(Vakantie)huis kopen in de Eifelstreek, voor- en nadelen

(Vakantie)huis kopen in de Eifelstreek, voor- en nadelen Terwijl overal elders de prijzen van het vastgoed de pan lijken uit te swingen, zijn er in Duitsland in sommige streken nog goedkope huizen te vinden. De Eifel en de Hünsruck bijvoorbeeld. Voor een zacht prijsje kan je al een oud maar degelijk en ruim huis vinden. Heb je wat meer geld te besteden, dan kan je een nieuwer (vakantie)huis op de kop tikken. Vaak is er bij het huis heel wat grond. Maar hoe begin je aan je zoektocht naar een (vakantie)huis en waar moet je nu op letten? Wat zijn de verschillen met Nederland, België en Duitsland? En waarom zijn de huizen in bepaalde streken van Duitsland, onder andere de Eifel en de Hünsruck, nu eigenlijk zo goedkoop?

(Vakantie)huis kopen in Duitsland

In België en Nederland zijn de huizen best wel duur. Wil je een goedkoop huis om in te wonen of zoek je een betaalbare vakantiewoning, dan kan je best eens even over de grens (of verder) in Duitsland gaan kijken. Hier vind je prachtige huizen aan schappelijke prijzen. Vier à vijf slaapkamers, één à twee badkamers en een enorme lap grond voor weinig geld. Met in de meeste gevallen ook nog eens een schitterend uitzicht en heel wat natuur om in te wandelen als premie. Natuurlijk spreken we dan niet over een huis in een grote stad want net als in andere landen swingen de prijzen hier ook de pan uit. Maar in gebieden met weinig industrie en werkgelegenheid, zoals onder andere de Eifel en de Hünsruck, staan heel wat huizen te koop voor een prijs waar je van zal opkijken. Ook restaurants en cafés staan te koop voor een lagere prijs dan in België of Nederland.

Waarom zijn de huizen in bepaalde gebieden van Duitsland zo goedkoop?

Amper prijsstijgingen

Eerst en vooral omdat Duitsland nooit echt een hausse heeft gekend. Van 1970 tot 2010 zijn de prijzen van de woningen in Duitsland amper gestegen. Sinds 2010 gingen ze lichtjes omhoog. In 2020 zijn de prijzen van de huizen t.o.v. 2010 wel verdubbeld, maar nog steeds blijven de prijzen van de Duitse huizen veel lager dan de prijzen van een huis in onze contreien en heb je vaak heel wat meer vierkante meter tot je beschikking voor dezelfde prijs als een huis hier.

Stabiel aanbod

De Duitsers blijven huizen bouwen. Dit zorgt er voor dat het aanbod stabiel blijft.

Meer inwoners, dus meer taxen

Een derde punt is dat in Duitsland iedereen er baat bij heeft dat het goed gaat in de vastgoedmarkt. De koper wil een goed(koop) huis. De bouwers willen bouwen en verkopen. De stadsplanners willen zo veel mogelijk inwoners. Immers, hoe meer inwoners een stad heeft, hoe meer geld de stad aan ze verdient aan taxen en lasten. Dus heeft iedereen er baat bij dat iedereen in zijn dorp of stad een huis koopt.

Geen of weinig werkgelegenheid

Wat ook meespeelt is dat de goedkope gebieden streken zijn waar weinig of geen werkgelegenheid is. In vele dorpen wonen alleen oude mensen. Jonge mensen en dus ook de kinderen trekken naar de steden waar werk is. Hele dorpen lopen zo leeg. Het is een fenomeen dat men in vele landen ziet. Ook in Spanje en Frankrijk zijn er hele spookdorpen, dorpen waar de jonge bevolking is weggetrokken. Vaak gaat het dus om degelijke huizen, met flink wat grond en binnenoppervlakte.

De keerzijde van de medaille

Geen investering

De keerzijde van de medaille is dat je in Duitsland dus het best geen huis kan kopen als investering. De kans is immers groot dat je geen grote winst zal maken als je het huis ooit wilt verkopen.

Oude huizen

Meestal gaat het om oude huizen. Wel prima in orde gezien de Duitse Punktlichheit und Grundlichheit maar met verouderde materialen en een bizarre indeling. Je gaat dus wel moeten investeren in renovatie en modernisering als je een goedkoop huis koopt in de Eifel of de Hünsruck.

Waar en hoe vind je leuke huizen in Duitsland?

