Solliciteren, waar kun je op letten?
Er zijn in deze tijd steeds meer mensen die hun baan verliezen. Daardoor zijn er ook steeds meer mensen die gaan solliciteren. Soms reageren er wel 200 mensen op één vacature en daardoor kan het moeilijker worden om geselecteerd te worden voor een persoonlijk gesprek.
Zoek een gepaste vacature
Bij veel reacties op één vacature zal het bedrijf waar je solliciteerde op C.V. gaan selecteren. Daarbij wordt dan gekeken naar je behaalde diploma's, maar vooral naar je werkervaring. Is je werk ervaring niet relevant aan de vacature, dan heb je meer kans op een afwijzing. Dit wil niet zeggen dat je niet meer op bepaalde vacatures kunt reageren, want niet geschoten is immers altijd mis.
Let er wel op dat je niet te hoog grijpt! Wanneer je solliciteert op een vacature voor ingenieur, maar je hebt hiervoor geen diploma's en je hebt voornamelijk gewerkt in een supermarkt achter de kassa, dan kun je natuurlijk wachten op een afwijzing.
Verdiep jezelf in het bedrijf
Als je een geschikte vacature gevonden hebt, is het belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf waar je graag wilt solliciteren. Hoe groot is het bedrijf? Hebben ze meerdere vestigingen? Hoeveel personeel is er in dienst? Wat doet het bedrijf? Wanneer je weet waar het bedrijf voor staat en wat ze willen uitstralen kun jij daar je sollicitatie op aanpassen. Hierdoor vergroot je je kans op een persoonlijk gesprek, want jouw sollicitatie zal dan beter aansluiten bij het werknemers-profiel waar het bedrijf naar op zoek is.
Zorg dat je sollicitatie opvalt
Je kunt tegenwoordig op verschillende manieren solliciteren. Bijvoorbeeld via email, een online sollicitatie formulier, per post, telefonisch of persoonlijk. Hoe je ook solliciteert, zorg ervoor dat je opvalt tussen de honderden andere sollicitanten! Dat hoef je niet te doen door heel opvallend gekleurd briefpapier te gebruiken, of elke dag te bellen. Doe het subtiel en hou het netjes.
Telefonisch contact is ten alle tijden de snelste manier van solliciteren. Wees tijdens het telefoon gesprek altijd correct en beleefd, zorg dan ook dat je de ander uit laat praten. Bedank aan het eind van het gesprek de betreffende persoon voor zijn vrijgemaakte tijd.
In sommige gevallen kan er gelijk een afspraak gemaakt worden voor een gesprek. In andere gevallen kan het zo zijn dat je alsnog een sollicitatie op moet sturen. Het fijne aan telefonisch contact is dat je soms nog wat extra informatie over de vacature kan inwinnen.
Door persoonlijk bij het bedrijf langs te gaan en daar een sollicitatie brief met C.V. achter te laten val je ook meer op. Op deze manier laat je zien dat je oprecht in de baan geïnteresseerd bent en zo weet het bedrijf meteen wie ze voor zich hebben. Kleedt jezelf ,op het moment dat je naar het bedrijf toe gaat, representatief en passend bij het bedrijf. Kom jij in je joggingbroek bij een accountant kantoor aanlopen, zal je lang niet zo serieus worden genomen dan wanneer jij in een nette donkere spijkerbroek met daarop een colbert en nette blouse aan komt.
Je kunt, ongeveer een week nadat je de sollicitatie hebt verstuurd en nog niks hebt gehoord, zelf telefonisch contact opnemen met het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Op deze manier laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de baan. Bel maar één keer, je wilt ook niet te opdringerig overkomen!
Ook kun je opvallen door de tekst in jouw brief anders te formuleren dan anderen. Vaak zie je bijvoorbeeld onderaan de brief de volgende zin staan:
Hopende dat deze brief u aanleiding geeft mij uit te nodigen voor een persoonlijke kennismaking. Probeer eens wat originelers te verzinnen, maar wel iets dat toch netjes blijft! Bijvoorbeeld:
Uitkijkend naar uw reactie, hoop ik dat u na het lezen van deze brief enthousiast bent geworden en mij uitnodigt voor een persoonlijke kennismaking. Let er natuurlijk wel op dat het ene bedrijf formeler is dan het andere en misschien juist het eerste voorbeeld meer kan waarderen. Daarom nogmaals, het is belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf waar je wilt solliciteren!
