Vakantiehuis kopen: een tweede verblijf in Spanje

Vakantiehuis kopen: een tweede verblijf in Spanje Het weer is in België en Nederland niet altijd wat het moet zijn en je bent dit wisselvallige weer al lang beu. Het geld op de bank brengt niets meer op, je spaarpotje smelt als sneeuw voor de zon. Je droomt al lang van een huis of appartement onder de zon. Misschien is het nu wel het moment. Een villa of een appartement in Spanje, het zegt je wel wat. Helemaal geen slechte investering. En met de vliegtuigmaatschappijen die heel goedkope vluchten aanbieden, moet je er gewoon voor durven gaan!

Het spaargeld brengt niets meer op

Iedereen klaagt steen en been. Heb je heel je leven gespaard om later een appeltje voor de dorst te hebben, brengt het spaargeld niets meer op. Straks ga je nog moeten bijbetalen om het op de bank te mogen laten staan. En alsof het nog niet genoeg is dat er niets meer bij komt, verliest het geld ook nog eens zijn koopkracht. Tijd dus om uit te kijken naar een goede investering!

Vakanties worden steeds duurder

Met vakantie gaan wordt steeds moeilijker. All in reizen zijn bijna onbetaalbaar. Het huren van huizen of appartementen is peperduur geworden. Verre vliegtuigreizen kosten een (half) maandloon. Iemand met een gemiddeld inkomen en een gezin van vier personen is zo 2000 à 3000 euro kwijt voor een vakantie van amper een week. Zo veel geld voor zo weinig plezier!

Een tweede verblijf in Spanje: een goede investering

Een goede investering is een tweede verblijf in Spanje. Vroeger hadden vele Engelsen een villa of een appartement in Spanje. Door de economische crisis in Spanje trokken velen er weg en kwamen deze vakantiewoningen leeg te staan. Ze vreesden geen goede prijs meer te kunnen krijgen voor hun vakantieverblijf als ze nog lang zouden blijven en verkochten ze dus zo snel ze konden om er toch nog een redelijke prijs voor te krijgen. Een opportuniteit waar vele Belgen op gesprongen zijn. Anno 2014 waren de Belgen de grootste kopers van Spaanse vakantieverblijven. Van 2007 tot 2017 is het aantal Belgen dat een huis of appartement onder de Spaanse zon koopt reeds vertienvoudigd. De panden zijn nog steeds goedkoop (tussen 100.000 en 250.000 euro), hoewel de prijzen steeds in stijgende lijn gaan. De rente op leningen staat laag. En bakstenen zijn bovendien ook nog eens een spaarpotje voor later. Vele mensen kopen een huis of appartement in Spanje als cadeau voor hun kinderen of kleinkinderen. Nu genieten ze er met de hele familie van, wanneer zij er niet meer zijn heeft hun nageslacht er nog geniet van.

Nog een reden om in Spanje een huis te kopen: het klimaat

Het is in Spanje bijna altijd goed en warm weer. Misschien kan je hier later zelf komen overwinteren wanneer je met pensioen bent. Overwinteren is goed voor de gezondheid en voor de portemonnee want het leven is in Spanje goedkoper dan in België of Nederland. Misschien kan je later zelfs volledig naar Spanje verhuizen en er definitief gaan wonen.

Low cost vliegtuigmaatschappijen

Bovendien zijn er veel low cost vliegtuigmaatschappijen bijgekomen, die voor een prikje dicht-bij-huis-reizen aanbieden. Heen en terug naar Spanje voor een kleine vijftig euro per persoon is geen uitzondering meer. Koop je dus een villa of een appartement in Spanje, dan ben je voor een kleine 200 euro met het hele gezin ter plaatse. Natuurlijk moet het appartement of de villa ook afbetaald worden, maar dat geld ben je niet kwijt. Het is een investering voor de toekomst. Het huis kan je later aan je kinderen of kleinkinderen doorgeven of eventueel verkopen wanneer je het geld echt nodig hebt. Vele babyboomers lenen zelfs niet eens voor hun tweede woonst. Zij leggen het geld cash op tafel.