Via het internet

Particulieren
Je kan gaan zoeken bij particulieren die hun (vakantie)huis verkopen. Hiervoor kan je terecht op tweedehandssites. Maar dan zal je je een weg moeten banen tussen alle nepadvertenties die uiteindelijk gaan om huizen in Roemenië, Hongarije of zelfs Zweden.

Tussenpersonen

Een grote speler op de Duitse markt is www.jupp-immo.com. Op deze website vind je tal van leuke huisjes, van helemaal in orde tot serieus te verbouwen. In tegenstelling tot wat de domeinnaam zou kunnen laten vermoeden, is deze website volledig in het Nederlands. Achter deze website zitten twee Nederlandse heren, die zelf al een aantal jaren in Duitsland wonen en daar actief op zoek gaan naar panden. Zoals de naam van hun website het al zegt, zijn zij vooral gespecialiseerd in huizen in het Eifelgebied. Voordeel van hun website is dus dat alle uitleg in het Nederlands is en dat er bij alle huizen heel veel foto's staan. Bij aankoop leiden Joop en Jonathan je ook nog eens door de ganse procedure in het Nederlands. Een groot voordeel als je het Duits niet echt machtig bent, want het juridisch jargon is toch nog even anders dan het Duits dat je nodig hebt om een biertje te bestellen! De heren zijn erg vriendelijk en kunnen je ook in het weekend een rondleiding in het huis van je dromen geven indien gewenst.

Op www.kopeninduitsland.nl kan je zelf op een kaart aanduiden in welke streek je graag een huis zou vinden. Je komt dan terecht op de websites van de lokale makelaars. En dus is alle uitleg hier in het Duits. Je vindt bovenaan wel een vertaalhulp, maar hier vind je heel wat woorden uit de beschrijvingen niet in terug. Een minpuntje als je het Duits niet erg machtig bent. Bovendien staat er bij de meeste makelaars niet erg veel uitleg. Je komt te weten in welke streek het pand ligt en of er in de nabijheid scholen, bakkers en winkels zijn. Maar bij de meeste huizen is de eigenlijke omschrijving van het pand erg summier. Ook foto's zijn soms wat magertjes. Soms zijn er enkel foto's van de buitenkant. Soms heb je slechts foto's van een paar kamers en dan vraag je je af wat er mis is met de kamers die ze niet laten zien. Soms staat er wel bij dat er grote kosten aan het huis zijn en soms staat er zelfs een globale raming van de prijs bij. Dat is wel handig, want soms wil je wel een goedkoop huis kopen maar heb je geen zin in grote verbouwingen en hoge facturen. Op basis van deze gegevens kan je dan beter een iets duurder huis kopen dat beter in orde is. Dikwijls zijn het huizen die ook door Jupp Immobiliën worden aangeboden. Wil je meer informatie, dan kan je altijd per mail contact nemen met de makelaars. Maar zoals gezegd, kom je bij de Duitse makelaars zelf uit wat ook betekent dat je bij een eventuele aankoop je plan zal moeten trekken in het Duits.

Immobiliënkantoor

Je kan natuurlijk ook zelf op prospectie gaan en ter plaatse op zoek gaan naar je droomhuis. Rijd een beetje rond in de streek die je bevalt of neem een kijkje bij de plaatselijke makelaars. Pluis de lokale blaadjes uit. Handig om te weten is ook dat één huis in Duitsland bij verschillende makelaars te koop mag worden aangeboden. Met verschillen in prijs eventueel. Het is dus belangrijk om je tijd te nemen en voldoende te googelen. Natuurlijk spreken Duitse makelaars vaak enkel Duits. Een beetje kennis van de Duitse taal is dus zeker meegenomen.

Welke kosten komen er nog bij?

De provisie van de makelaar
Bij sommige websites staat er een vaste prijs bij, bij andere websites staat er een percentage van de verkoopprijs bij. Meestal komt het zowat overeen uit.

De kosten bij de notaris
Ook die worden berekend op de prijs van het pand en bedragen in Duitsland zo'n 7% (cijfers anno 2020).

De jaarlijkse kost van het Kadastraal Inkomen
Vergeleken met België of Nederland is die erg laag. Informeer er naar bij de gesprekken, want bij geen enkele website staan ze d'office vermeld.

Wat is er typisch voor de Duitse huizen?

Verwarming op olie of mazout
In vele huizen, vooral in de Eifelstreek, wordt er nog gestookt met oliekacheltjes. In vele dorpen zijn er geen gasleidingen. Voor huizen die met mazout worden warm gestookt, moet je elk jaar de kost van het vullen van de mazouttank bijtellen. Zo'n 2000 euro per jaar dus (2020). Plus het gevaar dat je hebt van een mazouttank dicht bij je huis te hebben staan.

