Kosta Boda – Glaswerk uit Zweden

Kosta Boda – Glaswerk uit Zweden Kosta Boda is de naam voor glaswerk dat uit Zweden komt. Kosta Boda ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed, aantrekkelijk en kwalitatief hoogwaardig assortiment van gebruiksglaswerk en kunstglas voor verzamelaars, liefhebbers en het grote publiek. De geschiedenis van Kosta Boda gaat terug tot in de 18e eeuw.

Småland

Zweeds glaswerk van Kosta werd al in 1742 opgericht in de gemeente Kosta. Het is de oudste fabriek in glaswerk in Zweden. De naam Kosta is een samentrekking van de achternamen van de twee oprichters, generaals Koskull en Staël von Holstein. Kosta was te vinden in het hart van de dichte bossen van de Zweedse provincie Småland, in het zuiden van het land. De locatie werd zo gekozen dat de glasfabriek zowel Stockholm als Karlskrona zou kunnen bieden met glas. Bovendien was er hout genoeg aanwezig om de ovens te stoken.

Kroonluchters

Tijdens de eerste 150 jaar van Kosta’s bestaan werd er gebruiksglaswerk gemaakt zoals ruiten, flessen en glazen, maar ook glazen kroonluchters en meer. De klanten waren mensen die zich het kostbare glaswerk konden veroorloven: royalty, adel en rijke kooplieden. Lange tijd kwamen de glasblazers uit Bohemen, een glascentrum dat nu deel uitmaakt van de Tsjechische Republiek. Het duurde vele tientallen jaren eer de Zweden zelf zich het glasblazen meester hadden gemaakt.

Zweeds ontwerp

De producten van Kosta werden tentoongesteld tijdens de General Art and Industrial Expositio in Stockholm in 1897. Het werk kreeg aanvankelijk kritiek omdat het leek alsof het glaswerk in andere delen van Europa was gemaakt. Toen kwam het bedrijf op het idee om ontwerpers van eigen land aan te trekken. Die omslag heeft Kosta de naam gebracht die het heden ten dage heeft: Zweeds ontwerp en Zweeds glas uit een Zweedse glasfabriek die voortdurend aan het assortiment werkt.

Gunnar G:son Wennerberg

De eerste ontwerper bij de glasfabriek was Gunnar Gunnarsson Wennerberg, die in 1898 bij het bedrijf werkte. Hij maakte fantastische vazen. Sindsdien hebben er vele bekende artiesten gewerkt, zoals Sven X-et Ericsson en Ewald Dahlskog. De eerste kunstenares was Tyra Lundgren die in 1935 aantrad. De glasfabriek heeft daarna vele vrouwen aan zich verbonden die succesvol zijn geworden.

Kosta Boda

Kosta Boda is gevormd uit een fusie van de glasfabriek in de gemeentes van Kosta: Boda en Åfors. De groep werd aanvankelijk AB Åforsgruppen genoemd, waarbij de Johansfors glasfabriek ook werd opgenomen. De bedrijfsnaam werd in 1976 veranderd in Kosta Boda AB en het bedrijf is sinds 1989 onderdeel van Orrefors Kosta Boda AB. De productie vindt voornamelijk plaats in Kosta. Orrefors Kosta Boda AB is tegenwoordig een design bedrijf dat glaswerk ontwerpt en hoogwaardig glaswerk en glaskunst produceert. Orrefors Kosta Boda ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed scala van gebruiksgoed en glaskunst voor particulieren en het grote publiek onder de merken Orrefors en Kosta Boda. Het is de grootste glasfabriek in de Scandinavische landen, waar het glaswerk met vakmanschap wordt gemaakt. Er worden rondleidingen gegeven. Het bedrijf krijgt jaarlijks een miljoen bezoekers en is daarmee een toeristische bestemming van formaat.

De SEA glasblazerij en Glasma, een glas korrels fabrikant, zijn dochterondernemingen van Orrefors Kosta Boda AB.
Sinds 2005 maakt Orrefors Kosta Boda AB deel uit van New Wave Group, die werkt met verschillende merken in de consumenten- en zakelijke markt op het gebied van sport, vrije tijd, meubels en cadeaus. In de buurt van de fabriek is tevens de Kosta Boda Art Gallery. Daar zijn de mooiste tentoonstellingen van glaswerk te zien. Er is tevens een glaswerkwinkel gevestigd. Bovendien is het Kosta Boda Art Hotel te bezoeken, dat een beroemd hotel is geworden. Verder zijn er nog het Kosta Café en Kosta Beach and Camping.

