Hoe start je als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er)

Hoe start je als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er) Is "voor jezelf beginnen" niet de droom van elke werknemer? Als je uitsluitend jezelf wilt verhuren en nog geen grote bedrijfsplannen hebt, is het niet nodig een BV of firma op te richten. Je gaat in feite als freelancer aan de slag en kunt zoals elke startende ondernemer winnen, gelijkspelen of achteruit hollen. Maar als je gelooft in jezelf en weet wat je kunt, waarom zou je de gok dan niet wagen.

Wanneer ben je ZZP'er

Volgens het CBS zijn dat personen die geen werknemer zijn, geen personeel hebben en minstens 12 uur per week betaalde omzet uit hun onderneming halen. Maar aangezien u weinig te schaften hebt met het CBS, is het interessanter welke definities KvK en Belastingdienst er aan geven:
  • Voor de Kamer van Koophandel is iemand ZZP zodra die persoon als eenmansbedrijf bij hen staat ingeschreven. Of u ook daadwerkelijk activiteiten verricht interesseert ze niet.
  • De belastingdienst heeft weer een andere definitie en als u daaraan voldoet kan dat een leuke belastingbesparing opleveren. De belangrijkste criteria zijn dat er minimaal drie opdrachtgevers zijn en dat u geen gezagsverhouding (dienstbetrekking) met hen hebt. Dus het moeten klanten van u zijn. En u dient jaarlijks een minimum aantal uren in uw onderneming te steken.

ZZP' en (voor de oude werkgever), zo gaat dat

Om als zelfstandig ondernemer door de belastingdienst te worden aangemerkt en in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek dient u dus minstens drie opdrachtgevers (klanten) te vinden. Werkt u namelijk alleen voor uw oude werkgever, dan wordt dat als een verkapte arbeidsprestatie beschouwd en moet hij toch weer UWV-premies voor u afdragen.
Informeer bij de afdeling Personeelszaken, het pensioenfonds en bij de sociale verzekeringsbank (SVB) of uw pensioen en AOW zijn afgedekt (bijv. omdat u al veertig jaar heeft gewerkt). Als er een gat is, bedenk dan of en hoe u dit wilt dichten.

En dan begint u

  • Schrijf u in bij de Kamer Van Koophandel, tenzij u een vrij beroep hebt. Zie Kamervankoophandel.nl om te bekijken wie zich wel of niet kan aanmelden.
  • Als een ZZP'er voor een opdrachtgever gaat werken, moeten ze samen bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). Meestal is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. In twijfelgevallen kan een ZZP'er en de opdrachtgever een modelovereenkomst gebruiken, maar dat is niet verplicht. Als u met zo'n modelovereenkomst werkt, weet u zeker dat er geen sprake is van loondienst en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.
  • Win advies in over het voeren van uw boekhouding, daaraan stelt de belastingdienst namelijk eisen. Mogelijk dient u BTW te berekenen en af te dragen.
  • Bewaar alle facturen die u verstuurt en houd ook uw uitgaven, met de bonnen bij. Op belastingdienst.nl staat alles dat u moet weten.
  • Houd van het begin af aan een urenadministratie bij. De belastingdienst biedt startende ondernemers bijzondere aftrek indien zij tenminste 1225 uur per jaar in hun bedrijf werken, indien zij dit kunnen aantonen.

Een redelijke prijs

Uw prijs kan variëren afhankelijk van uw branche, vakkennis en ervaring. Reken ook van binnenuit: wat heeft u nodig om te leven? Hoeveel uur wilt u maximaal werken in de maand? Op welke bruto-uurprijs komt u dan uit? Wat gaat u aan belasting betalen? En natuurlijk ontkomt u ook niet aan de wet van vraag en aanbod. Is er veel vraag naar vaklieden zoals u dan kunt u een gunstiger tarief hanteren dan wanneer dat niet zo is.

Verzekeringen

Ga na of u een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig vindt. Niet goedkoop, maar als uw gezin afhankelijk is van uw inkomen, is het toch het overwegen waard. Een persoonlijke WA-verzekering geldt niet bij het uitoefenen van een bedrijf. Dus ga na of u voor uw eigen bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering nodig heeft? Een maximum waarvoor u aansprakelijk gesteld kan worden, kunt u opnemen in uw Algemene Voorwaarden. Deponeer die bij de KvK en stuur ze mee met uw eerste facturen.

Reclame is duur

Maar mond-tot-mond reclame is onbetaalbaar. Zorg dus dat uw klanten tevreden over de geleverde prestatie zijn, dan vertellen ze het door en krijg u vanzelf meer opdrachten zonder veel dure advertenties. Andersom geldt: voorkom negatieve publiciteit.

Tenslotte

Een zelfstandige zonder personeel (ZZP, ZZP'er) is een begrip dat gebruikt wordt door de Nederlandse belastingdienst en de sociale zekerheidsinstellingen. Het is in feite geen echte ondernemingsvorm. Het gaat hier om ondernemers die geen personeel in dienst hebben. Het kan ook slaan op een freelancer.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Freelancer of ZZP’er wordenFreelancer of ZZP’er wordenInschrijven als ZZP’er of freelancer biedt voordelen ten opzichte van de situatie dat u extra inkomsten bij de belasting…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
De voordelen en nadelen van freelancer zijnVeel mensen willen tegenwoordig freelancer zijn maar velen weten niet wat het precies inhoud. Wat zijn de voordelen en n…
Basisbegrippen loonheffingBasisbegrippen loonheffingOm loonheffing te ontvangen zullen er toch een paar dingen op papier moeten worden gezet; ook kun je maar loonheffing on…

Hoe bouw ik een goed verkoopgesprek opHoe bouw ik een goed verkoopgesprek opEr zijn veel (voor)oordelen over sales. Snelle jongens en meisjes, vooral geconcentreerd om een deal te maken, mooie pra…
Tien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijvenTien tips voor kleine ondernemers om succesvol te blijvenWaarom heeft de ene zelfstandig ondernemer meer succes dan de andere. Hier lees je waarom kleine ondernemers falen maar…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.