Stokke – design meubels uit Noorwegen

Stokke – design meubels uit Noorwegen Stokke is een familiebedrijf uit Noorwegen dat zich heeft toegelegd op meubels voor kinderen. De slagzin van het bedrijf is 'Groeien met je kind’. De familie Stokke is sinds de oprichting in 1932 eigenaar van het bedrijf. Stokke richt zich onder meer op kindermeubels en het bedrijf is wereldberoemd geworden met de Tripp Trapp kinderstoel, die mee kan groeien met het kind. Een afsplitsing van het Stokke-bedrijf maakt de beroemde balansstoel, nog een troef van Noors design.

'Groeien met je kind'


Stokke meubels uit Ålesund in Noorwegen

Stokke AS is in 1932 opgericht door opa Stokke, toen een jongeman. De meubelfabriek richt zich aanvankelijk op designmeubels, waarbij het zitcomfort de hoogste prioriteit geniet. Stokke verpakt ergonomie en functionaliteit in een mooi uiterlijk. Het bedrijf is gevestigd in Ålesund in het noordwestelijk deel van Noorwegen. Het bedrijf heeft een algemeen directeur van buiten de familie, maar familie Stokke, inmiddels derde generatie, is nog steeds eigenaar. Stokke heeft zich ontwikkeld tot een meubelmakend bedrijf dat een wereldwijd distributienetwerk heeft in ongeveer vijftig landen. Het hoofdkantoor zit sinds 2006 in Håhjem, 20 minuten van Ålesund in Møre og Romsdal, in het noordwestelijk gedeelte van Noorwegen.

Ergonomisch

Stokke heeft door de jaren heen talrijke meubels geproduceerd voor verschillende doeleinden en doelgroepen, zich richtend op ergonomische aspecten, het unieke karakter en functionaliteit. Het familiebedrijf nam designers in dienst zoals Peter Opsvik, die de wereldberoemde voorzitter kinderstoel Tripp Trapp® ontwierp, waarmee Stokke de wereld veroverde. De Stokke Xplory®, de wandelwagen, werd ook een succesnummer.

Kindermeubels

In de beginjaren maakte Stokke voornamelijk stoelen. In de 21ste eeuw heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in innovatieve kwalitatieve babyproducten voor de categorieën: zitten, slapen en onderweg. Daaronder vallen kinderstoelen, babybedjes en kinderwagen en draagzakken in vele varianten. Stokke ontwikkelt ‘in het belang van het kind’ en houdt bij de productontwikkeling rekening met de ontwikkeling van het kind. De kinderstoelen en andere meubels en producten zijn zo gemaakt dat het kind gestimuleerd wordt en de band tussen ouder en kind wordt bevorderd. De artikelen zijn gericht op sterk visueel contact en interactie tussen kind en ouder.

Functioneel en duurzaam

Stokke creëert unieke, functionele en duurzame producten, die ook nog eens aantrekkelijk zijn ontworpen. De producten kunnen beschikken over een breed assortiment aan accessoires, zoals bijvoorbeeld kussens. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning van het kind en bevordering van het welzijn. Bij Stokke houden ze van kinderen en dat vertalen ze in kindvriendelijke producten.

Tripp Trapp kinderstoelTripp Trapp kinderstoel

Geschiedenis van het familiebedrijf

De familie Stokke is sinds het begin eigenaar van het bedrijf geweest. Het bedrijf werd in 1932 opgericht al Mills & Stokke door Georg Stokke en Bjarne Møller. In 1955 werd Bjarne Møller uitgekocht en veranderde de naam in Stokke Fabrieken.
Decennialang werden er meubelen vervaardigd voor diverse doelgroepen, maar sinds 2006 investeert het bedrijf exclusief in kindermeubilair en kinderwagens.

Tripp Trapp kinderstoel

Stokke producten worden wereldwijd verkocht onder het handelsmerk Stokke® door gespecialiseerde kinderwinkels en kleinhandelaars. De trots van Stokke wordt gevormd door de volgende succesvolle producten:
 • Tripp Trapp®, in 1972 gelanceerd
 • wieg Stokke® Sleepi™, gelanceerd in 1999
 • commode Stokke® Care™ gelanceerd in 2001
 • kinderwagen Stokke ®Xplory®, gelanceerd in 2003
 • opslagsysteem Stokke® Keep™, gelanceerd in 2004
 • Stokke® tafelblad, uitgebracht in 2008

Award

Stokke® Sleepi™, Stokke® Flexi Bath™ en Tripp Trapp® hebben de 2013 ConsoBaby Award gewonnen als 'favoriet product' in de bijpassende categorie.

Productieproces en milieu

Stokke is begaan met het milieu en de effecten van het productieproces op het milieu. Zorg dragen voor kinderen is meer dan hen veiligheid, comfort en bescherming bieden. Het betekent eveneens, vindt Stokke, dat er zorgvuldig met de planeet en het milieu wordt omgesprongen. Stokke produceert dan ook milieuvriendelijk en gebruikt biologisch afbreekbare materialen. In het productie- en distributieproces werkt Stokke ook aan energiebesparende productietechnieken en brandstofefficiënte verzendingsmogelijkheden en distributiemethodes.

Van boom tot meubel

Daarbij zijn de producten duurzaam. Ze gaan een leven lang mee. De producten worden gemaakt van duurzame en robuuste materialen met tijdloze ontwerpen en esthetische kwaliteiten die wars zijn van mode en modernisme. Stokke staat garant voor duurzaamheid van alle producten. Voor het transport maakt Stokke gebruik van moderne en efficiënte logistieke kanalen. Het systeem is gebaseerd op tussenopslag en het principe van verzending van zo groot mogelijke volumes tegelijk. Hierdoor vallen transportkosten lager uit en wordt de CO2 uitstoot verminderd. Stokke controleert ook op duurzame teelt van de bomen waarvan het hout voor de Stokke-meubels wordt gebruikt.

Variér (Stokke) en de balansstoel

Variér (Stokke) Variér Furniture AS splitste in 2006 af van Stokke. Waar Stokke doorging met de productie van innovatieve kindermeubels, nam het nieuwe Variér de productie van alle ergonomische stoelen over, zoals de beroemde Balansstoelen en Stokke kniestoelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke kinderstoelen van StokkeKlassieke kinderstoelen van StokkeStokke is in 1972 op de markt gekomen met de hedendaags nog steeds populaire Tripp Trapp kinderstoel. Na ruim 40 jaar su…
Meegroei kinderstoelenVeel ouders worden veeleisender wat kinderstoelen betreft. Vroeger gebruikte je een kinderstoel nog uitsluitend om je dr…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…

Kansen voor duurzaam ondernemenIn de huidige samenleving wordt er, mede door de klimaatverandering en milieuvervuiling door de mens steeds meer aandach…
Het belang van goede klantenserviceHet belang van goede klantenserviceIedere ondernemer – groot en klein - is bezig met geld verdienen, want geld verdienen is een vereiste om een onderneming…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stokke
 • www.stokke.com
 • www.profita.nl
 • http://www.bureaustoelwijzer.nl
 • www.nortrade.com
 • www.prenatal.nl
 • Facebook.com/StokkeNederland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.