosten van de werkgever. Dit kun je dan bespreekbaar maken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Ook andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand of een auto van de zaak, kunnen aan bod komen tijdens dit gesprek.

Gesprekspartner

Tijdens de sollicitatiegesprekken heb je misschien een aardig beeld gekregen van je gesprekspartner. Meestal zijn de gesprekspartners tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek de personeelsadviseur en de leidinggevende. Probeer in te schatten welke onderhandelingstechnieken hij zal gebruiken.

Vragen arbeidsvoorwaardengesprek

Welke vragen worden er gesteld tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?
  • Hoeveel wil je over vijf jaar verdienen?
  • Wat is je huidige salaris? Je bent niet verplicht op een dergelijke vraag te antwoorden. Bovendien is dat salaris meestal lager dan het salaris dat je nu vraagt.
  • Zou je akkoord kunnen gaan met een lager startsalaris?
  • Wat is het minimumsalaris waar je tevreden mee zou zijn?

Conclusie: arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Een arbeidsvoorwaardengesprek vereist een goede voorbereiding .Stel een ondergrens en bovengrens vast voor het salaris dat je wilt verdienen. Je moet wel bereid zijn om water bij de wijn te doen. Dit geldt voor zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hap niet toe bij elk aanbod dat de P&O-adviseur doet, want hij zal eerst (te) laag inzetten.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet ik doen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?Wat moet ik doen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?Als het op een arbeidsvoorwaardengesprek aankomt, kan in feite geconcludeerd worden dat het sollicitatieproces succesvol…
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
ArbeidsvoorwaardengesprekNa een eerste of soms wel meerdere gesprekken met je nieuwe werkgever, komt de volgende stap: het gesprek over de arbeid…
Arbeidsvoorwaardengesprek: voorwaarden, onderhandelen, tipsArbeidsvoorwaardengesprek: voorwaarden, onderhandelen, tipsDe kandidaat die wordt uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek heeft de sollicitatieprocedure (bijna) geheel met…

De voorbereiding voor het maken van goede notulenDe notulen zijn het verslag van een vergadering. Vaak wordt deze taak nog onderschat en is het voor de notuliste een onm…
Opdracht makelaar intrekken of ontbindenOpdracht makelaar intrekken of ontbindenEen contract met een makelaar om een huis te verkopen wordt meestal opdracht genoemd. Zo´n opdracht bevat onder meer de…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • Leren.nl
  • Eigen ervaring in het P&O werkveld
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.