ECCO schoenen uit Tønder in Denemarken

ECCO schoenen uit Tønder in Denemarken ECCO is een familiebedrijf dat de schoenen produceert met die naam. ECCO noemt het een wereldwijde familie van schoenmakers. De oprichter van de naam komt uit Denemarken en daar staat het hoofdkwartier. De schoenen worden in meer dan negentig landen verkocht. ECCO is een van de grootste schoenenproducenten in de wereld. Bij Tønder in Denemarken staat een groot Ecco-centrum met in het weiland een enorme voet als symbool voor de ECCO-schoenen fabricage.
Ecco gebouw in Tønder / Bron: Persbureau AmelandEcco gebouw in Tønder / Bron: Persbureau Ameland

Deense schoenen met passie


ECCO schoenen uit Denemarken

ECCO maakt schoenen met passie. Om goede schoenen te kunnen maken is die hartstochtelijkheid nodig, vindt men bij ECCO. De schoenenmakers maken schoenen van hoge kwaliteit met aandacht aan details en kwaliteit, van het tekenen van de eerste schetsen tot het voorstellen van de afgewerkte schoenen in ECCO-winkels over de hele wereld. Het bijzondere van de aanpak van deze schoenmakers is dat ze leer looien in hun eigen leerlooierijen en schoenen maken in hun eigen fabrieken. De ‘familie’ van ECCO bestaat uit vijftig nationaliteiten die borg staan voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop.

De man en zijn droom: Karl Toosbuy

Karl Toosbuy is samen met zijn vrouw Birte de oprichter van ECCO. Hij had een droom om een eigen schoenfabriek te hebben en zijn eigen bedrijf te draaien. Hij was een geschoolde schoenmaker en toen hij een dertiger was had hij een schoenfabriek in Kopenhagen. Het bedrijf was toen echter niet van hem. De familie besloot het vaste werk op te geven voor een onzeker bestaan van ondernemer. Ze verkochten hun huis en verhuisden naar Bredebro aan de westkust van Denemarken. Karl en Birte en hun vijfjarige dochter Hanni huurden een klein huisje en namen een lege fabriek over en creëerden banen voor de inwoners van de streek. In de jaren 80 werd het grootste deel van de schoenenproductie overgeheveld naar lagelonenlanden.
Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid.
ECCO produceert:
 • Damesschoenen;
 • herenschoenen
 • kinderschoenen; outdoor schoenen;
 • sportschoenen
 • tassen, riemen en portefeuilles.

Bron: Bo TornvigBron: Bo Tornvig
Foto Bo Tornvig / Bron: Bo TornvigFoto Bo Tornvig / Bron: Bo Tornvig
De Voet / Bron: Persbureau AmelandDe Voet / Bron: Persbureau Ameland

Filosofie van het familiebedrijf

ECCO werkt vanuit haar eigen filosofie dat schoenen moeten worden afgestemd op de voet, niet omgekeerd. De filosofie is gericht op functionalisme: vorm moet de functie volgen. In het verlengde hiervan meent ECCO dat een schoen de voet moet volgen. Elk ontwerp begint dan ook bij de voet. ECCO haalt al het overbodige weg en maakt een mooi en eenvoudig ontwerp. ECCO werkt puur en origineel. De schoenen zijn gemaakt volgens Scandinavisch design en altijd staat er ECCO in het leer of in de zool gedrukt. Het bedrijf heeft zijn eigen leerlooierijen. De schoenen worden gemaakt met de modernste technieken in combinatie met ambachtelijk vakmanschap en artisticiteit.

Veel handwerk

Het maken van de schoen vraagt nog steeds veel handwerk: naaien, plakken, ponsen, poetsen, bijkleuren. Het bedrijf maakt ook sportschoenen en heeft zijn naam als sponsor aan een aantal triatleten verbonden.

De Voet in Tønder

De voet is een groot bronzen beeld, middenin het platteland aan de westkust van Denemarken. Bij Tønder staat het grootste landmark van het land. Het is de ECCO voet, bekend van het schoenenmerk. De kunstenaar heeft een fascinatie voor voeten en dat heeft hij in het beeld verwekt. Onze voeten maken dat we rechtop kunnen staan en kunnen lopen: het is de start van de cultuur.
De kunstenaar is Peter Brandes die de voet ontwikkelde in samenspraak met de ECCO oprichter Karl Toosbuy. Het beeld is ontworpen in Kopenhagen en gegoten in Italië. Het werd op 26 september 1998 onthuld. Het is gewaardeerd als een symbool voor het succes van ECCO. De Voet staat op een ovale heuvel die zes meter hoog is en een omtrek heeft van 36 meter. Een pad spiraalt naar boven, van de grond tot aan De Voet. Het beeld is
 • van brons;
 • 5,3 meter hoog;
 • 6,6 meter lang;
 • 2,9 meter hoog;
 • weegt 2,8 ton.

