Advies voor MKB

Advies voor MKB Het midden- en kleinbedrijf wordt in Nederland aangeduid met de afkorting MKB. Eigenlijk is het letterlijk op te vatten; het is een groep kleine en middelgrote bedrijven, over het algemeen tot 250 werknemers. Dat het midden- en kleinbedrijf een belangrijke groep bedrijven is, blijkt wel uit de omzetcijfers. Anno 2017 is circa 60% van de totale Nederlandse bedrijfsomzet afkomstig van het midden- en kleinbedrijf; een niet te onderschatten groep bedrijven dus. De groep bedrijven heeft ook een eigen werkgeversorganisatie: MKB-Nederland, welke de belangen van haar leden goed behartigt. Juist omdat er tot het midden- en kleinbedrijf een zodanig groot deel van de Nederlandse bedrijven behoort, is het van belang dat deze bedrijven zo goed mogelijk presteren. Veel aspecten van een moderne onderneming zijn mogelijk voor verbetering vatbaar, en enig MKB advies kan daarin een grote rol spelen.

Ondernemersadvies en de Kamer van Koophandel

Om bij het begin te beginnen; waar haal je advies vandaan als je wilt starten met een eigen bedrijf? Eigenlijk weet bijna iedereen wel dat je dan het beste naar de Kamer van Koophandel kunt gaan. Daar is kennis van zaken over alle soorten bedrijven en zij geven onafhankelijk advies. Als je zelfstandig ondernemer wilt worden moet je er toch heen om je in te schrijven, dus waarom niet gelijk gebruik maken van de mogelijkheden die je binnen handbereik hebt. Ook voor bestaande ondernemers is er de mogelijkheid om lezingen en presentaties en dergelijke bij te wonen, om meer te weten te komen over allerlei zaken die je tegen kunt komen in het bedrijfsleven. Voor een onafhankelijk advies voor ondernemers ga je als eerste naar de Kamer van Koophandel.

Advies voor ondernemers inwinnen via concullega’s

Een wel heel simpele manier om advies te krijgen als ondernemer; klop eens aan bij de buren. Als je advies wilt over bijvoorbeeld de aanpak van diefstal in je winkel kun je misschien ook wel terecht bij de winkel naast je (als die er is). Wanneer je een winkel hebt in een winkelcentrum kun je voor advies wellicht terecht bij de andere winkeliers en andersom. Het is niet voor niets dat er zoveel winkeliersverenigingen zijn. Klanten aantrekken is altijd gunstig voor naastgelegen winkels, dus iedereen wil in zo’n geval wel dat jouw zaken goed gaan, aankloppen voor advies is dus echt zo gek niet. Voor advies dat echt over zaken gaat die alleen in jouw bedrijfstak voorkomen, kun je misschien wel iets doen bij de concurrent. Er zijn altijd wel dingen waar je elkaar mee kunt helpen zonder dat je je eigen zaak schade toebrengt, dus voor ondernemers advies naar de “concullega” gaan is ook niet vreemd. Misschien ontstaat er wel een leuk samenwerkingsverband.

Internet en advies voor ondernemers

Op internet zijn bedrijven te vinden die heel veel advies aan ondernemers kunnen geven over internetzaken. Hierbij kun je dus denken aan werkelijke handel op internet, maar ook aan de bouw van een website. Als je al een website hebt kan het ook zo zijn dat je niet de aantallen bezoekers krijgt die je zou willen hebben. Het is door enkele wijzigingen misschien heel makkelijk daar iets aan te doen, maar dat moet je wel weten. Over dit soort zaken kun je als ondernemer advies vragen. Marketing via internet kan heel winstgevend zijn, maar je moet wel weten hoe je dit aanpakt.

