Motiveer je personeel, en maak ze echte MEDEwerkers

Motiveer je personeel, en maak ze echte MEDEwerkers Goed en verstandig omgaan met personeel is een must, zodat je optimaal van je vakbekwame mensen kunt profiteren. Als je prettig en respectvol met medewerkers omgaat vinden ze het fijn in jouw bedrijf of onder jouw leiding te werken. Gemotiveerd personeel is een groot goed, want ze doen een stap extra. Je personeel is je grootste kapitaal. Maak slim rendement op dat kapitaal!

Altijd wel iets aan de hand met personeel

" Ik wens je veel personeel toe", is een ouderwetse verwensing uit de middenstand. Omdat je met personeel constant problemen ondervindt en gedonder hebt, waar je als eenmansbedrijf geen hinder van hebt. Natuurlijk is het zo dat er met medewerkers altijd wel iets aan de hand is. Maar met een gemotiveerd team enthousiaste medewerkers versla je wel beter de concurrentie.

Personeel is je grootste kapitaal

Het belangrijkste bezit van een onderneming zijn de klanten. Want zonder voldoende afnemers heb je als bedrijf immers geen bestaansrecht en kun je de deuren van de tent beter sluiten. Klanten krijg je als je het goed doet als bedrijf, mede omdat je gemotiveerde medewerkers in dienst hebt die begrijpen wat de klant verwacht. Je medewerkers vormen dan ook je grootste kapitaal als ondernemer.

Motiveer je medewerkers

Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je van nature en oorsprong misschien in de eerste plaats een geweldige vakman bent die recent voor zichzelf is begonnen en die nog niet de gelegenheid heeft gehad zich uitvoerig voor te bereiden in zijn nieuwe rol als leider. Logisch dat je dan niet gelijk over alle kwaliteiten beschikt om mensen te enthousiasmeren en het maximale rendement uit ze te halen.

Opleiding

Er zijn verschillende mogelijkheden om je als (beginnende) ondernemer of manager te trainen hoe je op plezierige en effectieve manier je mensen kunt motiveren en leiding kunt geven. Vooral nuttig om zo’n training te volgen, als je weet dat omgaan met mensen niet je allersterkste punt is en je beseft dat je op het punt van leidinggeven nog het nodige kunt opsteken. Leidinggeven is echter een vak dat je kunt leren ook indien je er van nature minder aanleg voor hebt. Bovendien zijn er universele regels, waarvoor je geen opleiding hoeft te volgen, maar die heel goed van pas komen in de omgang met medewerkers, zoals:

Heb ik het goed gedaan of hebben wij het goed gedaan

Als het gaat om communicatie met medewerkers, onder vier ogen of in een vergadering, let er dan goed op wanneer je de ikvorm en wanneer je de wijvorm gebruikt. Het is heel simpel:
  • Als jij als leidinggevende een taak iets minder goed hebt gedaan dan heb jij het niet goed gedaan en geef je dus ruiterlijk je misser toe, maar als je medewerker ondanks al zijn inspanning de klus helaas niet tot een goed einde heeft weten te brengen, dan vind je het vervelend dat het ons als bedrijf niet is gelukt.
  • Als je bijvoorbeeld vindt dat het vaak te lang duurt eer je medewerkers de telefoon opnemen, dan breng je ter sprake dat je graag wil dat wij voortaan de telefoon eerder opnemen, en dus niet dat jullie voortaan sneller opnemen.
  • Deel het succes: als jij als directeur persoonlijk een mooie opdracht hebt binnen gehaald, dan vertel je enthousiast aan je personeel dat wij een grote opdracht hebben binnengehaald. En dat is ook niet meer dan terecht, want voorafgaande aan het noteren van de order bij de klant, is er een offerte gemaakt en ander voorwerk verricht door je medewerkers. En de klant is meerdere malen vriendelijk en deskundig door hen te woord gestaan, wat er mede toe heeft bijgedragen dat jij de order mocht opschrijven.

Erkenning en waardering

Mensen werken om het geld, maar liefst niet om het geld alleen. Zonder belangstelling, erkenning en waardering, van hun collega’s en hun baas, is er weinig aan en kunnen ze ook niet optimaal functioneren. De sport, met name het volleybal laat heel mooi zien hoe belangrijk waardering bij succes, respectievelijk erkenning bij mislukking wel kan zijn: bij ieder punt en ook bij ieder tegenpunt delen de spelers het succes c.q. de teleurstelling via rituele aanrakingen. In de voetbalsport bedankt de spits zijn medespeler voor de mooie voorzet, of hij excuseert zich dat hij die voorzet heef verprutst. En de trainer die op de bank heeft gezeten zegt dat wij goed presteerden of dat wij fouten maakten.

Financiële beloning

Menig bedrijf laat de beloning en salariëring mede afhankelijk zijn van de winst. Dat kan in de vorm van een winstdelingsregeling, tantième, variabele eindejaarsuitkering. Je kunt ook (certificaten van) aandelen laten aanschaffen door je personeel. De financiering kan in de vorm van een gunstige lening die periodiek wordt afgelost met een deel van de eindejaarsuitkering.
Bij dergelijke regelingen bereik je ook dat de medewerkers elkaar onderling corrigeren als er iets mis dreigt te gaan:
  • Zeg Marloes denk je wel aan ons tantième ?
  • He Jan hou je er rekening mee dat ik aandelen heb!

Saamhorigheidsgevoel

De saamhorigheid, motivatie en teamgeest kunnen daarnaast worden vergroot, via goede info op Intranet, personeelsblad, af en toe borreltje na werktijd, personeelsfeest, sinterklaasfeest voor de kinderen van het personeel etc.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leidinggeven door duidelijke en expressieve communicatieLeidinggeven door duidelijke en expressieve communicatieLeidinggeven is eigenlijk het proces van beïnvloeding door duidelijke en expressieve communicatie. Een goede leidinggeve…
Betrokkenheid personeel / medewerkersBetrokkenheid personeel / medewerkersEr zijn uiteenlopende manieren om personeel betrokken te houden bij de organisatie, maar carrièremogelijkheden doet het…
Organisatiepsychologie & HRMBij verandering en ontwikkelingsprocessen binnen een organisatie speelt de organisatie psychologische factor een grote r…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…

Absurde inkomensverschillen meestal contraproductiefAbsurde inkomensverschillen meestal contraproductiefIs een directeur die 5.000.000 per jaar verdient, tien keer vakbekwamer en meer succesvol voor de onderneming dan eentje…
MLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, start een eigen zaak zonder risicoMLM marketing, multi level marketing, netwerk marketing en relatiemarketing. Bijna iedereen heeft er wel van gehoord maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 07-04-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.