Thuiswinkel Waarborg voor het winkelen online

Thuiswinkel Waarborg voor het winkelen online Thuiswinkel Waarborg is een veilig keurmerk als u online koopt. Dit logo is een must voor iedereen die bij een betrouwbare website wil kopen. U weet zo precies waar u aan toe bent. Het waarborg geldt ook voor postorderbedrijven. Hoe kunt u veilig web shoppen? De voorwaarden op een rij die het Thuiswinkel Waarborg aan een webwinkel stelt. Winkelen online betekent zo veilig winkelen bij een web shop.

Postorderbedrijven

Om de consument op het web te beschermen werd in Nederland het Thuiswinkel Waarborg logo ingevoerd. Tot de thuiswinkels worden niet alleen internet bedrijven gerekend, maar bijvoorbeeld ook de postorderbedrijven. Ook daar kunt u het logo dus aantreffen. De bedrijven die het logo voeren, moeten voldoen aan de Voorwaarden van de Thuiswinkel Waarborg. Deze voorwaarden zijn opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond.

De voorwaarden van de Thuiswinkel

De belangrijkste voorwaarden van web shoppen luiden als volgt:

1. Weet bij wie u winkelt

De contact- en vestigingsgegevens zijn gecontroleerd en staan duidelijk op het Thuiswinkel Waarborg-certificaat aangegeven.

2. Er moet sprake zijn van een helder winkelaanbod

Het winkelaanbod moet duidelijk zijn. U moet precies weten wat u koopt. Als de aanbieding beperkt is, moet dat duidelijk zijn aangegeven en niet in allerlei kleine lettertjes, waar iedereen overheen leest.

3. Prijs moet duidelijk zijn

De prijs moet helder zijn, de kosten moeten duidelijk zijn. Ook hier volledige transparantie. Wat zijn de verzendkosten, wat de btw en wat moet u precies betalen. Geen verrassingen dus. Na de aankoop mag de prijs niet meer veranderen. Tenzij een verhoging is gerechtvaardigd door wettelijke regelingen, zoals een btw verhoging.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

4. Persoonsgegevens

Persoonsgegevens en uw privacy moeten zijn gegarandeerd, de betaling moet veilig zijn.

5. Afzien van koop, 14 dagen bedenktijd

U mag binnen veertien dagen na de aankoop van de aankoop afzien. Als u het product met eigen verzendkosten terugstuurt binnen deze termijn, moet u binnen 14 dagen uw geld terug hebben. Soms, bijvoorbeeld bij bederfelijke producten, geldt een kortere terugzendtermijn. Ook voor reizen kunnen logischerwijs kortere termijnen gelden. Terugsturen na verloop van de datum heeft bijvoorbeeld weinig zin.

6. Bestelling

Een bestelling moet binnen maximaal 30 dagen zijn uitgevoerd. Zo niet, dan dient u hiervan tijdig bericht van de winkel te krijgen. U hebt dan het recht om de aankoop te annuleren.

7. BKR

De leverancier mag bijvoorbeeld via toetsing bij het Bureau Krediet Registratie, BKR, nagaan of u aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen.

9. Aanbetaling

Een bedrijf mag nooit een aanbetaling van meer dan 50% vragen.

10. Bereikbaarheid

U moet weten waar het bedrijf bereikbaar is: telefoonnummer en adres moeten duidelijk zijn aangegeven.

11. Garantie van de webwinkel

Als herstel of vervanging van een defect product niet mogelijk is, dan krijgt u uw geld terug.

12. Klachtenbemiddeling

Hebt u klachten, dan krijgt u binnen 14 dagen een reactie. U hebt ook recht op een gedegen klachtenbemiddeling en een onafhankelijke geschillencommissie.

Wie is er lid van Thuiswinkel Waarborg

Om na te gaan of een bedrijf lid is en het logo dus terecht op de website geplaatst is, kunt u altijd naar de website van thuiswinkel.org surfen. De aangesloten winkels zijn daar terug te zoeken in een ledenlijst. U kunt er ook een klacht indienen over een webshop die zich niet aan de regels houdt.

Het succesvol winkelen online

Succesvol online winkelen is mogelijk doordat:
  • Webshoppers die kopen bij een van aangesloten webwinkels van Thuiswinkel.org, minimaal twee weken de tijd hebben om de aankoop eventueel nog terug te sturen.
  • Consumenten niet langer verplicht zijn om meer dan 50 procent aan te betalen.

Geschillencommissie

Als er een geschil is met een winkel, waar u er gezamenlijk niet uitkomt, is het handig als een onafhankelijke partij serieus naar de zaak wil kijken. Thuiswinkel Waarborg beschikt over een geschillencommissie voor de aangesloten leden. Daar kunt u dan terecht voor een bindende uitspraak.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootste online kledingwinkels in NederlandGrootste online kledingwinkels in NederlandBekijk de 5 van de grootste online kledingwinkels in Nederland. Deze webwinkels zijn inmiddels uitgegroeid tot marktleid…
Voordelen kopen via internet: de webwinkelVoordelen kopen via internet: de webwinkelKopen via het internet heeft een grote vlucht genomen. De webwinkel en online aankopen verslaan de traditionele winkels.…
Kruidvat webshop: informatie en beoordelingDe Kruidvat webshop is een van de grootste online drogisterijen van Nederland. Bent u benieuwd naar het assortiment van…
Betrouwbaar en veilig online kopenBetrouwbaar en veilig online kopenBijna iedereen die wel eens op het internet surft, heeft ook al eens online goederen of diensten aangeschaft. Over het a…

VVV Cadeaukaart: wat kun je ermee?VVV Cadeaukaart: wat kun je ermee?Koop in 2022 een cadeaukaart of een VVV dinercheque, als geschenk voor een verjaardag, een feestdag of zo maar. De keuze…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Reacties

Ferdi, 20-01-2015
BVA Auctions sluit de consument uit van het herroepingsrecht onder mom dat er sprake is van faillissementsveiling (openbare veiling als zijnde uitzondering op herroepingsrecht in geval je fysiek de kans krijgt om te bezichtigen) terwijl er in feite gewoon sprake is van internetveiling wat onder koop op afstand valt waarbij geen mogelijkheid is tot fysieke bezichtiging. Door verwarring te scheppen nl. bewoordingen door elkaar te halen wordt de consument bewust misleid en denkt deze geen recht op herroepen te hebben terwijl deze dit heeft. En toch draagt BVA Auctions Keurmerk Thuiswinkel Waarborg? Als je ze belt wordt er gezegd dat een faillissementsveiling een uitzondering is, wat sinds 14 Juni 2014 helemaal niet meer het geval is en is de consumentenbescherming verruimd door het herroepingsrecht ook voor online veilingsites (m.u.v openbare veilingen waar je fysiek aanwezig kunt zijn) van toepassing te laten verklaren. Dus wees gewaarschuwd bij aankoop via veilingsites zoals BVA Auctions, ook al dragen deze een keurmerk Thuiswinkel Waarborg! Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Ferdi,
Dank voor uw bericht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk Rabaeys, 20-06-2008
Voor Belgische bedrijven is er het Beshops keurmerk. Dit is een soortgelijke organisatie als Thuiswinkel maar dan enkel bedoeld voor de Belgische online bedrijven. Reactie infoteur, 20-01-2020
Nuttige informatie. Veel dank daarvoor.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.