Ontwerpers

Sommige ontwerpers van Kosta Boda hebben hun atelier bij de Kosta glaswerkfabriek. Anna Ehrner, Göran Wärff en Kjell Engman werken nauw samen in het centrum van het glaswerk. Andere ontwerpers die voor Kosta Boda werkten en werken zijn:
 • Monica Backström
 • Olle Brozén
 • Ulrica Hydman-Vallien
 • Erik Höglund
 • Åsa Jungnelius
 • Ludvig Löfgren
 • Mona Morales-Schildt
 • Anne Nilsson
 • Sven Palmqvist
 • Gunnel Sahlin
 • Bertil Vallien
 • Ann Wåhlström

Hoofdkantoor Kosta

Orrefors Kosta Boda AB
SE-360 52 Kosta, Sweden

Bezoekadres

Stora vägen 96
Kosta Boda Art Gallery

Glas

Kosta Boda is een van de leidende merken in glaswerk in de wereld. Het bedrijf heeft het verwerken van glas verfijnd tot en met en blijft innoveren. Kosta Boda heeft passie voor glaswerk en maakt glas in de mooiste kleuren en vormen in de grootst mogelijke helderheid. De ontwerpers staan borg voor het ontwerp en de vakbekwame glasblazers voor de definitieve vorm. De twee werken nauw samen.

Lena Bergström en haar 'Ameland Planets' / Bron: Persbureau AmelandLena Bergström en haar 'Ameland Planets' / Bron: Persbureau Ameland
'Ameland Planets' / Bron: Persbureau Ameland'Ameland Planets' / Bron: Persbureau Ameland
Glas van Göran Wärff / Bron: Persbureau AmelandGlas van Göran Wärff / Bron: Persbureau Ameland

Kunstmaand Ameland

De foto's hierboven laten Zweeds glas zien dat tijdens de Kunstmaand Ameland 2010 op het eiland op bijzondere wijze werd geëxposeerd. Het glaswerk stond in glazen containers op de strandovergang. Zowel Lena Bergström als Göran Wärff ontwerpt voor Kosta Boda. Tijdens de Kunstmaand Ameland is regelmatig werk van Kosta Boda te zien. Ontwerpers uit Zweden stellen in november hun mooiste objecten op het eiland tentoon, in expositieruimtes en in het zand bij het strand. Tijdens de Kunstmaand Ameland zijn in een winkel in Nes, De Rentmeester, kleine en grote objecten van de glasfabriek te koop.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosta Boda, kunstzinnig Zweeds glaswerkKosta Boda, kunstzinnig Zweeds glaswerkKosta Boda glaswerk is wereldberoemd modern design met een artistieke uitstraling. Het hart van het eeuwenoude bedrijf l…
Een dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenEen dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenPrince Eugen zei eens: Dalsland is Zweden in het klein. Dalsland is een provincie in het zuidelijk deel van Zweden, tege…
Kristalglas: kristalglazen voorwerpenKristalglas: kristalglazen voorwerpenEr zijn veel gebruiksvoorwerpen die van kristalglas wordt gemaakt. Kristalglas werd voor de eerste keer in 1676 gemaakt…
Ameland Acappella - zingen op het eilandAmeland Acappella - zingen op het eilandAmeland is muzikaal en dat trekt muzikanten naar het eiland. Met diverse evenementen klinkt de muziek in velerlei stijle…

Een eigen zaak middels franchisingEen eigen zaak middels franchisingDe ondernemer maakt bij franchising gebruik van een reeds bestaande naam, inrichting, formule en (mogelijk) een inkoopvo…
Marks & Spencer Den Haag: Adres, openingstijden en parkerenMarks & Spencer Den Haag: Adres, openingstijden en parkerenOp 20 februari 2014 opende de Marks & Spencer vestiging zijn deuren in Den Haag. Met een vloeroppervlak van zo'n 4.000 v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kosta Boda
 • www.nordikliving.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.kostaboda.com
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.