Ondernemers advies vragen

Het is niet altijd makkelijk voor ondernemers om advies te vragen, of dat nu gaat om betaalde hulp of niet. Iedereen wil natuurlijk het liefst zelf alles weten, maar dat is niet de realiteit. Durf als ondernemer advies te vragen en haal meer uit je bedrijf dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

MKB advies inwinnen

MKB advies ligt niet zomaar standaard ergens op de plank. Ieder bedrijf is immers anders, heeft zijn eigen kenmerken, en zijn eigen structuur en doel. Een gespecialiseerd MKB adviseur kan dan ook om vele redenen ingeschakeld worden, waarbij verbetering van alle aspecten van een onderneming aan bod kunnen komen; denk aan personeelsvraagstukken, reorganisaties of zelfs de verkoop van het bedrijf. Maar uiteraard kun je de adviseur ook inschakelen als je bepaalde zaken binnen je bedrijf wilt aanpakken en verbeteren. Iedere ondernemer loopt ooit tegen vraagstukken of problemen aan die niet kunnen worden genegeerd. Eén ding moet je bij MKB advies altijd voor ogen houden: een goede adviseur komt nooit aan met standaardoplossingen. Zoals al gezegd is ieder bedrijf uniek, en een goede adviseur zal dan ook samen met jou moeten gaan bepalen hoe je gewenste einddoel bereikt kan worden, en hij of zij zal daarbij dan ook concrete plannen maken. En mocht het nodig zijn, dan moet er bovendien de mogelijkheid geboden worden om de expertise van een specialist in te schakelen. Alleen dan zal het doel bereikt worden.

Op zoek naar een MKB advies organisatie

Een advies organisatie welke je onderneming kan voorzien van het gewenste MKB advies is eenvoudig te vinden op het internet. Met behulp van de welbekende zoekmachines op het internet kun je de contactgegevens van gespecialiseerde adviesbureaus achterhalen. Vraag, als je eenmaal een aantal adviseurs of bureaus op het oogt hebt, zo mogelijk naar referenties. Je kunt dan nagaan of je met een betrouwbaar en resultaat gerichte adviseur te maken hebt. Alleen een goed geschreven rapport zet namelijk geen zoden aan de dijk; er moeten resultaten komen.

Een andere bron van advies is MKB-Nederland. Deze organisatie kan je prima op weg helpen naar het (voor jouw onderneming) juiste MKB advies. Daarnaast bieden zij nog een mogelijkheid: MKB adviseurs. MKB adviseurs is namelijk ontstaan uit dit MKB Nederland. Werkte het bedrijf eerst als onderdeel van MKB Nederland, nu is het een volledig onafhankelijk adviesbureau, en inmiddels worden duizenden ondernemers en ondernemingsorganisaties al ruim 10 jaar op prima wijze geadviseerd door dit bureau. Kortom: ben je op zoek naar gedegen MKB advies, dan zijn er mogelijkheden genoeg. Je bedrijf zal er wel bij varen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakenreizen boeken: airmiles, service of een lage prijs?Zakenreizen boeken: airmiles, service of een lage prijs?U wilt een zakenreis boeken. Bij wie doet u dat? Hoe doen andere bedrijven uit het MKB dit? Onderzoek van een van de top…
Eenmanszaak: voordelen & nadelenEenmanszaak: voordelen & nadelenDe oprichting van een eenmanszaak is eenvoudig, zonder veel formaliteiten. U bent zelf eigenaar en kunt uw beleid naar e…
Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)In het proces van marketingonderzoek is het verzamelen van gegevens een belangrijke stap. Het verzamelen van gegevens is…
Ondernemingsraad en adviesOndernemingsraad en adviesEen ondernemingsraad, ook wel afgekort een OR genoemd, is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. In…

Schrijven ondernemingsplanSchrijven ondernemingsplanAls u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financieri…
De weg naar succes in de horecaHorecaondernemer ben je niet zomaar. Het heeft nogal wat voeten in de aarde voordat je eigen zaak een succes is te noeme…
Bronnen en referenties
  • www.kvk.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.