Pony's aan de voet van De Voet

In het grasland aan de voet van De Voet lopen Shetland pony's, die stammen van de Shetland Eilanden. Het publiek mag de dieren voeren met wortels, appels of kleine stukjes droog brood.

Peter Brandes

Peter Brandes is geboren in Assens Denemarken, in 1944. Hij leeft sinds 1973 in Parijs. Zijn werk is door heel Europa en daarbuiten geëxposeerd en zijn werk heeft een plek gevonden in diverse Deense musea. Brandes is gefascineerd door Cezannes berg de Saint-Victoire en hij werd geïnspireerd door de Egyptische en Griekse beeldhouwkunst. De kunstenaar heeft diverse prijzen ontvangen, waaronder de Deense Eckerberg Medal.

Karl Toosbuy

Karl Toosbuy werkte samen met de kunstenaar om de enorme voet te verwezenlijken. Hij is een kunstliefhebber en beziet de voet als een plezier om naar te kijken en een beeld dat het merk en de schoenmakers ondersteunt. In 1963 richtten Birte en Karl Toosbuy ECCO op. Sinds de dood van Karl Toosbuy in 2004 staat hun dochter Hanni Toosbuy Kasprzak aan het roer. Zij doet het samen met haar kinderen.

Bredebro en Tønder

ECCO heeft twee centra, de ene staat in Bredebro en de andere bij de grote voet, bij Tønder. De schoenen worden geproduceerd in Portugal, Slowakije, Thailand, Indonesië en China en vinden hun weg over de hele wereld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tønder – Deense stad aan de waddenkustTønder – Deense stad aan de waddenkustTønder is een Deense stad, niet ver boven de grens met Duitsland. In de winter is het er tamelijk rustig, maar in het zo…
Oudste Nederlandse familiebedrijvenNederland staat bekend om haar lange traditie van bedrijvigheid en handelsgeest. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (…
Fendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfFendi luxe Italiaanse modehuis en familiebedrijfKarl Lagerfield is sinds de jaren 1965 betrokken bij het Italiaanse modehuis Fendi. Hij ontwierp het beroemde Fendi logo…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Het belang van goede klantenserviceHet belang van goede klantenserviceIedere ondernemer – groot en klein - is bezig met geld verdienen, want geld verdienen is een vereiste om een onderneming…
Poepen op het werkPoepen op het werkPoepen op het werk: veel mensen hebben er moeite mee. Ze vinden het ongemakkelijk op het werk hun behoefte te doen op he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ecco
 • www.ecco.com
 • Persbureau Ameland
 • www.wikipedia.org
 • www.encyclo.nl
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Bo Tornvig
 • Afbeelding bron 3: Bo Tornvig
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
Reacties

Els, 04-10-2016
Ja, al jaren kochten mijn ouders Ecco schoenen zonder problemen. Nu koopt mijn echtgenoot Ecco schoenen en na 1 jaar en 9 maanden is de zool onder de hiel ineens helemaal kapot, gaten tot in de schoen, aan beide kanten. En het ergste is dat de schoenmaker ze niet wil maken omdat de zool te soepel is. Dus schoenmaker nihil! Dure schoenen voor de afvalcontainer. Wat moet ik nu doen met deze amper gedragen dure schoenen?
MVG,
Els Belgie Reactie infoteur, 04-10-2016
Beste Els, Dat is heel vervelend.
Ik zou een mail sturen naar het bedrijf, naar het hoofdkantoor in Denemarken. Via deze link kom je bij de contactgegevens en daar staat ook een mailadres bij. Succes.

http://nl.ecco.com/nl-nl/about-this-site

Groet,
Sjaan

J. Zeeven, 12-05-2015
Geachte heer/mevrouw,

Al jaren draag ik schoenen van het merk Ecco. Ik heb hierover nooit klachten gehad. Nu echter is in de hak van een van mijn schoenen een groot gat gevallen. Mijn vraag is nu, is het gat op de een of andere manier op te vullen?

Met vr.gr,
J.Zeeven. Reactie infoteur, 12-05-2015
Dag J. Zeeven,
Ik zou dat niet weten. Leg het eens aan een choenmaker voor, liefst eentje die ECCO verkoopt.
Succes,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-04-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.