HRM, wat is dat nou eigenlijk?

HRM, wat is dat nou eigenlijk? HRM, waarschijnlijk heeft u er wel eens over gehoord. Personeelsbeleid en personeelsmanagement worden tegenwoordig steeds vaker omgedoopt tot HRM (in België beter bekend als Beleid Menselijk Potentieel). Het is een modeterm, maar wat houdt HRM eigenlijk in?En wat is de HRM-visie van Wijsbek?

HRM

De letters HRM staan voor Human Resource Management. HRM is een benadering van het personeelsmanagement.

HRM is gebaseerd op een 5-tal uitgangspunten:
  • De werknemer wordt door het personeelsmanagement gezien als een bron van opbrengsten (human capital) in plaats van een een kostenpost.
  • Het personeelsmanagement is een integraal onderdeel van het strategische beleid van een organisatie.
  • De verantwoordelijkheid voor het personeelsmanagement ligt bij het topmanagement en de uitvoering van het personeelsmanagement wordt geïntegreerd in het lijnmanagement, in plaats van zowel de verantwoordelijkheid voor als de uitvoering van het personeelsmanagement te delegeren als een stafspecialisme.
  • De personeelsinstrumenten zijn in samenhang ontwikkeld.
  • Het personeelsmanagement is gericht op integratie van het werknemers- en het organisatiebelang.

HRM-visie van Wijsbek

Een HRM-visie heeft drie belangrijke functies:
  • Het topmanagement geeft aan welke betekenis het toekent aan HRM in het kader van het ondernemingsbeleid en welke consequenties daaraan verbonden worden ten aanzien van dit HRM.
  • De HRM-visie beschrijft wat de organisatie verwacht van de medewerkers en wat de medewerkers in ruil daarvoor mogen verwachten. Het gaat hierbij om het realiseren van een evenwichtige samenhang tussen de doelstellingen van de organisatie enerzijds en de ontwikkelingsbehoeften van de medewerkers anderzijds.
  • De HRM-visie vormt een belangrijke leidraad voor het management in de wijze van omgaan met de medewerkers.
© 2007 - 2020 Sonisch, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…
De rol van P&O (Personeelszaken)De rol van P&O is zich in vele opzichten aan het herpositioneren. De moderne rol van Personeelszaken bestaat onder ander…
HRM in het kader van organisatiegericht huisvestenHuman Resource Management en Organisatiegericht huisvesten hangen met elkaar samen. Huisvesting is nooit doel op zich, m…
Verwachtingen werkgevers komende jaren optimistischerVerwachtingen werkgevers komende jaren optimistischerEr zijn heel wat onderzoeken die erop duiden dat zowel bedrijven als consumenten de komende jaren geen florissante tijde…

Vaste kosten van een ondernemingVaste kosten van een ondernemingNaast energie en personeel, waar ik in vorige artikelen reeds dieper op in ging, heeft u in uw onderneming natuurlijk no…
Groepen in organisatiesGroepen in organisatiesOver groepen in organisaties zijn verschillende theorieën. Bijvoorbeeld die van Tuckman en Jensen, of die van Asch. In d…

Reageer op het artikel "HRM, wat is dat nou eigenlijk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

De Jong, 08-09-2012 18:07 #5
"HRM, wat is dat nou eigenlijk?" is de titel van deze tekst. Ik weet niet precies wat de bedoeling was van de auteur, maar het antwoord op deze vraag vind ik hier in elk geval niet. De tekst is m.i. vooral geschikt als voorbeeld van verbale gebakken lucht en wollig taalgebruik.

Chris, 14-02-2012 12:11 #4
Een goede HR medewerker is zeer waardevol voor de onderneming en levert ook zeker geld op. Het probleem is dat veel administratieve werknemers de personeelszaken "er wel even bij doen". Wat gaat leiden tot veel toekomstige kosten en nog veel meer niet ontvangen premies en subsidies.

Gerritseric (infoteur), 15-07-2009 16:21 #3
De werknemer wordt door het personeelsmanagement gezien als een bron van opbrengstne (human capital) in plaats van een een kostenpost. Helaas zijn de meeste HRM-medewerkers een echte kostenpost, want iets opleveren dat doen ze niet, hahaha.
Een vak voor mensen die al op vroege leeftijd zijn gestopt met nadenken. Eric :-)

Marjola, 03-07-2008 18:36 #2
Goede dag, HRM is niet zoals een persoon verdedigen in zaken waar ze onterecht in probleem kwam en met kans dat ze haar ontslag?dit heeft iets te maken met de rechten van de arbeiders?ja?

Hendrik, 02-06-2008 11:40 #1
Een mooi artikel!

Infoteur: Sonisch
Laatste update: 24-08-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Reacties: 5
Schrijf mee!