De kracht van netwerkmarketing

De kracht van netwerkmarketing ligt in 1 simpele zin: "Je wordt succesvol wanneer je voldoende anderen geholpen hebt succesvol te worden." Het succes van netwerkmarketing ligt in een combinatie van een aantal factoren. Het is niet realistisch om te denken dat je met netwerkmarketing snel rijk kunt worden. Het is gewoon hard werken maar het werpt na verloop van tijd extra grote vruchten af!

Wat is netwerkmarketing eigenlijk?

Netwerkmarketing, ook wel Multi Level Marketing genaamd, is een van de oudste promotiemiddelen die er bestaan. Het principe is vrij simpel: namelijk producten of diensten, door middel van zo weinig mogelijk tussenstappen, aanbieden aan de eindgebruiker. In de meeste organisaties gebeurt dit door middel van zelfstandige distributeurs of consultants, die de schakels groothandelaar en kleinhandelaar vervangen.

Doordat deze 2 tussenstappen worden vermeden kunnen kosten voor promotie en distributie anders worden aangewend.

Meestal wordt een deel aangewend om de goederen of diensten aan een lager tarief aan te bieden aan de eindgebruiker, een tweede deel wordt gebruikt om de distributeurs of consultants een directe commissie te betalen en een passief inkomen, en een derde deel om nieuwe distributeurs of consultants aan te brengen en op te leiden hetzelfde te doen.

In elk geval zijn de kosten lager dan de gebruikelijke manier van aan de man brengen, namelijk: Fabrikant -> Groothandel(s) -> Kleinhandelaar(s) -> Eindgebruiker

De echte promotie gebeurt vooral door middel van "mond aan mond"- reklame omdat de distributeurs meestal binnen hun vriendenkring promoten en die vriendenkring op hun beurt hun vriend willen helpen door reklame te maken voor die vriend.

Terminologie gebruikt in relatiemarketing

Verder in dit artikel ga ik dieper in detail treden over MLM. U zal een aantal termen tegenkomen die u misschien nog nooit gehoord heeft. Opdat u alles kan begrijpen wat ik beschrijf, lijst ik eerst een paar woorden en hun verklaringen op die gebruikt worden door MLM bedrijven:

 • Upline:Een verticale lijn distributeurs of consultants boven uzelf als medewerker, degene die u heeft binnengebracht, die op zijn beurt door die baarboven is binnengebracht, enz...
 • Downline: Medewerkers die door jou werden aangebracht en aangebracht door de door jou aangebrachte medewerkers.
 • Sponsor: Degene die jou heeft aangebracht en degene die je moet helpen slagen.
 • Level: de horizontale diepte waarin een medewerker zich ten opzicht van jou bevindt, zowel in je upline als downline. Bijvoorbeeld: jij brengt x aan, dan is x jouw level 1. Als x nu y aanbrengt, dan is y jouw level 2
 • Dupliceren: Een goed MLM bedrijf heeft reeds een bewezen stappenplan. Met dupliceren wordt bedoeld dat jij de werkwijze van je sponsor hanteert en die aanleert aan jouw medewerkers. Op die manier krijg je automatisch uitbreiding van je netwerk.
 • Commissie: Een rechtstreekse verdienste, meestal een vast bedrag of een percentage op directe verkoop of aanbieding
 • Passief inkomen: Inkomen waar je niks meer voor moet doen. Meestal een kleiner percentage op de consumptie van al je klanten en die van je medewerkers.
 • Residuaal inkomen: een bedrag dat maandelijks terug op je rekening wordt gestort.
 • QS (Quick Start): Een bonus, meestal voor de sponsor wanneer zijn rechtstreekse medewerker een objectief behaald. Dit omdat ervanuit gegaan wordt dat die sponsor hem geleerd heeft hoe hij die kon bereiken.
 • PQS (Personal Quick Start): Bonus die je zelf ontvangt omdat je een objectief behaald hebt waarmee je business een snelle start neemt. Deze bonussen zijn meestal gemakkelijk te behalen en dienen om je inschrijvingsgelden gemakkelijk terug te verdienen.

Hoe kan je nu geld verdienen met Multi Level Marketing?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het bedrijf waarmee je samenwerkt, maar de verschillende types inkomstenstromen zijn in de meeste gevallen hetzelfde. We onderscheiden 7 types:
 1. Directe verkoopscommissie
 2. % passief inkomen op de consumptie van jouw eigen klantenbestand
 3. Commissie voor het aanbrengen en opleiden van een nieuwe medewerker door jou aangebracht
 4. Commissie voor het aanbrengen en opleiden van een nieuwe medewerker aangebracht door een medewerker uit jouw downline
 5. Commissie op de directe verkopen gegenereerd door jouw downline
 6. % passief inkomen op de consumptie van het klantenbestand van heel jouw downline
 7. Verhoging van commissies, passief inkomen door het verwerven van een hoger niveau

Niet alle MLM bedrijven bieden alle 7 inkomstenstromen gelijktijdig aan, meestal een 4-tal van deze 7.

