Vakantiewoning verhuren: let op de inrichting!

Vakantiewoning verhuren: let op de inrichting! Je hebt nu een vakantiewoning gekocht en je zou ze ook graag verhuren wanneer je er niet bent. en dan rijzen er heel wat vragen op. Waar kan je zo al adverteren om te laten weten dat je een vakantiehuis verhuurt? Hoe moet je je huis inrichten? Je kan het toegenkelijk maken voor mensen met een handicap. Je kan het diervriendelijk maken. Je kan rokers toelaten of niet. Aan de hand van al deze beslissingen, weet je welke meubeltjes je al dan niet moet kopen om je huis gezellig en toch praktisch te maken voor huurders. Je hebt nu je vakantiewoning gekocht, maar je bent er natuurlijk niet het hele jaar. Een mogelijke optie is dus om je woning te verhuren. Zo kunnen andere mensen er ook van genieten en jij verdient er nog wat aan ook. Hoe ga je dan best te werk? Waar kan je zo al adverteren? Hoe moet je adverteren? Waar moet je op letten? Hoe richt je je huis in om zo veel mogelijk mensen tevreden te stellen? Ga je je op een bepaald publiek richten? Welke extraatjes kan je zo al aanbieden? Een overzichtje van dingen waar je misschien niet onmiddellijk aan gedacht hebt.

Kindvriendelijkheid

Vaak zullen het mensen met kinderen zijn die je vakantiewoning zullen huren, vooral als ze groot is. Dan is het erg belangrijk om even na te denken over volgende dingen. Is je woning veilig? Zijn de stopcontacten veilig? Staan er hekjes onder- en bovenaan de trap? Is de keuken veilig? Zijn er nergens geen loshangende electriciteitsdraden? Is de tuin afgesloten? Indien er speeltuigen in de tuin staan: zijn ze veilig en in orde? Is er voldoende speelgoed aanwezig voor alle leeftijden? Denk aan gezelschapsspelen, boeken, kleurpotloden, kleurboeken, eventueel ballen en fietsen, etc. Is er een kinderbedje aanwezig? Is er een kinderstoel? Mensen met kinderen zullen je heel dankbaar zijn als je hier allemaal aan denkt. Het bespaart hen een hoop gezeul. Eventueel kan je voor sommige dingen een kleine meerprijs aanrekenen. Zorg er dan wel voor dat alles tip top in orde en heel proper is. En dat je genoeg opbergruimte hebt om alles netjes op te bergen.

Orde en netheid

Wat voor de kinderen geldt, geldt natuurlijk ook voor het hele huis en voor de tuin. Zorg er voor dat alles proper en net is. Laat je tuin regelmatig onderhouden of hou hier ook alles zelf proper. Let er op dat er geen losliggende stenen zijn op de paden, etc. Ook binnen moet alles tip top in orde zijn. Niets zo vervelend als uren in de auto gezeten te hebben en dan aan te komen in een vuil huis. Dat zorgt voor heel wat ergenis en de vakantie is dan slecht begonnen. Ben je zelf niet ter plaatse, zoek dan iemand die voor je kan gaan controleren of alles in orde is. Betrouw je niemand, schakel dan een verhuurbureau in. Je moet ze dan wel betalen en je verliest een deel van je winst, maar je bent er wel zeker van dat je klanten tevreden zijn van de service. En een tevreden klant is een klant die terugkomt of die positieve reclame voor je vakantiewoning gaat maken. Ook dat is heel belangrijk!

Adverteren

Waar adverteren

Natuurlijk moet je aan de wereld laten weten dat je een vakantiewoning hebt die je verhuurt. Eens je wat bekendheid hebt verworven, doet mond-aan-mondreclame vaak de rest.
  • Je kan al beginnen met het te vertellen aan al je vrienden, familieleden en kennissen. Misschien kan je voor hen iets van de prijs doen. Zijn ze tevreden, dan vertellen zij het verder aan hun familie, vrienden en kennissen. Zo raakt de bal aan het rollen en krijg je andere huurders zonder er echt iets voor te moeten doen.
  • Zet een link naar je vakantiewoning op je facebookaccount
  • Hang advertenties op in je lokale supermarkt, bij de bakker, bij de krantenwinkel, etc. Doe dit zowel thuis als op de plaats van je vakantiewoning
  • Adverteer in lokale bladen in je woonplaats en op je vakantieadres
  • Adverteer in gespecialiseerde bladen (bijvoorbeeld dierenmagazines, wandelmagazines, sportmagazines, etc)
  • Adverteer in grotere kranten, thuis en op het vakantieadres
  • Adverteer op gratis websites (2dehands.be, Marktplaats, etc)
  • Zet een link op sommige websites waar je lid van bent
  • Hang een duidelijk zichtbaar bordje op het vakantiehuis zelf
  • Wordt lid van verhuurorganisaties

