Starten als deeltijd ondernemer

Starten als deeltijd ondernemer Stoppen als werknemer en starten als zelfstandige neemt de nodige risico’s met zich mee. Door het ondernemen te combineren met een baan, kunt u de risico’s spreiden. Veel werknemers zien het als een ideaal om ZZP’er te worden. Niet meer voor een baas werken heeft namelijk de nodige voordelen. De onzekerheid over de toekomst is het grootste struikelblok. Gaat u in de toekomst voldoende opdrachten krijgen? Wat gebeurt er bij ziekte? Als zelfstandige heeft u geen vangnet in de vorm van de WIA. Er zijn mogelijkheden om hier verzekeringen tegen af te sluiten, maar dat is een grote kostenpost. Door vanuit loondienst als zelfstandige te beginnen kunt u de risico’s beperkt houden.

Als parttime ondernemer starten

Als deeltijd ondernemer kunt u zich inschrijven bij de KvK. U kunt het beste eerst een gesprek aanvragen voor advies. Zij kunnen u verder helpen welke stappen u moet zetten en waar u om moet denken. In het gesprek kunt u ook gelijk de haalbaarheid toetsen van uw ambitie. Zij kunnen u ook in contact brengen met de juiste instellingen om uw doelen te bereiken. Overleg uw plannen wel eerst met uw huidige werkgever. Dit geldt zeker in het geval u gaat ondernemen in dezelfde branche of dezelfde werkzaamheden als zelfstandige gaat verrichten. In dat geval is het ondernemerschap vaak niet te combineren met een baan. Het gevaar van belangenverstrengeling is namelijk groot.

Inkomsten worden belast

De inkomsten die uit het ondernemerschap voortvloeien vallen onder de noemer “resultaat uit overige werkzaamheden” voor de Belastingdienst. De inkomsten worden opgeteld bij uw inkomsten uit loondienst. Er geldt een extra vrijstelling in de vorm van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aantonen minimaal 1.225 uren als zelfstandige te werken (urencriterium). Deze extra aftrek maakt het aantrekkelijk om als zelfstandige te werken. U moet de uren dus maken naast uw baan in loondienst. U doet er verstandig aan om een administratie bij te houden waar de gewerkte uren per dag uit blijken. Een hele dag in een winkel wachten op klanten die niet komen wordt niet gezien als werkuren. Op het internet op zoek gaan naar nieuwe klanten mag u wel meetellen.

Denk om de verzekeringen

Als ZZP’er moet u stil staan bij het belang van het verzekeren. Hierbij kunt u denken aan het risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hiervoor kunt u zich wenden tot een verzekeringsmaatschappij. Een alternatief is het UWV. Binnen 13 weken na beëindiging van de verplichte werknemersverzekering via uw werk of uitkering, moet u zich aanmelden. In het geval u gedeeltelijk in loondienst blijft, geldt de termijn van 13 weken niet. U kunt zich ieder willekeurig moment alsnog aanmelden.

Sta ook stil bij het aansprakelijkheidsrisico. Wat gebeurt er als u aan een opdrachtgever schade aanricht of een ondeugdelijk advies verstrekt waar schade uit voort komt? Om deze risico’s te dekken kunt u een AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen of bedrijven) afsluiten. De gereedschappen of het apparatuur dat u gebruikt voor de uitoefening van uw bedrijf vallen niet onder de inboedelverzekering. Hiervoor moet u een aparte zakelijke verzekering voor afsluiten. Tot slot is het belangrijk om stil te staan bij het pensioenopbouw. Een zelfstandige bouwt geen pensioen op. U zult zelf geld moeten reserveren voor uw oude dag.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Ondernemersaftrek 2021Ondernemersaftrek 2021Wat is de ondernemersaftrek 2021, hoeveel is het, welke zakelijke posten? Welke aftrekposten vallen onder de ondernemers…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
Zelfstandigenaftrek 2021 & oudedagsreserve 2021Zelfstandigenaftrek 2021 & oudedagsreserve 2021Met de zelfstandigenaftrek 2021 en 2022 verlaagt u de belastbare winst en met de fiscale oudedagsreserve FOR 2021 versch…

Wat zijn waardevolle boeken?Wat zijn waardevolle boeken?De handel in tweedehands boeken is snel aan het groeien, maar wat bepaalt precies de waarde van een een tweedehands boek…
Wat is een werknemersschadeverzekering (WSV)?Wat is een werknemersschadeverzekering (WSV)?De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade aan de werknemer gaat zeer ver. De werkgever is zelfs nog aan te sprek…
Bronnen en referenties
  • http://starters.zzpnodig.nl/zzp/starters/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.