Schrijven ondernemingsplan

Schrijven ondernemingsplan Als u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financiering van andere partijen nodig, dan heeft u een zogenaamd ondernemingsplan nodig. In dit plan beschrijft u waarom u het bedrijf begint, wat u aan wie gaat verkopen, hoe u zich gaat onderscheiden in de markt, hoe u dit gaat bereiken, wat het allemaal kost, en tot slot wat het u allemaal op moet leveren, oftewel de te behalen omzet.

De inhoud van een ondernemingsplan

Globaal gezien bestaat het ondernemingsplan dan ook uit de volgende vijf delen:
  • Het eerste deel beschrijft de onderneming. Het is eigenlijk de samenvatting van het gehele ondernemingsplan.
  • Het tweede deel gaat over het belangrijkste van het bedrijf: u als oprichter of als diegene die het bedrijf na een overname nieuw leven gaat inblazen.
  • Deel drie beslaat het marketingplan. Uw potentiële klanten moeten de producten uiteraard wel kopen, en ze moeten ze dus kennen en kunnen vinden. En niet geheel onbelangrijk: is er vraag naar uw product of dienst.
  • Deel vier is het financiële plan. Dit deel beschrijft hoe alles volgens u gefinancierd gaat worden.
  • Het laatste deel, deel 5 dus, beschrijft de rechtsvorm van het bedrijf en alle andere van toepassing zijnde zakelijke aspecten.

Advies over de opzet van een ondernemingsplan

Kortom: voordat er een ondernemingsplan op tafel ligt moet er al heel wat werk verricht zijn. Omdat u wellicht niet alle kennis betreffende het onderwerp in huis heeft, is het raadzaam u te laten adviseren bij het opstellen van uw ondernemingsplan. Dit artikel behandelt enige aspecten over dit advies, en wijst u op de mogelijkheden om advies in te winnen.

Verkort ondernemingsplan

Voordat u eventueel een adviseur in gaat schakelen, moet u zelf alvast een aantal zaken op een rijtje zetten. Het is raadzaam om eerst zelf een verkort ondernemingsplan te schrijven, en zorg er daarbij voor, dat er op zijn minst de volgende zaken in zijn opgenomen: een analyse van uw eigen sterke en zwakke punten, een analyse van de kansen en bedreigingen in de markt voor uw product of dienst, een begroting voor op zijn minst de eerste twee jaar, en tot slot de acties die u gaat nemen om alle plannen waar te maken. Hebt u deze punten allemaal opgenomen, dan hebt u al een hoop werk verricht. Met behulp van extern advies kunt u het plan dan in zijn definitieve vorm gaan gieten.

Advies inwinnen over het ondernemingsplan

Hebt u advies betreffende uw ondernemingsplan nodig, dan kunt u dit op een aantal manieren inwinnen. Op de eerste plaats kunt u terecht bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen u advies geven, en bovendien vindt u hier alle informatie die u nodig heeft om succesvol met uw bedrijf te starten. Een andere mogelijkheid om advies in te winnen, is de accountant. Wellicht hebt u al een accountant, zo niet dan zult u waarschijnlijk gebruik gaan maken van zijn of haar diensten zodra uw bedrijf gestart is. Hoe dan ook, dit is een goede manier om advies in te winnen. Nog een goede manier is het inschakelen van een startersadviesorganisatie. Deze adviesorganisaties kunt u op het internet eenvoudig vinden met behulp van de bekende zoekmachines.
Het schrijven van een ondernemingsplan is een hele klus, maar indien u advies nodig heeft zijn er een aantal mogelijkheden. Al met al zal het dus wel goed komen met uw plan, en kunt u zich echt gaan richten op het starten en voeren van uw eigen bedrijf.
© 2013 - 2020 Annika_schrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ondernemingsplan schrijvenOndernemingsplan schrijvenEen informatietekst over het ondernemingsplan, wat er in moet staan en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Handig voor…
Een ondernemingsplan schrijvenUit verschillende studies is gebleken dat ondernemers die vooraf een ondernemingsplan schrijven een grotere kans van sla…
Een onderneming starten: een ondernemingsplan makenVeel mensen willen graag een onderneming starten of overnemen. Daar komt heel veel bij kijken, vooral aan voorbereiding.…
Belangrijke punten bij het maken van een ondernemingsplanBelangrijke punten bij het maken van een ondernemingsplanHet schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht als je een eigen bedrijf begint. Toch is het wel aan te raden.…

Oilily - vijftig jaar OililyOilily - vijftig jaar OililyOilily, het bekende kledingmerk met de kleurige jurkjes en de fantastische kleuren en motieven, leek in 2009 ten dode te…
Advies voor MKBAdvies voor MKBHet midden- en kleinbedrijf wordt in Nederland aangeduid met de afkorting MKB. Eigenlijk is het letterlijk op te vatten;…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mary1826, Pixabay
  • www.kvk.nl

Reageer op het artikel "Schrijven ondernemingsplan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annika_schrijft
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!