Een tweede verblijf in Spanje: hoe gaat het in zijn werk?

Een huis of appartement kiezen

Ofwel koop je iets in een Spaanse streek die je kent, ofwel ga je voor het onbekende. Trek wat tijd uit om zelf de panden te gaan bekijken. Ga desnoods een paar keer over en weer. Koop niets op papier of via internet, want schijn kan bedriegen! Neem een makelaar onder de arm en ga minstens een stuk of tien panden bezichtigen. Voor een vakantiewoning moet je vaak op je buikgevoel afgaan. Je moet je goed voelen op die plek. Kijk ook goed uit voor verborgen gebreken. Laat je eventueel begeleiden door iemand die er wat van kent. Ben je de taal niet machtig, zoek dan ook iemand die kan vertalen. Een huis kopen in een vreemd land is niet hetzelfde als een pintje bestellen.

De administratieve mallemolen

Eens je een pand gekozen hebt, zullen de papieren getekend moeten worden. Daarna komt het voor de notaris. Dit kan gerust zo'n drie maanden duren. Je zal dus nog eens over en weer moeten reizen. Zolang de akte bij de notaris niet is verleden, zal je normaal gezien de sleutel niet krijgen. Je kan dus ook nog niet beginnen met inrichten. Geduld is in dit geval een schone zaak! De akte zal ook volledig in het Spaans zijn. Lees de akte grondig na en ben je het Spaans niet machtig, laat dan alles vertalen. Notariële akten zijn flink ingewikkeld en één klein woordje kan soms een heel verschil uitmaken.

De inrichting

Heb je eindelijk de sleutel, dan kan je er aan beginnen! Inrichten en genieten maar. Voordeel van een eigen vakantiewoning is dat je kan komen en gaan wanneer je er zin in hebt, dat je kan blijven zo lang je zelf wil en kan, dat je je familie en vrienden op bezoek kan laten komen en dat je je huis kan verhuren als je de vaste kosten een beetje wil dekken.

Voor jezelf of om te verhuren?

Verhuren

Waarschijnlijk zal je in het begin alleen tijdens je vakantie naar je tweede verblijf kunnen komen. Heb je kinderen, dan zal het zelfs alleen tijdens de schoolvakanties kunnen. De rest van de tijd zal je vakantiewoning dus leeg staan. Misschien een goed idee om verhuren te overwegen. Je kan ter plaatse iemand aanstellen die het pand voor je behartigt en ook de schoonmaak en praktische problemen op zich neemt. Overweeg je om je pand te verhuren, dan moet je ook wel op de inrichting er van letten en niet te veel persoonlijke spullen achterlaten. Een hele kleerkast vol persoonlijke kleren is dus geen goed idee. Je kan dan wel eventueel een kamer inrichten voor persoonlijk gebruik. Deze kamer kan je dan op slot doen wanneer je vakantiewoning wordt verhuurd.

Woningruil

Ben je na enkele jaren alsnog uitgekeken op je vakantieplek? Dan kan je nog altijd aan woningruil doen. Ruil je vakantiewoning met de woning van iemand anders in pakweg Amerika. Zo kan je toch nog goedkoop met vakantie dankzij je goede investering!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…

Hoe schrijf je een zakelijke brief?Hoe schrijf je een zakelijke brief?Zakelijke brieven schrijven, hoe doe je dat? Een zakelijke brief voldoet aan enkele regels, zowel qua indeling van de br…
Koude acquisitie plegen, tips & trucs om te bellenKoude acquisitie plegen, tips & trucs om te bellenKoude acquisitie is een term voor het benaderen van particulieren en bedrijven, zonder dat zij hierom gevraagd hebben. V…
Bronnen en referenties
  • De Zondag (vastgoed en bouwen) 20 - 21 september 2014
  • http://www.gva.be/cnt/dmf20170505_02867192/aantal-belgen-met-buitenverblijf-in-spanje-meer-dan-vertienvoudigd (05.05.2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.