Betrokkenheid personeel / medewerkers

Betrokkenheid personeel / medewerkers Er zijn uiteenlopende manieren om personeel betrokken te houden bij de organisatie, maar carrièremogelijkheden doet het per definitie goed.

Carrièrepad

De mogelijkheid om een carrièrepad binnen het bedrijf te doorlopen is veel jonge mensen een reden om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Vaak zijn er budgetten voor bepaalde cursussen/trainingen beschikbaar en liggen er leuke en zinvolle vervolgfuncties in het verschiet.
Wat nogal eens vergeten wordt is de begeleiding van junior en medior potentieel. Niet iedereen is geschikt om bijvoorbeeld leiding te geven of consultancy. Het kan wellicht goed zijn voor CV dat je leiding hebt gegeven, maar het mag niet ten kosten gaan van de bedrijfsresultaten en je personeel. De begeleider, coach, mentor is een man of vrouw die het klappen van de zweep kent, mensenkennis heeft en je, zonder betuttelend te worden, kan begeleiden in je loopbaan. Dat wil ook wel eens “behoeden” betekenen.

Programma

Als je een dergelijk programma op wilt stellen, zal de doorstroom ook opgepakt moeten worden. Je potentials op allerlei niveaus moeten in beeld zijn en de aanwas moet toereikend zijn. Iedereen weet dat goed personeel je grootste goed is, dus absoluut zinvol om je mensen binnen boort te houden.
De meeste multinationals hebben een apart bedrijfsonderdeel voor dergelijke programma’s, maar een middelgroot bedrijf kan in een kleinere vorm ook een dergelijk programma opzetten en beheren.

Zorg er altijd voor het huidige personeelsbestand in kaart is. Dat wil zeggen:
  • waar staan de personeelsleden
  • waar willen ze naar toe
  • wat zijn de skills
  • waar liggen de uitdagingen

Er vanuit gaande dat de bestaande organisatie goed in beeld is, is het in beeld krijgen waar “de gaten” zitten geen probleem meer. Hiermee zijn de skills voor nieuw personeel ook in beeld. Deze informatie is nodig om een begin te maken voor instroom en doorstroom.

Wat betekent dit alles voor de medewerker?

De basis ligt in het feit dat een dergelijk professioneel opgezet Human Capital-programma allerlei kansen kan bieden aan iedereen met talent en de wens om zich te ontwikkelen.
De begeleiding kan de juiste cursussen/trainingen aanreiken en extra aandacht voor communicatie. Allerlei aspecten die in de toekomst op allerlei niveau nog steeds enorm zinvol zijn.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HRM, wat is dat nou eigenlijk?HRM, wat is dat nou eigenlijk?HRM, waarschijnlijk heeft u er wel eens over gehoord. Personeelsbeleid en personeelsmanagement worden tegenwoordig steed…
Organisatiepsychologie & HRMBij verandering en ontwikkelingsprocessen binnen een organisatie speelt de organisatie psychologische factor een grote r…
Leiderschap: Theorie X en theorie YDe manier waarop managers hun ondergeschikten zien verschilt van persoon tot persoon. Douglas McGregor deed hier onderzo…
Wat is electronic Human Resource Management (e-HRM)?E-HRM staat in voor het digitaal beheren van activiteiten aangaande personeelszaken. Veel bedrijven hebben een personeel…

Thuiswerken, het ideale bijbaantje?Thuiswerken als bijbaan lijkt de nieuwe hype; steeds meer mensen in Nederland doen het. Heb je vrije tijd, behoefte aan…
Ondernemerschap, enkele ideeënOndernemerschap, enkele ideeënOndernemer zijn en een eigen bedrijf starten is voor velen een wens. De vrijheid en het eigen baas zijn is onder een gro…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.