Is netwerkmarketing dan geen piramidesysteem?

Omtrent het gebruik van het woord piramidesysteem zijn vele misverstanden. Het is inderdaad een feit dat vele mensen netwerkmarketing als een piramidesysteem aanzien. U moet weten dat een piramidesysteem verboden is in verschillende landen omdat een piramidesysteem een medewerker betaalt voor het binnenbrengen van nieuwe medewerkers. Waarbij het systeem niet meer draait om het product en de verkoop ervan. Dit is verboden!
Als een bedrijf dit systematisch hanteert dan worden medewerkers overtuigd op alle mogelijke manieren om zich aan te sluiten en daarna volledig in de kou gelaten, want de sponsor werd betaald. Waarom zou hij dan nog tijd in jou steken?

Dit is het enige wat een systeem tot een piramide maakt, niet de structuur die lijkt op een piramide!
Bekijk eens elk normaal bedrijf, het bedrijf waarin jij werkt. Is het niet zo er een CEO is, die een directiecommitee heeft, waaronder een aantal departementshoofden staan, waaronder dan weer vele medewerkers hun werk doen voor diegene daarboven? Hoe zou die structuur eruit zien, denk je?

Je moet dus goed opletten wanneer je je aansluit bij een netwerkmarketing-bedrijf, welke verdienste er worden uitgedeeld. Vooral op het internet heersen echte piramidesystemen zoals wordt betaald om mails te lezen, betaal 5 euro en zoek 5 vrienden die ook 5 euro betalen enz...

Hoe kies ik nu een goed netwerkmarketingbedrijf?

Hier volgen een aantal zaken die cruciaal zijn voor een stevige MLM onderneming:

 • Bestaat de onderneming al lang? Een goed relatiemarketingbedrijf bestaat al langer dan vandaag en is een gevestigde waarde binnen de maatschappij. Natuurlijk moeten nieuwe bedrijven de kans krijgen om zich op te bouwen en kunnen deze wel degelijk deugen, maar dan moet je goed hun regels lezen.
 • Bij een goed MLM systeem staat het product of de dienst centraal en is het aanbieden daarvan de grootste verdienste. Dit wil niet zeggen dat je na verloop van tijd niet meer zal verdienen met je netwerk, maar het aanbod van diensten of producten moet centraal staan bij het aanwerven van nieuwe medewerkers.
 • Om goed te zijn, zou dit bedrijf je niet mogen betalen om een nieuw lid aan te werven, wel om deze nieuwe medewerker te helpen succes te boeken, bepaalde targets te behalen enz... Eigenlijk wordt je vergoed omdat je in de tijd die je investeert in je nieuwe medewerker het product niet aan de man kan brengen.
 • Ga eens op onderzoek in krantenartikels, magazines, bedrijvenbladen van gevestigde waarden zoals Trends-magazine of het bedrijf een goede reputatie heeft.
 • Het product of dienst zelf. Is het iets dat je echt moet "verkopen"? Zijn het producten die eigenlijk een overbodige luxe zijn of diensten die je dagdagelijks nodig hebt. Dit zal natuurlijk een grote invloed hebben op jouw directe verdiensten.
 • Zorg ervoor dat klanten, consumenten het product meermaals moet kopen of betalen anders kan je niet echt een goed passief inkomen opbouwen. Als het telkens gaat over een eenmalige verkoop dan zal je heel snel opgeven omdat je er teveel tijd in moet investeren.
 • Wat is de klantentevredenheid? Omdat netwerkmarketing draait rond mond-aan-mond reklame is het belangrijk dat de consument tevreden is over het aanbod.

Betrouwbare netwerkmarketingbedrijven in de Benelux:

 1. Euphony: dit bedrijf is reeds meer dan 10 jaar actief in verschillende landen o.a. in België, Nederland, Engeland, Duitsland, Portugal, Ierland en Tsjechië. Het bedrijf heeft exclusiviteitscontracten met gevestigde nutsvoorzieningen aanbieders zoals Mobistar, Citibank, Luminus, KPN, Greenchoice, euVOX,.... Zij bieden namelijk diensten aan die iedereen heeft en maandelijks moet betalen, alleen met een korting die tot 40% kan oplopen. We spreken hier over goedkoper bellen met je vaste lijn en gsm, electriciteit en gas, creditcard, mobiel internet en ADSL. Dit betekent dat je als consultant mensen helpt besparen op wat ze al hebben en je passief inkomen bestaat uit een percentage van al die maandelijkse facturen.