Warm water met een houtkachel
Niet verschieten wanneer je naast het bad een soort boiler ziet staan met een lade onderin. Het water wordt hier op vele plaatsen nog verwarmd door middel van hout!

Houtkachels, vuurtjes op gas en op elektriciteit
Aangezien er in kleine dorpen vaak geen gas voorhanden is, zal je ook moeten verwarmen met houtkachels of met vuurtjes met een gasfles. Een kost die je zeker moet incalculeren want hout is niet goedkoop en in sommige streken is het een pak kouder dan in België of Nederland in de winter. Het koken gebeurt eveneens met gasflessen of op elektriciteit.

Geen Wifi!
In vele kleine dorpen zijn er geen vezelkabels of zendmasten voor wifi. Je kan je behelpen met je 4G of 5G op je telefoon maar dan lopen de kosten snel op. Of je kan een herlaadkaart kopen voor je computer in de lokale supermarkten, maar in vele gevallen is het bereik erbarmelijk en moet je werken met antennes. Heb je dus kinderen of nood aan wifi, dan is zeker ook een punt waar je op moet letten of het dorp geconnecteerd is aan het internetnetwerk. Want geen wifi is niet alleen geen sociale media maar ook geen Netflix. En voor sommigen is dit een catastrofe!

Het huis is volledig onderkelderd
Vele Duitse huizen zijn helemaal onderkelderd. Handig, want dit is heel wat extra bergruimte! Sommige kelders zijn erg netjes en helemaal betegeld of proper geschilderd. Gemakkelijk in onderhoud en hygiënisch.

De keuken behoort tot het roerend goed
In Duitsland maakt de keuken deel uit van het roerend goed. Verhuist iemand, dan gaat de keuken dus mee. Wil je de keuken van de vorige eigenaar overkopen, dan wordt er een apart contract voor opgemaakt. Wordt de keuken uitgebroken en moet je de keuken dus vervangen, dan moet je een extra kost inrekenen bij de aankoopprijs van het huis.

Huizen worden dicht tegen elkaar aangebouwd
Vele van de huizen in kleine dorpjes zijn ontstaan uit een groot domein. Vroeger hadden de boeren een huis maar ook heel wat stallen en schuren. En woonden ze met de kinderen op één erf. In de loop der jaren werd dat grote domein opgesplitst in verschillende, van elkaar onafhankelijke huizen en werden de panden apart verkocht. En werden de schuren soms ook opgewaardeerd tot volwaardige huizen. Wat maakt dat je nu bizarre constructies krijgt en huizen die lijken op elkaars terrein te staan.

Duitsers houden van orde en netheid
Woon je in een klein Duits dorpje, dan zal je je woning zeker netjes moeten houden. Duitsers zijn erg gesteld op orde en netheid en de buren zullen het niet nalaten om je te wijzen op het feit dat je je stoep moet vegen of je planten moet opbinden. Zeker een puntje waar je aan moet denken als je je huis als vakantiewoning gebruikt en er niet altijd bent.

Voor handige tips en heel wat nuttige informatie kan je terecht op: www.verhuis.de (in het Nederlands)

Lees verder

© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vakantiehuis kopen als investeringGeld investeren in een vakantiehuis kan een flink rendement opleveren, maar u moet wel goed weten waar u aan begint. U m…
Uw Franse huis warm stokenUw Franse huis warm stokenU komt midden in de winter aan bij uw huis in Frankrijk. Het is koud binnen. Snel de kachel aan. Maar muren van 80 cm di…
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Tweede huis in het buitenlandTweede huis in het buitenlandVoor veel mensen is een tweede huis in het buitenland een lang gekoesterde droom. Het is naast een investering ook een m…

Je huis verkopen: zelf aantrekkelijke foto's makenJe huis verkopen: zelf aantrekkelijke foto's makenBen je van plan om je huis te verkopen? Dan zal je het moeten promoten. Bij een goede publiciteit, horen goede foto's. H…
Verbeter de werksfeer door je chef te corrigerenmijn kijk opVerbeter de werksfeer door je chef te corrigerenDe verhouding tussen manager en werknemer is niet altijd optimaal. Wat kun je er zelf aan doen als je regelmatig op gesp…
Bronnen en referenties
  • www.huis-eifel.de
  • www.huisplusadvies.nl
  • www.kopeninduitsland.nl
  • www.cis.org.au - how the germans keep a lid on prices
  • Blog.meervrijheid.nl
  • www.verhuis.de
  • http://makelaars.induitsland.info
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 25-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.