Freelancer of ZZP’er worden

Freelancer of ZZP’er worden Inschrijven als ZZP’er of freelancer biedt voordelen ten opzichte van de situatie dat u extra inkomsten bij de belastingdienst gaat opgeven als werknemer. Veel mensen verrichten naast hun loondienstbetrekking ook nog aanvullende werkzaamheden waar ze geld mee verdienen. Hierbij kunt u denken aan inkomsten als sportinstructeur of inkomsten door in de horeca te werken. De inkomsten die hieruit voortvloeien, moeten bij de Belastingdienst worden opgegeven en worden bij het inkomen opgeteld. Doordat ze er relatief weinig tijd in steken en slechts voor één of enkele opdrachtgevers werken, is er geen manier om de belastingdruk te verlagen. Deze mogelijkheid is er wel voor mensen die er hun dagelijkse besteding van gemaakt hebben om diensten tegen betaling te verrichten.

Wat is een freelancer?

Een freelancer verricht werkzaamheden voor een opdrachtgever, zonder dat er voor de werkgever een verzekeringsplicht geldt. In tegenstelling tot loondienst heeft de freelancer geen arbeidsovereenkomst gesloten met de opdrachtgever. De Belastingdienst stelt eisen aan de verhouding tussen de freelancer en de opdrachtgever. Op deze manier wordt voorkomen dat de verhouding tussen de opdrachtgever en de freelancer eigenlijk een verkapte loondienst is.

Wat is een ZZP’er?

Ook een ZZP’er werkt met opdrachtgevers. Een ZZP’er is eigenlijk een synoniem voor freelancer. De benaming ZZP’er wordt vaak voornamelijk gebruikt in de bouw en de zakelijke dienstverlening. De afkorting betekent: zelfstandige zonder personeel.

Hoe ZZP’er of freelancer worden?

U wordt pas ZZP’er of freelancer na inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens bent u ingeschreven als zelfstandige ondernemer. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de rechtsvorm: eenmanszaak of een BV. Inschrijven in het Handelsregister bij de KVK heeft uitsluitend zin als u voldoet aan de fiscale voorwaarden. U moet bijvoorbeeld verschillende opdrachtgevers hebben anders bestaat het vermoeden dat er sprake is van een verkapte loondienst.U kunt bij de KVK een afspraak plannen om uw situatie voor te leggen. Zij kunnen u begeleiden en aangeven welke eisen u aan moet voldoen in uw situatie.

Voordelen ZZP’er of freelancer

De voordelen zitten vooral is de fiscale voordelen. Een eerste vereiste is dat er minimaal 1225 uren per jaar als zelfstandige wordt gewerkt. Dit komt ongeveer neer op 25 tot 27 uren per week (uitgaande van 5 weken vakantie per jaar). Indien er ook wordt voldaan aan eventuele aanvullende eisen, kan de ZZP’er of freelancer recht hebben op een zelfstandigenaftrek. Door deze aftrek bestaat er een gedeeltelijke vrijstelling van belastingheffing over de inkomsten. De startende ondernemers hebben daarnaast nog recht op een aanvullende aftrek, namelijk de startersaftrek. In 2012 bedroeg de zelfstandigenaftrek € 7.280 en de startersaftrek € 2.123.

Niet voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst

Inschrijven bij de KVK heeft geen zin als de Belastingdienst u niet erkend als zelfstandige ondernemer. Dit heeft tot gevolg dat de inkomsten niet gezien worden als winst uit onderneming, maar als resultaat uit overige werkzaamheden. Hierdoor worden de inkomsten belast als inkomsten uit dienstbetrekking. De inkomsten worden namelijk volledig opgeteld bij het reguliere inkomen. Als zelfstandige ondernemer heeft u niet alleen voordelen. U moet bijvoorbeeld ook weer kosten maken voor het periodiek verrichten van de aangiftes en verzekeringskosten en dergelijke.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen en nadelen van freelancer zijnVeel mensen willen tegenwoordig freelancer zijn maar velen weten niet wat het precies inhoud. Wat zijn de voordelen en n…
Thuiswerk als pedicureVanuit huis kun je gemakkelijk als pedicure werken. Hier zijn diverse opleidingen voor en je klanten komen bij je aan hu…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…

Een eigen bedrijf beginnen vereist moed en inzichtEen eigen bedrijf beginnen vereist moed en inzichtEen eigen bedrijf beginnen is een kwestie van moed en het eigen, gezonde verstand gebruiken. Als er regelmatig bedrijven…
Gratis online boekhouden voor de kleine ondernemerGratis online boekhouden voor de kleine ondernemerAls kleine ondernemer doe je veel, zo niet alles, zelf. Van acquisitie via uitvoering tot administratie. Bij dat laatste…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfstandige_zonder_personeel#Zelfstandige_zonder_personeel
  • http://www.startbedrijf.nl/artikel/freelance-zzp
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.