Als netwerker verdien je een passief op alle aangeboden diensten van je medewerkers en een rechtstreekse verdienste wanneer nieuwe medewerkers hun eerste target behalen. Dit is het enige bedrijf die ik ken die alle 7 de inkomenstenstromen aanbiedt. Hier kan je reeds een mooi beroep van maken door enkel binnen je vriendenkring te blijven. Je hoeft dus niet naar onbekenden te gaan.
 1. Kleeneze: dit bedrijf is actief in verschillende landen en produceerd eigen producten voor huishoudelijke taken. Ze geven 2 x per jaar een catalogus uit. Als distributeur verdeel je het catalogus in je buurt uit, gaat het weer ophalen enkele dagen later met de bestelling en je verdient commissie op de bestelde producten. Je verdient ook commissie op alle bestelde producten van je medewerkers. Hier zal je voornamelijk met onbekenden worden geconfronteerd.
 2. DHS club: is een organisatie die draait rond koopkracht. Je deelt gratis kortingskaarten uit die consumenten een korting tot 70% geven op online aankopen bij aangesloten winkelpartners. Jij verdient een percentage op alle verkopen van jezelf en je medewerkers. Dit is een gemakkelijke manier van bijverdienen alhoewel de verdienste vrij beperkt zijn waardoor je veel meer prospectie zal moeten doen.
 3. Herbalife: is gespecialiseerd in voedingsproducten om een gezond lichaam te verkrijgen. Wil je afvallen of verzwaren, spieren kweken of gewoon actiever worden, dan kunnen hun producten helpen. De producten zijn vrij duur, je moet een voorraad aanleggen alvorens je ze kan gaan verkopen, maar in ruil krijg je een hoge verdienste. Deze producten zijn moeilijker te verkopen omdat niet iedereen ze nodig heeft. Opnieuw geld hier een passief inkomen op de aankopen van jouw klanten en die van je medewerkers.

Is Multi Level Marketing iets voor mij?

Dit is een keuze die je zelf moet maken. Niemand kan je verplichten iets te doen en wanneer je wilt bijverdienen moet je je goed voelen bij wat je doet. De keuze van het bedrijf is hier ook een belangrijke factor. Ben je een geboren verkoper dan ben je beter met een bedrijf die hoge commissies betaald voor verkoop. Ben je een leider of trainer, dan ben je beter af met een bedrijf die goed beloont voor het opleiden en helpen van nieuwe medewerkers.
Belangrijk is dat je een goede sponsor hebt die niet uit is op geld, maar op het helpen van mensen succes te boeken. Die zal je helpen met de opstart van je bijverdienste, jou de geheimen van netwerkmarketing aanleren en je hogerop doen geraken.
Voor relatiemarketing heb je geen specifieke opleiding nodig of je nu een diploma hebt of niet, wat je afkomst ook is iedereen kan het. Alleen geven mensen vaak op omdat ze denken dat het gemakkelijk geld verdienen is.
Je moet weten dat netwerkmarketing tijd kost! Het zijn geen snel rijk programma's, maar echte opportuniteiten waarvoor je moet werken.
© 2009 - 2024 Kime, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MLM wat is dat nou eigenlijk precies?MLM wat is dat nou eigenlijk precies?Multi Level Marketing (MLM), ook bekend als netwerkmarketing, heeft vele gezichten. Voor de één staat het gelijk aan de…
Netwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing, je financiële lot in eigen handNetwerkmarketing is een distributiemethode waarbij klanten nieuwe klanten enthousiasmeren. Bedrijven die op die manier h…
MLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, multi level marketing, netwerk marketing en relatiemarketing. Bijna iedereen heeft er wel van gehoord maa…
Wonen en leven als een vorst in een goedkoop landWonen en leven als een vorst in een goedkoop landNederland is een uitstekend land om te wonen en te leven. De gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld, we hebben…

No budget marketingSommige bedrijven hebben enorme marketingbudgetten, bij andere ontbreekt het überhaupt aan een marketing afdeling. Dat w…
Wat is eventmarketing: populair marketingmiddelEvenementen hebben een grote economische betekenis voor zowel publieke als private betrokken van het gebied waarin een e…
Bronnen en referenties
 • Websites van partners: euphony, kleeneze, dhs en herbalife.
 • Info over netwerkmarketing uit eigen reeds meer dan 5 jaar ervaring.
Kime (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.