Eerlijk adverteren

Bedenk dat je steeds eerlijk moet adverteren. Geef een duidelijk beeld van je vakantiewoning. Zeg duidelijk voor hoeveel personen het huis geschikt is. Wees hierin realistisch en overdrijf niet. Zeggen dat je huis geschikt is voor tien personen als er maar een tafel voor zes personen kan staan is niet eerlijk. Mensen willen op vakantie een gevoel van vrijheid hebben en niet als sardientjes in een blik zitten! Zeg niet dat er een enorme tuin aan is als hij maar een voorschot groot is. Vermeld het wanneer er geen televisie is en geen internet. Is er geen warm water, laat dit dan ook weten. Zeg duidelijk wat je wel of niet toelaat in je huis: huisdieren, rokers, kinderen, etc. Voor alles zijn er liefhebbers, dus verlies je enkele klanten, dan win je er weer andere die wel naar iets specifieks op zoek zijn. Laat ook goed weten wat mensen moeten meebrengen. Is het bedlinnen inbegrepen of niet? Is er bad- en keukenlinnen aanwezig? Sommige mensen brengen liever hun eigen spulletjes mee, anderen willen geen gedoe en dromen van een netjes opgemaakt bed. Als je eerlijk zegt hoe het er op staat, heeft niemand een onaangename verassing bij aankomst.

Omgeving

Geef een duidelijke omschrijving van de omgeving. Ligt je vakantiewoning in een klein dorpje of in een stad? Is het een rustige of een levendige buurt? Wat is er allemaal te doen? Is het interessant voor kinderen? Is er een speeltuin in de buurt? Ligt het bij een rivier? Ben je zo in het bos? Hoe is het uitzicht? Is er parkeergelegenheid? Allemaal belangrijk opdat de potentiele huurder zich een goed beeld zou kunnen vormen van het goed waar hij zijn vakantie gaat doorbrengen.

Brochures en folders

Om het bovenstaande te staven, kan je in de vakantiewoning een mapje maken met folders en brochures over de bezienswaardigheden in de buurt, liefst in zoveel mogelijk verschillende talen. Mensen vinden het leuk om bij hun aankomst overal in te neuzen. Zo'n map met folders kan hen al helpen om hun uitstapjes van de volgende dagen te plannen. Ze hebben dan meteen de juiste openingsuren en de prijzen van attractieparken en musea in de buurt. Loop even langs het plaatselijke VVV-kantoor en leg een voorraadje folders aan. Zo kunnen mensen er ook eentje meenemen voor hun plak-, foto- of scrapboek thuis. Leg eventueel ook een schriftje waarin mensen hun ontdekkingen kunnen noteren. Leuk voor de volgende huurders en voor jezelf! Zo leer je misschien nog eens iets nieuws kennen in een buurt die je dacht perfect te kennen.

Technische uitleg

Belangrijk is ook om een brief op te hangen of ergens duidelijk neer te leggen met uitleg over de apparaten in huis. Hoe werkt het fornuis, hoe werkt de televisie, hoe vervang je de gasfles, etc. Leg ook een lijst klaar met nuttige telefoonnummers en adressen: dokter, apotheker, dierenarts, loodgieter, bakkers, beenhouwers, supermarkten, VVV-kantoor, etc.

Inrichting

De inrichting van je vakantiewoning is natuurlijk persoonlijk maar als je van plan bent om het te verhuren, kan je het best zo modern en zo sober mogelijk houden. Je kan wel meubels uit een kringloopwinkel gaan halen, maar hou het zo neutraal mogelijk. Alles moet ook robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Ouderwetse meubels doen het meestal niet zo goed, vooral niet in combinatie met zware tapijten en veelkleurige gordijnen. Het geheel moet ook praktisch zijn en makkelijk te onderhouden. Gebruik lichte kleuren die een vakantiegevoel opwekken. Hier komen mensen tenslotte voor! Als je kaders aan de muur hangt met foto's, kies dan voor foto's met bezienswaardigheden of natuurbeelden uit de streek. Vermijd familiefoto's of foto's van je kids. Hier hebben huurders niet veel aan. Vermijd een overdaad aan beeldjes en postuurtjes op kasten en tafeltjes. Mensen moeten zich op hun gemak voelen en niet moeten rondlopen als in een museum. Ook scheelt het een hoop tijdens het schoonmaken! Kies voor comfortabele stoelen en zetels, vergeet ook de tuinmeubelen niet. Kies voor degelijke bedden met goede matrassen. Goed slapen is ook erg belangrijk op vakantie. De keuken moet praktisch zijn. Alles moet aanwezig zijn, zonder te overdrijven. Een ijskast, een oven, een kookplaat, eventueel een microgolfoven.

