MLM – dat is toch zo’n piramidespel?

MLM – dat is toch zo’n piramidespel? De twee lijken nogal op elkaar en worden daarom gemakshalve vaak over één kam geschoren. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen piramides en netwerk marketing (ook wel MLM (Multi Level Marketing) genoemd), nog afgezien van dat de eerste illegaal is.

MLM vs. piramide

Het belangrijkste kenmerk van een piramidespel is wel dat er geld ingelegd moet worden in ruil voor niets anders dan een vage hoop op winst, als en zolang maar genoeg mensen hetzelfde (blijven) doen.

MLM daarentegen is in essentie een distributiemethode voor de verkoop van producten of diensten, gekoppeld aan een staffelsysteem van commissies. Naar keuze, maar niet verplicht, kunnen aanvullend bonussen verdiend worden met het werven van andere verkopers.

Hoger inkomen dan de top

In dat laatste geval hebben deelnemers van het eerste uur een grotere kans op een flink inkomen dan latere deelnemers. Maar niet per definitie – late instappers kunnen nog steeds meer gaan verdienen dan hun voorgangers, zolang ze er maar hard voor werken. Ze zullen zogezegd meer hengeltjes moeten uitwerpen in een reeds ruim beviste vijver. Ook hierin onderscheidt MLM zich van piramides (en trouwens ook van ‘gewone’ bedrijven!), waar het onmogelijk is meer op te strijken dan degene die aan de top staat.

Product of gebakken lucht verkopen

Bonafide MLM-bedrijven vragen aan nieuwe deelnemers een instapgeld in de vorm van de aankoop van een startpakket producten voor eigen gebruik. Deze producten kunnen met winst worden doorverkocht, waarmee de verkoper of distributeur de mogelijkheid van een inkomen heeft. Meestal is support vanuit het moederbedrijf beschikbaar, in de vorm van trainingen en/of promotiemateriaal. In een piramide is geen andere vorm van inkomen mogelijk dan via het ronselen van voldoende andere mensen, en in die taak sta je meestal moederziel alleen.

Veel deelnemers nodig

Een grote hoeveelheid deelnemers is conditio sine qua non om beide systemen in stand te houden. In MLM zijn alle deelnemers per definitie klanten en gebruikers van het product, en daarmee net zo onontbeerlijk voor het voortbestaan van de organisatie als afnemers dat zijn voor een traditioneel bedrijf.

Wanpraktijken

De industrie heeft een slechte naam gekregen door uitschotten als Ponzi en Madoff, die met uitgekiende piramideschema’s honderden mensen benadeelden alvorens tegen de lamp te lopen. Duistere lieden kunnen ook binnen MLM parasiteren op nieuwelingen, door misbruik te maken van goedgelovigheid en onervarenheid. Een dergelijk gebrek aan integriteit is echter niet uniek voor MLM; ook in de financiële wereld en de farmaceutische industrie, om maar een paar bedrijfstakken te noemen, zijn voorbeelden te over van soortgelijke wanpraktijken. Maar daarmee is nog niet elke bank, elke farmaceut en elk MLM bedrijf corrupt.

Netwerk marketing is een jonge industrie en heeft nog veel te leren. Er moet nog een hoop water door de zee om het imago naar een minder piramide-geladen niveau te brengen. Maar met 11 miljoen betrokken mensen is deze bedrijfstak een serieuze speler geworden die niet meer weg te denken is uit de marktplaats.
© 2010 - 2024 Moda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van netwerkmarketingDe kracht van netwerkmarketing ligt in 1 simpele zin: "Je wordt succesvol wanneer je voldoende anderen geholpen hebt suc…
MLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, multi level marketing, netwerk marketing en relatiemarketing. Bijna iedereen heeft er wel van gehoord maa…
MLM – wat is dat nou eigenlijk precies?MLM – wat is dat nou eigenlijk precies?Multi Level Marketing (MLM), ook bekend als netwerkmarketing, heeft vele gezichten. Voor de één staat het gelijk aan de…

Waarom bijna iedereen faalt in MLMWaarom bijna iedereen faalt in MLMEén van de meest genoemde bewijzen dat netwerkmarketing (ook wel MLM genoemd) niet werkt, is het feit dat 70% van de sta…
Wat heb je nodig om ZZP-er te worden?Een zelfstandige zonder personeel of ZZP-er moet anno 2010 nog wel wat weten om het hoofd boven water te houden. Alleen…
Bronnen en referenties
Moda (10 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.