Hoe richt ik mijn vakantiewoning goedkoop in?
De aankoopprijs van een vakantiewoning en de notariskosten nemen waarschijnlijk een flinke hap uit je budget. Daar kan je niet om heen. Maar op de inrichting van de vakantiewoning kan je wel besparen. Zoek eens uit wat je thuis te veel hebt, schuim rommelmarkten en tweedehandssites af, loop eens een kringloopwinkel binnen en let op tijdens de koopjesperiode. Zo kan je toch je vakantiewoning gezellig inrichten zonder je blauw te moeten betalen!
Vakantiehuis
Vele mensen dromen er van, slechts weinigen zetten de stap: een
eigen vakantiehuis. Met de dalende interesten bij de bank en de dalende huisprijzen in sommige landen in het
buitenland, zijn er al wat meer mensen die de knoop dan toch doorhakken. Lening aangevraagd of spaarcentjes opgedaan, notariskosten betaald en het huisje is van jou. Maar daarmee is de kous nog niet af. Want of je huisje nu in het binnen- of in het buitenland ligt, je zal het toch moeten inrichten. En ook dat kost geld. Toch kan je met een beetje geduld en even goed rondkijken veel geld besparen.
De inrichting van je vakantiehuis
Natuurlijk kan je alles nieuw gaan kopen om je vakantiehuis in te richten. Maar dat gaat je veel geld kosten. Beter is het om je vakantiehuis met goedkope meubels en tweedehandsspulletjes in te richten. Dat is een pak goedkoper en ben je het beu, dan kan je gewoon iets anders gaan zoeken. Op internet, op rommelmarkten, in kringwinkels of gewoon in je eigen huis.
Een bemeubeld huis kopen
De goedkoopste manier om je huis in te richten, is natuurlijk om een bemeubeld huis te kopen. De vorige eigenaar laat je dan zijn meubels en zijn huisraad achter. De prijs van de meubels zit in de aankoopprijs van het huis. Nadeel is natuurlijk wel dat je dan zelf je huis niet kan inrichten en dat je tevreden moet zijn met wat er in het huis staat. Zijn er dingen die je echt niet mooi vindt, dan kan je ze natuurlijk nadien nog steeds inwisselen voor iets wat wel je smaak is.
Geduld
Je bent niet altijd in je vakantiehuis, dus je kan je huis langzaam aan bemeubelen en inrichten. Begin met de noodzakelijke dingen. Een bed, een tafel en stoelen. Koop je je vakantiehuis in de zomer, dan kan je opklapbare tuinzetels kopen en die binnen ook gebruiken 's avonds. In de wintermaanden kan je daarna dan een zetel kopen. Zo kan je jaar in jaar uit, seizoen na seizoen, steeds nieuwe dingen kopen en de kosten spreiden.
Thuis even rondkijken
Kijk ook eens goed rond thuis. Je hebt vast wel een hoop dubbele dingen. Handdoeken, keukenhanddoeken, badhanddoeken, borden, glazen die je nooit gebruikt en die maar in de kast staan. Of dingen die op zolder of in de kelder in een doos staan in een vergeten hoekje. Kaders, vazen, asbakken, sierkussens, tafelkleden, etc. Al deze overbodige spullen kan je dan meenemen naar je vakantiehuis. Ook in de logeerkamer of in de kamers van kinderen die het huis uit zijn, staan vaak dingen die je niet meer gebruikt. Een oud televisietoestel of zelfs een bed en een kast. Inpakken die handel!
Rommelmarkten
Op
rommelmarkten kan je vaak terecht voor klein gerief zoals borden, bestek, schalen om op te dienen, nachtlampen, vazen, etc. Zelfs als een servies niet volledig is, is dat vaak geen probleem. Immers, als je met drie bent, kom je toe met vijf stuks, zelfs al was het oorspronkelijke servies voor zes personen. Als je je
vakantiehuis wil verhuren, dan moet je wel uitkijken naar degelijk en volledig gerief, omdat je gasten het netjes willen.
Tweedehandssites
Ook op tweedehandssites kan je terecht voor heel je uitzet. Hier moet je wel een beetje uitkijken want je ziet natuurlijk niet wat je koopt. En als je alles zelf gaat ophalen, op verschillende adressen, dan zal je best ook wat moeten rondrijden. Maar ook hier geldt dat je het rustig aan en beetje bij beetje kan doen. Ook verf en behangpapier kan je hier op de kop tikken voor interessante prijzen. Mensen die te veel hebben gekocht en die hun overschot kwijt willen aan een zacht prijsje. Let wel op dat je genoeg hebt. Het is een beetje sneu als je net niet toekomt en nog een hoekje onbeschilderd moet laten of moet liggen knoeien met een andere kleurtint.
Kringloopwinkel
In de kringloopwinkel kan je de waar keuren voor je koopt en kan je ook terecht voor grote stukken. Vaak zal je hier ook wel met heel uiteenlopende dingen naar huis komen, maar met een beetje handigheid en een likje verf kan je er makkelijk een bij elkaar passend geheel van maken.
Koopjesperiode
Wanneer je grote stukken moet kopen, kan je best wachten tot de koopjesperiode. Dit kan al gauw 50% schelen en op het einde van de rit kan je een flinke duit besparen. Denk hier bijvoorbeeld aan elektrotoestellen. Een stofzuiger, een ijskast, een diepvriezer, een televisie.
Cadeau's
Kerst, verjaardag
Ben je het beu om steeds nutteloze cadeau's te krijgen voor je verjaardag, voor
moederdag of voor kerst? Vraag dan eens iets concreets voor je vakantiehuis. Of centjes die je kan bij elkaar leggen voor iets groters.
Gratis cadeau's
Vaak krijg je bij postorderbedrijven cadeau's wanneer je iets koopt. Soms zitten daar nuttige dingen bij. Denk aan een broodrooster, een toaster, een wafelijzer, een waterkoker. Handig voor in je vakantiehuis want als je dat allemaal zelf moet kopen, loopt het ook snel op. Twintig euro hier, vijftien euro daar en je zit zo ook aan honderd euro. Koop bij je postorderbedrijf wanneer er een cadeau bij zit dat je kan gebruiken. Zo sla je twee vliegen in een slag.
Geld recupereren? Huisje verhuren!
Is alles iets duurder uitgevallen dan je had verwacht? Geen nood! Je kan altijd je
vakantiehuis verhuren en zo een deel van de kosten recupereren. Het spreekt dan wel vanzelf dat je huis dan in orde moet zijn en dat de inrichting netjes en degelijk moet zijn. Laat je eerst ook goed inlichtingen over de in dat land of die streek geldende regels in verband met de belastingen en de taksen op het verhuren van een woning. Anders zouden jaloerse buurtbewoners wel eens voor een onaangename verrassing kunnen zorgen.