Voorbereiding inschrijving bij Kamer van Koophandel
Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een belangrijke stap. Daarom is het goed om voorbereid te zijn. Zo moet je legitimatie bij je hebben, een geldige en unieke bedrijfsnaam bedenken, de ondernemingsvorm kiezen, een elevator pitch in elkaar zetten, een afspraak maken en formulieren invullen. Door al deze dingen voor te bereiden, verloopt de aanvraag soepel. Als alle gegevens goed voorbereid zijn, krijg je waarschijnlijk ook meteen een btw-nummer.
Legitimatie
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een legitimatiebewijs bij te hebben. Zo weet de KvK zeker dat jij ook echt bent wie je zegt dat je bent. Ook kan het zijn dat sommige gegevens (zoals het bsn-nummer) nodig zijn. Het is erg belangrijk dat het legitimatiebewijs geldig is. Let dus goed op de datum. Je mag gebruik maken van een Nederlands rijbewijs, een paspoort, een Europees identiteitsbewijs en van een Nederlands vreemdelingendocument.
Bedrijfsnaam
De KvK wil graag weten hoe jouw bedrijf gaat heten. Dit is belangrijk, omdat er geen dubbele bedrijfsnamen mogen zijn. Jij kan dan immers profiteren van de naamsbekendheid van een ander bedrijf en dat zou niet eerlijk zijn. De KvK checkt voor jou de regio op bedrijfsnamen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de regio Oost-Brabant, Zeeland of West-Limburg). Hierdoor kan het zo zijn dat jouw bedachte bedrijfsnaam buiten jouw regio wel bestaat. Het is daarom zeer belangrijk om dit goed na te kijken. Zo kan je jezelf heel wat zorgen besparen voor in de toekomst. Als een bedrijf namelijk dezelfde naam heeft en jij verandert dit niet, dan kan je bedrijf opgedoekt worden. Als je er wel voor kiest om de naam te veranderen, is dat natuurlijk niet het geval.
De ondernemingsvorm
De ondernemingsvorm moet van tevoren al gekozen zijn. Er zijn veel opties beschikbaar. Iedere rechtsvorm heeft eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Je zit er immers voor een lange tijd aan vast. Je kunt onder andere kiezen uit een eenmanszaak, een bv, nv, vof, maatschap, vereniging, de coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij of een stichting. Naast de ondernemingsvorm vindt de KvK het ook belangrijk om te weten of je gebruik gaat maken van personeel. Dit moet je dus doorgeven. Als dit verandert, is dat echter geen probleem.
Algemene voorwaarden opstellen
Dit is geen verplichting, maar het is wel handig om deze stap te ondernemen. Zo kun je de algemene voorwaarden meteen doorgeven bij de KvK. In de algemene voorwaarden staan de rechten en plichten van jou en jouw klanten. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent. Bepalingen kunnen bijvoorbeeld gaan over garantie, aansprakelijkheid en het indienen van klachten. Door deze op te stellen, kunnen risico's verkleind worden. Je kunt ze zelf opstellen of kijken naar diverse modellen. Let erop dat de bepalingen ook passen bij het bedrijf dat je hebt. Bij het aanbieden van diensten komen andere toepassingen naar voren dan dat je bijvoorbeeld producten verkoopt.
Elevator pitch
De Kamer van Koophandel is druk. Dagelijks komen er vele aanvragen binnen. Daarom hebben zij geen tijd om ook alle bijhorende ondernemingsplannen door te spitten. Ze willen graag in het kort horen hoe jouw bedrijf in elkaar gaat zitten. Wat gaat het aanbieden en hoe zorg jij voor succes? Dit vertel je in een korte elevator pitch. Dit is een kortdurend stukje van 30 seconden. In dat stukje probeer je zoveel mogelijk te vertellen op een korte, bondige en duidelijke manier.
Formulier invullen
Je moet de inschrijving online voorbereiden. Je moet hiervoor een formulier invullen. Zo is er al wat werk voor de inschrijving gedaan. Dit moet worden gedaan, voordat je een afspraak gaat maken. Het formulier is te vinden op de site en kan eenvoudig worden ingevuld.
Lastige vragen
Bij de KvK willen ze er zeker van zijn dat jouw bedrijf ook echt kans van slagen heeft. Daarom zullen zij lastige vragen stellen aan jou en in jouw antwoorden moet je laten zien dat je zeker weet dat je echt wilt gaan ondernemen en dat je dit goed hebt doordacht. Denk aan vragen op het gebied van aansprakelijkheid, je persoonlijke financiën, gezinssituatie en andere zaken die een rol kunnen spelen bij jouw bedrijf. De privésituatie hoort hier dus ook bij. Het is belangrijk dat je dit goed voorbereidt, zodat je doordachte antwoorden kunt geven.
Afspraak maken
De Kamer van Koophandel werkt op afspraak. Daarom is het belangrijk om een afspraak te maken. Als je dit niet doet, kun je jezelf ook niet inschrijven. Een afspraak maken is zeer eenvoudig te regelen via de site van de
KvK. Zorg dat je op tijd bent op deze afspraak! Daarnaast helpt het om je goed voor te bereiden.