De naam van je vakantiewoning

Toegegeven, erg belangrijk is het niet, maar toch... Zoek voor je vakantiewoning een leuke of gezellige naam. Mensen zullen er om glimlachen en hem onthouden! Handig voor de mond-aan-mondreclame! Het is gemakkelijker om te zeggen: wij hebben zo'n leuke vakantie gehad in "Oma's huisje" dan te zeggen: het was leuk in dat huisje in Berlijn. Welk huisje? Er zijn er zo veel... Kies dus een passende naam die blijft hangen!

Extraatjes

Er staan heel wat vakantiewoningen te huur op internet en bij allerlei verenigingen. De kunst is dus om er uit te springen. Hier een aantal mogelijkheden:

Huisdieren

Sommige mensen gaan graag op reis met hun huisdier(en). Sommige mensen hebben heel wat huisdieren, vier of vijf honden bijvoorbeeld. Meestal zijn slechts twee of drie huisdieren toegestaan per vakantiewoning. Zit je er niet mee in om meer huisdieren over de vloer van je vakantiewoning te krijgen, vermeld dit dat zeker duidelijk in de advertentie. Een perfect omheinde tuin is hier zeker ook een te vermelden pluspunt. Sommige mensen hebben ook jonge dieren of dieren die nog niet echt zindelijk zijn. Vermeld bijvoorbeeld dat er geen tapijten in huis zijn, dat alles makkelijk op te kuisen is. Sommige dieren bijten al wel eens iets stuk wanneer ze alleen moeten zitten. En dat gebeurt al wel eens wanneer de baasjes een museum willen gaan bezoeken waar dieren niet mee binnen mogen. Vermeld bijvoorbeeld dat er dan een garage of schuur is waar niets in staat en waar de huisdieren dus rustig kunnen verblijven wanneer de baasjes weg zijn, op een dekentje of in hun mandje.

Anderzijds zijn er mensen die niet graag in een huis komen waar huisdieren zijn geweest. Een andere optie is dus om er voor te kiezen om te vermelden dat huisdieren niet toegelaten zijn. Zo stel je weer een andere categorie mensen tevreden. Aan jou de keuze.

Mensen met een handicap

Mensen met een handicap gaan ook graag op reis. Maar zij ondervinden vaak problemen. Ze kunnen de trap niet op of hebben brede deuren nodig om met hun rolstoel overal te kunnen komen. Is er dus een slaapkamer en een badkamer beneden, met brede doorgangen en geen trapjes, vermeld dit dan zeker! Sommige mensen zullen dit zeker op prijs stellen en zijn hier speciaal naar op zoek.

Mensen met allergieën

Mensen met allergieën zullen het appreciëren wanneer er nergens tapijten liggen en wanneer huisdieren niet zijn toegelaten in de vakantiewoning. Ook speciale matrassen op de bedden zullen hen zeker kunnen bekoren. Roken is ook uit den boze in vakantiehuizen voor allergische personen. Een tuin zonder bomen is ook een pluspunt.

Kleine attentie

Woon je in de buurt van je vakantiehuis of ken je iemand in de buurt die jouw plaats even kan innemen, dan kan je voor een kleine attentie bij aankomst zorgen. Bloemetjes op tafel, een streekspecialiteit om te snoepen, een flesje wijn, etc. Mensen appreciëren zo'n klein gebaar enorm.

Roken verboden

Niet alleen mensen met allergieën houden niet van rook. Er zijn wel meer mensen die niet houden van die doordringende geur die overal inkruipt. Ook voor de nicotineplekken overal is het een pluspunt. Dus ben je zelf niet-roker, dan kan je laten weten dat er in je vakantiewoning niet mag gerookt worden. Sommige mensen zullen niet blij zijn met je keuze, maar anderen juist wel. Je kan spijtig genoeg niet iedereen tevreden stellen!

Succes met het verhuren van je vakantiewoning!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…

Het roer gaat omHet roer gaat omSteeds meer mensen kiezen er voor om het roer om te gooien in het leven. De stap zetten uit ‘meer van hetzelfde’ is niet…
Wietplantage: in Spanje toegestaan, in Nederland experimentnieuws uitgelichtWietplantage: in Spanje toegestaan, in Nederland experimentDe gemeente Rasquera in Spanje is in 2012 begonnen met het beschikbaar stellen van grond om wietplantages aan te leggen.…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 07-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.