Gubi – Design uit Denemarken van Gubi Olsen

Gubi – Design uit Denemarken van Gubi Olsen Denemarken heeft naam gemaakt met een aantal ontwerpers en bedrijven die de ontwerpers aan zich hebben weten te binden. Strakke vormen en schoonheid door eenvoud, zonder overdadige versiering, geen humbug, maar pure vormen en duurzame ontwerpen, dat is de rode draad van Deens design. Er zijn grote namen uit voortgekomen. Een daarvan is Gubi.

Design uit Denemarken van Gubi Olsen

Gubi werd in 1967 opgericht door de ouders van Jacob en Sebastian. De twee zonen staan sinds 2001 aan het roer. Het waren hun ouders Gubi en Lisbeth Olsen die zich in eerste instantie richtten op Olsen’s meubelontwerpen en op de verkoop van textielproducten. Gubi Olsen (1947) is zelf ontwerper en samen met Lisbeth had hij een bedrijf dat gebaseerd is op design en ontwikkeling op het oog. Door de jaren heen hebben ze een grote collectie gestoffeerde meubelen en meubelstof onder de naam Holmens Klæde uitgegeven. De twee zonen Jacob en Sebastiaan zetten sinds 2001 hun eigen stempel op het familiebedrijf. Ze openden een winkel en introduceerden mode. Ze waren de eersten die Prada en Helmut Lang importeerden naar Denemarken.

Lampen en meubels

Gubi is een bekend Deens merk dat zich tegenwoordig vooral richt op lampen en meubels. De bedrijfsleiders van Gubi zien zichzelf als schatzoekers op het gebied van design. Gubi is geworteld in Scandinavië, maar strekt haar tentakels wereldwijd uit. Het bedrijf heeft een scherpzinnig oog voor duurzame ontwerpen. De zoektocht naar nieuwe modellen gaat naar alle windstreken en de ontwerpers duiken er zelfs de geschiedenis voor in. Bij Gubi zijn ze continu op zoek en staan de blikken gericht op het ontdekken van nieuwe iconen en toekomstige klassiekers. Het resultaat is een eclectische stijl die intercontinentaal is. Gubi voert een uitgebreid assortiment van esthetische en tot nadenken stemmende ontwerpen die worden gekenmerkt door eenvoudige vormen, originele materialen en innovatieve technieken. Het bedrijf heeft er internationaal naam mee gemaakt.

Kopenhagen

Gubi is gevestigd in het havengebied van Kopenhagen. De Gubi kantoren bestrijken 2.000 vierkante meter ruimte die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo is een oude tabaksfabriek vernieuwd tot een moderne en exclusieve showroom. De oprichters vestigden zich in Kopenhagen, omdat die stad zich heeft ontwikkeld tot magneet die bedrijven, die werkzaam zijn binnen de architectuur en design, aantrekt.
Adres hoofdkantoor:

Gubi

2150 Frihavnen
Kopenhagen
Denemarken


Verloren en gevonden

De ontwerpers jagen op vergeten iconen en dat heeft geleid tot de herlancering van ontwerpen uit de jaren 30, 40, 50, 60 en 70. De ontwerpen worden gemaakt door kunstenaars, beeldhouwers, ontwerpers en architecten uit Frankrijk, Italië, Engeland, Spanje, Zweden, Denemarken, Hongarije, Duitsland, Japan en elders. Het zijn stuk voor stuk getalenteerde professionals wiens werk ondermeer is te zien in het MoMA in New York, het Victoria & Albert Museum, het Londen Design Museum, het Nationaal Museum in Stockholm en het Arktikum Museum in Finland.

Bestlite

Een perfect voorbeeld is Bestlite, een reeks lampen waarvan het ontwerp is geïnspireerd op Bauhaus. De lamp werd voor het eerst geproduceerd in 1930 door de Britse ontwerper Robert Dudley Best. Winston Churchill had een Bestlite op zijn bureau staan. In 1989 vond een revival van de Bestlite lamp plaats en werd er wereldwijd opnieuw een prachtige 13-delige collectie gelanceerd.

Ontwerpers

Gubi werkt met gevestigde ontwerpers, maar biedt ook opkomende talenten een kans. Het bedrijf gaat creatieve samenwerkingsverbanden aan met jonge ontwerpers die een nieuwe impuls geven aan de collectie. Elk nieuw ontwerp heeft een verhaal te vertellen. Elk project kan een stap vooruit betekenen en een commercieel succes, maar heeft ook een risico in zich. Niet alles slaat aan.

Fineerstoel

Riskant was bijvoorbeeld de 3D fineerstoel van Komplot Design. De uitdaging is meer dan de moeite waard gebleken, de stoel werd een succes en staat in de vaste collectie van het MoMA. De volgende ontwerpers werken voor Gubi:
 • Bonderup & Thorup
 • Corsini & Ruiz Millet
 • Gamfratesi
 • Greta M. Grossman
 • Gubi Olsen
 • Henning Larsen Aechitects
 • Jaques Adnet
 • Jens Quistgaard
 • Komplot Design
 • Mathieu Matégot
 • Paul Leroy
 • Robert Dudley Best
 • Anders Lundqvist
 • Oliver Schick
 • Louis Weisdorf
 • Kerstin H. Holmquist

Kantoren

Gubi meubelen staan in woningen en chique restaurants. De stoelen, banken, lampen, tafels en andere meubels verschijnen regelmatig in mode- en design tijdschriften. Ook richten ze exclusieve kantoren en werkplekken voor verschillende bedrijven in.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jussi Adler-Olsen en de Serie QJussi Adler-Olsen: een zeer getalenteerde Deense schrijver die al sinds lange tijd erg succesvol en populair is in Denem…
Denemarken, het platte land van het NoordenDenemarken, het platte land van het NoordenDenemarken is een land gelegen in het noorden van Europa. Het land heeft slechts één buurland, namelijk Duitsland. Verde…
Tips voor een leuke tijd in DenemarkenTips voor een leuke tijd in DenemarkenDenemarken is een fijn land. Het is dichtbij, er wonen leuke mensen en er zijn zeer verschillende bezienswaardigheden te…

Stokke – design meubels uit NoorwegenStokke – design meubels uit NoorwegenStokke is een familiebedrijf uit Noorwegen dat zich heeft toegelegd op meubels voor kinderen. De slagzin van het bedrijf…
Het belang van goede klantenserviceHet belang van goede klantenserviceIedere ondernemer – groot en klein - is bezig met geld verdienen, want geld verdienen is een vereiste om een onderneming…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gubi
 • www.deens.nl
 • www.flinders.nl
 • www.bestlite-lights.co.uk
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.