Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?
Een webshop keurmerk kan iets zeggen over de service van een webwinkel. Een webwinkel zonder een keurmerk wordt door veel consumenten als onbetrouwbaar beschouwd. Een webshop keurmerk kan daarom ook de winst, omzet en klantvertrouwen van uw webshop aanzienlijk verhogen. Echter, welk keurmerk is de juiste voor uw webwinkel? Tegenwoordig zijn er veel webwinkel keurmerken-providers. Drie van de bekendste webshop keurmerken in Nederland en België zijn toch wel de Thuiswinkel Waarborg, het Webshop Keurmerk van de Stichting Webshop Keurmerk en de WebwinkelKeur.
Thuiswinkel Waarborg
De Thuiswinkel Waarborg is een van de bekendste keurmerken in Nederland onder consumenten. Veel webwinkels en webwinkelgiganten zijn daarom ook lid van het Thuiswinkel. Echter, niet iedereen kan het Thuiswinkel Waarborg-logo zomaar op zijn webwinkel plaatsen. U moet zich namelijk wel aan een specifieke wet- en regelgeving houden voordat u lid kan worden van de Thuiswinkel. Een voordeel van de Thuiswinkel Waarborg is dat de Consumentenbond dit keurmerk als betrouwbaar ziet. Wanneer u een lidmaatschap van Thuiswinkel aanvraagt, moet u eerst het certificeringstraject voor een Thuiswinkel Waarborg doorlopen. Dit proces kan 4-6 weken duren. Het certificeringstraject bestaat uit een veiligheidsscan, financiële monitoring en een juridische check. Dit is niet kosteloos. In 2016 bedragen de certificeringskosten 390 euro. Indien uw onderneming korter dan 2 jaar bestaat, kunt u eenmalig een korting van 150 euro op de certificeringskosten verkrijgen van Thuiswinkel. Dit moet u dan wel via een KvK-uittreksel kunnen aantonen. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat u ieder jaar weer opnieuw gecertificeerd moet worden om in aanmerking te komen voor een Thuiswinkel Waarborg. Natuurlijk moet u hierbij ieder jaar weer de certificeringskosten betalen. Echter, dit zijn niet de enige kosten die u moet betalen om in aanmerking te komen voor een Thuiswinkel Waarborg. U moet namelijk eenmalig inschrijfkosten betalen. In 2016 bedragen de inschrijfkosten voor een Thuiswinkel Waarborg 75 euro. Daarnaast moet u ook ieder jaar contributie betalen. De contributiekosten hangt af van uw online jaaromzet. De contributiekosten kunnen ongeveer tussen de 150 euro en 29.000 euro vallen. Houd er wel rekening mee dat dit allemaal exclusief btw is.
Stichting Webshop Keurmerk
De Stichting Webshop Keurmerk is de grootste provider van keurmerken in Nederland. Het Webshop Keurmerk van Stichting Webshop Keurmerk logo kan daarom ook niet zomaar op een webwinkel geplaatst worden. U moet zich namelijk ook aan een specifieke wet- en regelgeving houden voordat u lid kan worden van de Stichting Webshop Keurmerk. Uw webshop moet daarom een certificeringstraject doorlopen. Dit kan een aantal werkdagen in beslag nemen. Echter, dit proces is geheel vrijblijvend. U betaalt helemaal niets om een certificeringstraject te doorlopen. In tegenstelling tot de Thuiswinkel Waarborg, betaalt u bij de Stichting Webshop Keurmerk voor een Webshop Keurmerk ook geen aanmeldkosten of een contributie gebaseerd op uw online jaaromzet. Er is namelijk jarenlang een vast jaarbedrag (gegevens 2016). U betaalt 195 euro per jaar aan kosten. Echter, dit jaarbedrag is wel exclusief de 21 procent btw die u ook moet betalen.
Een voordeel van de Stichting Webshop Keurmerk is dat als u meerdere webwinkels beheert u niet per jaar voor iedere webshop 195 euro hoeft te betalen. U kunt namelijk tot en met vijf webwinkels in eigen beheer kosteloos bij certificeren met het Webshop Keurmerk van Stichting Webshop Keurmerk. Echter, de maximaal vijf webwinkels moeten wel het certificeringstraject doorlopen. Een ander voordeel is dat het Webshop Keurmerk van de Stichting Webshop Keurmerk door de Consumentenbond als betrouwbaar wordt gezien. Het Webshop Keurmerk van de Stichting Webshop Keurmerk en de Thuiswinkel Waarborg van de Thuiswinkel zijn de enige twee webshop keurmerken die door de Consumentenbond als betrouwbaar worden geacht. Er zullen consumenten zijn die hier rekening mee houden voordat ze online iets kopen.
WebwinkelKeur
Ook in aanmerking te komen voor een WebwinkelKeur moet u voldoen aan een specifieke wet- en regelgeving. Uw webshop moet daarom een certificeringstraject doorlopen voordat u het webshop keurmerk van WebwinkelKeur op uw webwinkel mag plaatsen. Dit kan 2 werkdagen in beslag nemen. Ook het webshop keurmerk van WebwinkelKeur is geheel vrijblijvend. U betaalt dus helemaal niets voor het certificeringstraject. Daarnaast wordt uw webwinkel steekproefsgewijs gecontroleerd om te zien of u nog steeds aan de specifieke wet- en regelgeving voldoet. Ook bij WebwinkelKeur betaalt u geen aanmeldkosten of een contributie gebaseerd op uw online jaaromzet.
Er zijn drie pakketkeuzes. In 2016 betaalt u voor een normaal pakket 84 euro per jaar aan kosten. Bij het plus pakket betaalt u 144 euro per jaar aan kosten. Bij het EU-pakket is dit bedrag 239 euro op jaarbasis. De kosten van deze pakketten zijn wel allemaal exclusief 21 procent btw. Daarnaast biedt de Webwinkelkeur hetzelfde voordeelpakket aan webshops aan als de Stichting Webshop Keurmerk. U kunt namelijk hier ook t/m vijf webwinkels in eigen beheer kosteloos bij certificeren met het WebwinkelKeur webshop keurmerk. Houd er wel rekening mee dat in tegenstelling tot Thuiswinkel en Stichting Webshop Keurmerk het webshop keurmerk van een WebwinkelKeur niet door de Consumentbond als betrouwbaar wordt geacht (in 2016).