Geselecteerd voor een gesprek, en dan?
Graag wil ik eerst even melden dat, wanneer je een afwijzing krijgt, het verstandig kan zijn om toch nog even contact op te nemen met de werkgever. Je kunt dat achterhalen wat de reden is van de afwijzing en daar bij je volgende sollicitatie misschien rekening mee houden.
Wanneer je geselecteerd bent voor een persoonlijk gesprek, bereid je dan goed voor. Probeer te bedenken wat er tijdens een gesprek gevraagd zou kunnen worden. De werkgever heeft jou C.V al bekeken en weet dus al wat jouw werkervaringen zijn en welke diploma's jij hebt behaald. Hij zal graag van jou willen weten, waarom je bij het bedrijf wilt werken? Waarom je deze baan graag wilt? En wat jou nou zo bijzonder maakt dat hij jou aan zou moeten nemen?
Bij dat soort vragen komt het weer van pas dat je jezelf al hebt verdiept in het bedrijf voordat je een sollicitatie verstuurde. Heb je je nog niet verdiept? Ga dit dan alsnog doen, zodat je niet met je mond vol tanden zit tijdens het gesprek. In dit gesprek mag je natuurlijk zelf ook vragen stellen. Probeer van te voren te bedenken wat je graag zou willen weten. Door vragen te stellen tijdens het gesprek laat je zien dat je ondernemend bent en goed voorbereid. Let wel, een eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Ga dus bijvoorbeeld niet gelijk vragen hoeveel je zal gaan verdienen. Dit wordt vaak pas in een tweede gesprek besproken.
Het is van belang dat je tijdens een gesprek ook representatief overkomt. Kleed je nu dus ook weer netjes en passend bij het bedrijf. Zorg dat je haar netjes zit en niet voor de ogen hangt. Overdrijf niet met make-up en wees subtiel met parfum. Je kunt hier ook denken aan je accent.
Nog een heel belangrijk punt, zorg dat je op tijd op de afgesproken locatie bent. Liever tien minuten te vroeg, dan drie minuten te laat!
Hoe gaat het verder na het eerste gesprek?
Aan het einde van het eerste gesprek wordt meestal verteld hoe lang het zal duren voor je hoort of je terug mag komen voor een tweede gesprek. Vaak gaat dit telefonisch, maar er zijn ook bedrijven die bellen als je op tweede gesprek mag komen en mailen als de keuze helaas niet op jou is gevallen.
Een tweede gesprek kan door andere mensen gevoerd worden dan het eerste gesprek. Denk hierbij bijvoorbeeld dat er een directeur bij zal zitten of een rayonleider. Vaak wordt er in dit gesprek wat meer informatie gedeeld over het bedrijf, hoe ze te werk gaan, wat de arbeidsvoorwaarden zijn, de loonschalen en meer van dit soort zaken.
In de meeste gevallen zal er na de tweede gesprekken een keuze gemaakt worden wie er aangenomen zal worden voor de openstaande functie. Maar ook hier geldt dat elk bedrijf hierin ook zijn eigen procedure heeft. Sommige bedrijven willen dat sollicitanten bepaalde testen ondergaan, zoals bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest, om aan de hand hiervan te kunnen zien of de persoon in kwestie bij het bedrijf past.
Aangenomen?
Als je het goede nieuws hebt ontvangen dat je bent aangenomen zullen er afspraken gemaakt worden omtrent het arbeidscontract. Over het salaris, het aantal uren dat je gaat werken, vakantiedagen, proeftijd, eventuele geheimhouding en meer van dat soort zaken. Deze afspraken zullen in het contract worden opgenomen en deze wordt door beide partijen ondertekend, vaak in tweevoud.
Lees het contract altijd goed door voor je het ondertekend, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Veel succes met solliciteren!